[ŽIVOT U GRADOVIMA] Umirovljenicima 300 kuna i besplatno kupanje u bazenima i toplicama!

Jasmina Grgurić Zanze
12. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Kako žive umirovljenici razlikuje se od grada do grada, što ovisi i o potporama koje su jedinice lokalne samouprave spremne izdvojiti za svoje starije građane. Našu rubriku “Život u gradovima” nastavljamo predstavljajući – Belišće. Svojim seniorima isplaćuju 300 kuna uskrsnice, a osigurali su im i besplatno kupanje na gradskim bazenima te odlazak u Bizovačke toplice!

Ilustracija: Rawpixsel

Grad Belišće ima 2.675 korisnika mirovina te 2.470 zaposlenih građana pa imaju više umirovljenika nego radnika, što je jedan od najnepovoljnijih omjera (jedan umirovljenik na 0,92 radnika) u Hrvatskoj. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, prosječna mirovina iznosi 2.495 kuna te je tako oko 30 kuna niža od nacionalnog prosjeka.

Ipak, svojim starijim građanima odlučili su pomoći na razne načine. Isplaćuju im uskrsnicu u iznosu od 300 kuna, osigurali su im besplatno kupanje na gradskim bazenima, a podmiruju im i kompletne troškove puta u Bizovačke toplice, uz ostale pomoći.

Koje sve pogodnosti nude provjerili smo u tamošnjoj gradskoj upravi.

Uskrsnica 300 kuna i besplatna komunalna naknada

Grad Belišće umirovljenicima s mirovinom do 2.000 kuna isplaćuje 300 kuna uskrsnice. Također, stariji građani čiji prihod u kućanstvu ne prelazi 1.600 kuna oslobođeni su plaćanja komunalne naknade i naknade za održavanje voda.

Pomoć u kući organizirana je za oko 70 ugroženih umirovljenika, a u suradnji s Maticom umirovljenika provodi se program Zaželi, u sklopu kojega gerontodomaćice brinu o 150 starijih osoba. No, tu nisu stali pa u sklopu projekta “Još jednom zaželi” brinu o 160 starijih.

Također, starijima su sufinancirani i troškovi javnog prijevoza na području grada i prigradskih naselja.

Besplatno kupanje na bazenima i odlazak u toplice

Svi sugrađani starije životne dobi imaju pravo na besplatno korištenje bazena tijekom ljetnih mjeseci. Donesena je i odluka o besplatnim odlascima u Bizovačke toplice.

“Ovo je novi projekt koji izražava poštovanje prema našim umirovljenicima. Kroz ovaj projekt oni će imati mogućnost besplatnog odlaska na kupanje u Bizovačke toplice. Dakle, devet mjeseci u godini, od rujna do lipnja, kad ne radi bazen u Belišću na koji već godinama imaju besplatan ulaz, Grad Belišće će umirovljenicima sa svog područja plaćati prijevoz i ulaz na kupalište Sunčanih toplica” – objasnio je gradonačelnik Dinko Burić.

Dodaje kako će tijekom provođenja projekta, dva puta tjedno po 25 umirovljenika tako odlaziti na kupanje. Riječ je tjedno o 50 umirovljenika, 200 mjesečno, što kroz devet mjeseci znači 1.800 umirovljenika i osoba starije životne dobi koji će bit će u prilici besplatno se odvesti do Bizovca, uživati na kupanju i sigurno se vratiti kući.

Ostale pomoći

Grad plaća i kuhane obroke koji se putem Crvenog križa distribuiraju starijim osobama u potrebi, a sufinanciran je i rad laboratorija čije usluge koriste mahom starije osobe.

Stariji su i korisnici zajamčene minimalne naknade, a 285.000 kuna namijenjeno je za jednokratne pomoći za nabavku ogrjeva.

Također, osigurane su i jednokratne novčane pomoći starijim i bolesnim sugrađanima. Grad sufinancira i programe u Domu umirovljenika, kao i projekte udruga umirovljenika.

Surfajte kroz našu rubriku “Život u gradovima” i pogledajte kako žive umirovljenici u ostalim gradovima:

Ozalj

Rovinj

Cres

Trogir

Vinkovci

Gospić i Požega

Šibenik

Crikvenica 

Zagreb

Split

Sisak

Samobor

Pula

Vukovar

Dubrovnik

Osijek

Rijeka

Umag

Zadar

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap