[ŽIVOT U GRADOVIMA] Ne plaćaju komunalnu naknadu, ali moraju biti stariji od 80 godina

Josip Mihaljević
31. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Kako žive umirovljenici razlikuje se od grada do grada, što ovisi i o potporama koje su jedinice lokalne samouprave spremne izdvojiti za svoje starije građane. Našu rubriku “Život u gradovima” nastavljamo predstavljajući Ozalj gdje je prosječna mirovina 500 kuna manja od državnog prosjeka.

ozalj

Foto: Ozalj | Youtube screenshot

Karlovačka županija ima 32.111 “radničkih umirovljenika”, a prosječna mirovina u županiji iznosi 2.550 kuna što je na razini državnog prosjeka. Ujedno su jedna od dvije županije koje na svom prostoru imaju više umirovljenika nego radnika s omjerom od 1:0,99.

I dok je u glavnom gradu županije Karlovcu situacija malo bolja (prosječna mirovina 2.798 kuna), danas ćemo pogledati kako žive umirovljenici u Ozlju.

Za umirovljenike u Ozlju standardni paketi pomoći

U Ozlju radi 1.777 ljudi, a imaju 1.580 umirovljenika što diže negativni županijski prosjek. Unatoč tomu, prosječna mirovina u Ozlju iznosi 2.042,26 kuna, oko 500 kuna manje nego prosječni umirovljenik u toj županiji.

Što se tiče programa pomoći umirovljenicima, na snazi su dvije Odluke o socijalnoj skrbi. Prva znači da Grad Ozalj isplaćuje jednokratne novčane pomoći prigodom blagdana Božića i Uskrsa za umirovljenike s područja Grada Ozlja čije su mirovine manje od 1.500 kuna. Provjerili smo i koliko one iznose – za Božić 2019. godine umirovljenici s mirovinama do 1.000 kuna dobili su 400 kuna božićnice, a oni s mirovinama od 1.001-1.500 dobili su 300 kuna božićnice.

Druga Odluka o socijalnoj skrbi znači da Grad Ozalj isplaćuje jednokratne novčane pomoći za podmirenje osnovnih životnih potreba – te se isplate rade po potrebi, odnosno umirovljenici moraju uputiti Zahtjev.

Ne moraju plaćati komunalnu naknadu – samo ako su stariji od 80

Umirovljenici koji su stariji od 80 godina oslobođeni su od plaćanja komunalne naknade.

Iz Ozlja su nam još rekli kako Udruga Matica umirovljenika Ozalj provodi svoje projekte, a u 2019. godini financiran je program Akcija+Zabava = Zdravlje i Optimizam u iznosu od 15 tisuća kuna.

Također, Matica umirovljenika Ozalj koristi prostorije Grada za svoje aktivnosti temeljem Ugovora o zakupu.

Surfajte kroz našu rubriku “Život u gradovima” i pogledajte kako žive umirovljenici u ostalim gradovima:

Rovinj

Cres

Trogir

Vinkovci

Gospić i Požega

Šibenik

Crikvenica 

Zagreb

Split

Sisak

Samobor

Pula

Vukovar

Dubrovnik

Osijek

Rijeka

Umag

Zadar

ozalj
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap