[ŽIVOT U GRADOVIMA] Umirovljenicima do 400 kuna, prijevoz u toplice, a imaju i pet udruga!

Jasmina Grgurić
19. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Kako žive umirovljenici razlikuje se od grada do grada, što ovisi i o potporama koje su jedinice lokalne samouprave spremne izdvojiti za svoje starije građane. Našu rubriku “Život u gradovima” nastavljamo predstavljajući – Vinkovce. Božićnica do 400 kuna, subvencionirani prijevoz u toplice te čak pet udruga umirovljenika glavne su dobrobiti života u ovom dijelu istočne Hrvatske.

Ilustracija: Rawpixsel

Sve moje ceste su davno zarasle, stojim na pragu vrata Hrvatske, zovu te, zovu, ravni slavonske, dođi u Vinkovce… stihovi su pjesme iz ovog kraja u kojem prosječni umirovljenik živi sa 2.720 kuna mirovine. Prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, ima ih 7.030 naspram 15.790 radnika, što je relativno povoljan omjer umirovljenog i zaposlenog stanovništva (1,86) u odnosu na ostale krajeve.

Kakve uvjete za život umirovljenicima nudi Grad Vinkovci provjerili smo u tamošnjoj gradskoj upravi.

Subvencija javnog prijevoza, ali i vožnje u toplice

Pravo na subvencionirani javni prijevoz ostvaruju umirovljenici koji imaju prebivalište na području grada u visini od 40 kuna mjesečno tijekom cijele godine, za što je u proračunu lani izdvojeno 282.662 kuna.

Temeljem Odluke o socijalnoj skrbi za 2020. godinu, osiguran je iznos od 10.000 kuna za ostvarivanje mjere prijevoza umirovljenika u toplice.

Božićnica do 400 kuna i popusti na kulturu

Grad Vinkovci je umirovljenicima osigurao božićnicu te je za ostvarivanje ove mjere u 2020. godini osigurano 800.000 kuna. Novčana pomoć iznosi od 200 do 400 kuna, ovisno o visini primanja raspoređenoj u tri kategorije do 2.000 kuna mirovine.

Ustanove u kulturi za umirovljenike osiguravaju različite popuste. U Gradskom kazalištu Joza Ivakić uz predočenje iskaznice Prijatelj kazališta umirovljenici ostvaruju popuste prilikom kupnje ulaznice, Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci daje godišnju članarinu za umirovljenike za 60 kuna, s tim da im je u knjižnici niz drugih usluga na raspolaganju. Gradski muzej omogućuje umirovljenicima kupnju ulaznica po cijeni od 5 kuna.

Čak pet umirovljeničkih udruga

Na području grada djeluje niz različitih umirovljeničkih udruga koje provođenjem svojih programa i projekata nastoje osigurati različite aktivnosti za umirovljenike. Grad sufinancira njihov rad.

starija zena
[ŽIVOT U GRADOVIMA] Kako žive umirovljenici u dva grada s najnižom mirovinom?

Gradska udruga umirovljenika Vinkovci za “Program svakodnevnog druženja umirovljenika i građana treće životne dobi” dobiva 80.000 kuna. Udruga umirovljenika Europskih integracija Vinkovci  za “Dan umirovljenika Vukovarsko-srijemske županije” dobiva 4.000 kuna. Za Rekreacijsko plivanje Vinkovačke udruge umirovljenika  izdvajaju 43.000 kuna. Udruga umirovljenika drvaraca i šumara VSŽ  organizira jednodnevni izlet u poznata izletišta i obilazak spomen obilježja iz Domovinskog rata, za što iz gradskog proračuna dobivaju 2.000 kuna. Udruga željezničkih umirovljenika HŽ Vinkovci za druženje umirovljenika dobiva 5.000 kuna. Ukupno za umirovljeničke udruge izdvaja se iz proračuna 134.000 kuna, kazala nam je Andrea Vinković, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada.

Surfajte kroz našu rubriku “Život u gradovima” i pogledajte kako žive umirovljenici u ostalim gradovima:

Gospić i Požega

Šibenik

Bjelovar

Crikvenica 

Zagreb

Varaždin

Split

Sisak

Samobor

Pula

Vukovar

Dubrovnik

Osijek

Rijeka

Umag

Zadar

[ŽIVOT U GRADOVIMA] Umirovljenicima do 400 kuna, prijevoz u toplice, a imaju i pet udruga!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap