[ŽIVOT U GRADOVIMA] Srce županije koja jedina ima više umirovljenika nego radnika

Jasmina Grgurić Zanze
10. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Kako žive umirovljenici razlikuje se od grada do grada, što ovisi i o potporama koje su jedinice lokalne samouprave spremne izdvojiti za svoje starije građane. Našu rubriku “Život u gradovima” nastavljamo predstavljajući – Sisak. Glavni grad županije koja jedina ima više umirovljenika nego radnika, ovih dana došao je u fokus javnosti s jedne strane zbog rezanja plaća zaposlenicima, a s druge zbog uskrsnica za umirovljenike i nezaposlene osobe.

Sisačka tržnica trbuh je i bilo grada, pogotovo za umirovljenike / Mirovina.hr

Sisačko-moslavačka županija jedina je s više umirovljenika nego radnika. Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, ovdje živi 44.881 korisnika mirovina, a osiguranika svega 40.612, što daje krajnje nepovoljan odnos od 0,90 posto. Podaci su negativni već godinama, dok se slična situacija pojavila nedavno u Karlovačkoj županiji gdje je pak oko 35.000 i zaposlenih i umirovljenih građana, pri čemu je odnos 0,99 posto, dakle gotovo izjednačen.

Uskrsnica svima s mirovinom do 5.000 kuna

Život tako ništa lakši nije ni u srcu županije, Sisku. Radnika je oko 16 tisuća, a umirovljenika oko 14 tisuća s prosječnom mirovinom koja je 300 kuna veća od državnog prosjeka te iznosi 2.862 kune.

Umirovljenici s mirovinama do 5.000 kuna ipak će dobiti uskrsnice!

Oko 14 tisuća umirovljenika i nezaposlenih građana dobit će uskrsnicu u iznosima od 100 do 300 kuna, ovisno o dohodovnom cenzusu. On je pritom postavljen na najvišu moguću granicu pa će tako novčanu pomoć ostvariti svi s mirovinom do 5.000 kuna! Grad je pronašao način da zaobiđe gradske blagajne zbog gužvi u jeku pandemije koronavirusa te uskrsnice isplati putem pošte. Dok se najranjivije društvene skupine nagrađuje, zaposlenike se kažnjava sa 20 posto manjim plaćama tijekom naredna četiri mjeseca zbog aktualne krize.

Građani neće morati plaćati parkiranje, školsku kuhinju, vrtić, a otpisana su i sva potraživanja onima sa zabranom rada.

Iz sisačke gradske uprave doznali smo koje pogodnosti inače imaju za svoje starije građane.

Imaju li umirovljenici pravo na subvenciju prijevoza?

Svi umirovljenici imaju pravo na povlaštenu cijenu od 3 kune za vožnju autobusima gradskog trgovačkog društva Auto promet Sisak. Grad Sisak subvencionira 70 posto vrijednosti prijevozne karte za sve umirovljenike, osobe starije od 65 godina, osobe s invaliditetom i korisnike prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Koje novčane pomoći postoje za umirovljenike?

Grad Sisak od 2017. godine isplaćuje uskrsnice umirovljenicima i nezaposlenima, za što je ove godine u proračunu osigurano 2,2 milijuna kuna. Onima s mirovinom do 1.500 kuna isplaćuje se 300 kuna, zatim s mirovinom od 1.500,01 do 2.000 kuna 200 kuna, umirovljenici s mirovinom od 2.000,01 do 3.000 kuna dobivaju 150 kuna, a umirovljenicima s mirovinom od 3.000 do 5.000 kuna isplaćuje se 100 kuna.

Koji socijalni programi su namijenjeni starijima?

 Grad Sisak u ovoj je godini osigurao iznos od 90.333 kune za Program  „Dnevni boravak 3+2“ koji se provodi u Domu za starije i nemoćne osobe Sisak. U Program je uključeno do 50 korisnika s ciljem osnaživanja osoba starije životne dobi kako bi što duže ostali u svojim domovima, uz organizaciju niza kreativnih i radnih aktivnosti, sportske rekreacije i zdravstvenih usluga.

Osim ručka, Jagica Lipak svaki dan čeka i „porciju“ razgovora

Također se provodi aktivnost Pomoć u kući koja uključuje skrb za osobe starije životne dobi koje zbog narušenog socijalnog i zdravstvenog stanja ne mogu zadovoljiti osnovne životne potrebe, a pomoć im ne mogu pružiti ni članovi obitelji. Skrb za oko 95 korisnika godišnje obuhvaća organizirano pružanje usluga koje se pružaju u njihovim domovima, a ovise o potrebi svakog pojedinog korisnika.

 I u 2020. godini temeljem Javnog natječaja za dodjelu financijskih sredstava za projekte i programe u području socijalne skrbi i zdravstva nastavit će se financiranje programa udruga umirovljenika. U 2019. godini financirani su programi dvije udruge umirovljenika u ukupnom iznosu 16.500 kuna.

Imaju li umirovljenici popust na kulturna događanja?

Što se tiče povlaštenih ulaznica za kazalište, umirovljenici ostvaruju popust u Domu kulture Kristalna kocka vedrine za Festival regionalnih kazališta Prolog, a Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac nudi niz programa za umirovljenike od kojih izdvajamo program Informatika 50+  u kojem umirovljenici uz stručno vođenje mogu steći osnovna informatička znanja te Engleski jezik 50 + u sklopu kojeg umirovljenici sječu osnovna znanja iz engleskog jezika ili unapređuju svoje prethodno znanje.  Svi programi financirani su iz proračuna Grada Siska.

Postoje li prostori namijenjeni umirovljenicima?

Udruzi umirovljenika Sisak dodijeljeni su prostori na pet gradskih i prigradskih lokacija, dvije u Sisku te po jedna u Budaševu, Žabnu i Hrastelnici.

Surfajte kroz našu rubriku “Život u gradovima” i pogledajte kako žive umirovljenici u ostalim gradovima:

Pula

Vukovar

Dubrovnik

Osijek

Rijeka

Umag

Zadar

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap