[ŽIVOT U GRADOVIMA] Umirovljenicima jeftiniji parking, ali i pomoć do 800 kuna godišnje!

Jasmina Grgurić
25. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Kako žive umirovljenici razlikuje se od grada do grada, što ovisi i o potporama koje su jedinice lokalne samouprave spremne izdvojiti za svoje starije građane. Našu rubriku “Život u gradovima” nastavljamo predstavljajući Trogir. Grad je za starije od 65 godina nedavno uveo povlaštenu cijenu parkinga, a novčanu naknadu isplaćuje im i za Uskrs i za Božić.

Ilustracija: Rawpixsel

Grad Trogir ima 3.277 korisnika mirovina umirovljenih prema općim propisima te 5.060 zaposlenih stanovnika. Prosječna mirovina nešto je veća od nacionalnog prosjeka te prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje iznosi 2.736 kuna.

Kakve pomoći ostvaruju umirovljenici u Trogiru provjerili smo u tamošnjoj gradskoj upravi. Osim subvencije javnog prijevoza, grad je za starije od 65 godina uveo i posebnu cijenu karte za parkiranje, a umirovljenicima isplaćuju i uskrsnicu i božićnicu.

Do 400 kuna i za Uskrs i za Božić

Grad Trogir sufinancira troškove javnog prijevoza u iznosu 200 kuna mjesečno, a korisnici stariji od 65 godina plaćaju mjesečnu kartu 90 kuna.

Umirovljenicima isplaćuju i božićnice i uskrsnice u pojedinačnom iznosu do 400 kuna, ovisno o visini primanja. Osobe s primanjima do tisuću kuna dobivaju po 400 kuna, po 300 kuna i za Uskrs i za Božić osigurano je umirovljenicima s mirovinom do 1.700 kuna, dok 200 kuna dobivaju oni s primanjima do 2.200 kuna.

“Važno je napomenuti da smo prije tri godine dignuli cenzuse kako bismo omogućili da što veći broj umirovljenika dobije veće uskrsnice i božićnice” – kazali su nam iz trogirske gradske uprave.

Za obje mjere u gradskom proračunu izdvojeno je oko 274 tisuće kuna.  Ukupno je 649 korisnika božićnica i uskrsnica.

 

Mjesečna karta za parkiranje 50 kuna

Grad Trogir od prošle godine subvencionira cijenu parkinga za osobe starije od 65 godina, te korisnici mjesečnu parkiranu kartu mogu kupiti za 50 kuna.

Također, socijalne naknade uključuju isplatu sredstava za ogrjev i jednokratnih financijskih pomoći na zahtjev.

Ulaznice za Muzej Grada Trogira umirovljenici plaćaju po posebnoj cijeni od 15 kuna.

“Postoje brojni prostori koje koriste udruge umirovljenika i umirovljenička populacija. Imamo zajednički dnevni boravak te javne prostore uređene za druženje umirovljenika kao što su parkovi sa uređenim boćalištima, opremljeni klupama i stolovima za druženje i društvene igre” – kazali su nam iz tamošnje gradske uprave.

Surfajte kroz našu rubriku “Život u gradovima” i pogledajte kako žive umirovljenici u ostalim gradovima:

Vinkovci

Gospić i Požega

Šibenik

Bjelovar

Crikvenica 

Zagreb

Split

Sisak

Samobor

Pula

Vukovar

Dubrovnik

Osijek

Rijeka

Umag

Zadar

 

 

[ŽIVOT U GRADOVIMA] Umirovljenicima jeftiniji parking, ali i pomoć do 800 kuna godišnje!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap