[ŽIVOT U GRADOVIMA] Umirovljenicima uskrsnica, božićnica, odvoz smeća, besplatni prijevoz…

Jasmina Grgurić Zanze
28. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Kako žive umirovljenici razlikuje se od grada do grada, što ovisi i o potporama koje su jedinice lokalne samouprave spremne izdvojiti za svoje starije građane. Našu rubriku “Život u gradovima” nastavljamo predstavljajući sredinu s najviše radnika u odnosu na broj umirovljenika – Varaždin! Osim božićnica i uskrsnica, stariji imaju pravo na subvenciju odvoza smeća, a na raspolaganju im je i individualna usluga besplatnog prijevoza.

Varaždinski umirovljenici dobili su uskrsnice Foto: Grad Varaždin

Na jednog umirovljenika u Varaždinu dolaze čak dva i pol radnika, što je najpovoljniji omjer u cijeloj Hrvatskoj. Tako je umirovljeno oko 13.000 građana, a zaposleno ih je više od 33 tisuće. Mirovina je također veća od državnog prosjeka te prelazi 3.000 kuna.

Za umirovljenike s nižim primanjima Varaždin je osigurao niz pomoći, od uskrsnice i božićnice, subvencije odvoza otpada pa do usluge prijevoza… Što im sve nude pitali smo u tamošnjoj gradskoj upravi.

Uskrsnica i božićnica ukupno 300 kuna

Varaždinski umirovljenici, njih gotovo 2.300 s mirovinom do 2.000 kuna, lani su dobili „uskrsnicu“ u iznosu od 150 kuna, a istu pomoć dobila su 263 korisnika osobne invalidnine te  44 osobe s invaliditetom koje imaju status nezaposlene osobe.

Isplaćena je  i „božićnica“ u iznosu od 150 kuna za 2.550 umirovljenika kojima mirovinska primanja ne prelaze 2.000 kuna, kao i za 295 korisnika osobne invalidnine i 46 nezaposlenih osoba s invaliditetom.

“Pelamo se?” – usluga prijevoza za starije od 65

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin u sklopu projekta „Pelamo se?“ ove je godine započelo s uslugom besplatnog prijevoza za osobe starije od 65 godina na području Varaždina i varaždinskog prstena. Sve zainteresirane starije osobe mogu se javiti i rezervirati termin svakim radnim danom od 8 – 15 h na broj telefona : 099/370 1570.

Starijim samcima subvencija odvoza otpada

Grad Varaždin preuzeo je obvezu plaćanja dijela javne usluge prikupljanja komunalnog i biorazgradivog otpada koja se odnosi na troškove iz kategorije samačkog umirovljeničkog stanovništva (za skupine A i skupine B – u iznosu od 15 kuna mjesečno za samačka umirovljenička domaćinstva u 2019. godini) kako bi bare malo poboljšali njihovu financijsku situaciju. Uslugu je koristilo lani 800 umirovljenih samaca.

Zaželi – briga o 90 starijih i nemoćnih osoba

Gradsko društvo Crvenog križa dvije godine provodi projekt „Nauči i pruži potporu u lokalnoj zajednici“ u okviru programa “Zaželi”. Zaposleno je 14 žena na varaždinskom području kako bi pomagale starijim i nemoćnim osobama te osobama u nepovoljnom položaju kroz obavljanje poslova kao što su čišćenje, pomoć u kupovini i dostavi namirnica i lijekova, pripremi obroka, razgovor i druženje…

vocnjak
Besplatno voće: Varaždin po uzoru na Kopenhagen sadi javni voćnjak

“Zaposlene žene svakodnevno su pružale uslugu podrške i potpore, svaka za minimalno pet različitih korisnika. U prosjeku je, međutim, mjesečni broj korisnika bio veći, od planiranih 70 mjesečno je u program bilo uključeno oko 90 korisnika. Sveukupno je kroz program do kraja lipnja 2019. godine usluge primilo 120 korisnika. Svim korisnicima su na mjesečnoj razini bili dijeljeni i besplatni paketi higijenskih potrepština i sredstava za čišćenje kojih je u prvoj polovici 2019. godine bilo podijeljeno 350. Ukupni broj korisnika veći je od planiranog projektom i vrlo dobar pokazatelj koliko je ta vrsta usluge potrebna u našoj lokalnoj zajednici” – kazali su nam iz gradske uprave.

Udruga umirovljenika i Klub za starije

Sa 80.000 kuna iz proračuna se financiraju redovni programi i projekti varaždinske Udruge umirovljenika, gdje im se pruža socijalna i pravna zaštita te provodi program zdravlja i dostojanstvenog starenja, zatim zaštita starijih osoba od nasilničkog ponašanja pri udruzi “Uz vas” te aktivnosti Kluba za starije osobe.

U 2020. godini predviđena su  novčana sredstva za novčanu pomoć umirovljenicima i sredstva za programe za starije osobe i umirovljenike. Uz to, Pučko otvoreno učilište provodi brojne programe edukacije za starije osobe.

Surfajte kroz našu rubriku “Život u gradovima” i pogledajte kako žive umirovljenici u ostalim gradovima:

Split

Samobor

Pula

Dubrovnik

Osijek

Rijeka

Umag

Zadar

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap