[ŽIVOT U GRADOVIMA] Umirovljenike kao goste ne vole, ali za svoje imaju sluha

Jasmina Grgurić Zanze
13. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Kako žive umirovljenici razlikuje se od grada do grada, što ovisi i o potporama koje su jedinice lokalne samouprave spremne izdvojiti za svoje starije građane. Našu rubriku “Život u gradovima” nastavljamo predstavljajući sredinu koja se zamjerila umirovljenicima diljem Hrvatske– Crikvenicu! Iako su im jednodnevni turisti postali neželjeni gosti, za svoje starije građane ipak imaju sluha.

Ilustracija: Pixabay

Godinama su jednodnevni turisti, među kojima su uglavnom umirovljenici, jedva čekali ljeto kako bi makar malo okusili Jadran. Omiljena destinacija pritom je Crikvenica, u koju su autobusi svakodnevno prevozili izletnike za samo 100 kuna po osobi. No, Crikvenica je prije dvije godine odlučila stati na kraj toj praksi, nabivši cijenu od 50.000 kuna za parkiranje autobusa po sezoni. Računica je jasna, kao i motiv tamošnje vlasti koja je navukla gnjev građana diljem Hrvatske, ali i ozbiljne optužbe za diskriminaciju starijih osoba.

No, prema svojim umirovljenicima ipak su nešto šire ruke.

Božićnica i pomoć za troškove stanovanja

Tako im svake godine isplaćuju božićnicu u iznosu od 150 kuna, uz uvjet da im je mirovina ispod 2.500 kuna. Prema podacima koje nam je ustupio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Crikvenica ima nešto više od 3.000 umirovljenika, te otprilike jednako toliko zaposlenih, što svjedoči o nepovoljnom omjeru radnog i umirovljenog stanovništva. Prosječna mirovina crikveničkog umirovljenika je 2.784 kune.

Jadran protiv jednodnevnih kupača: "Babe i stari prdonje" što dalje od plaže

Ostale informacije potražili smo u tamošnjoj gradskoj upravi. Tako su nam kazali da svojim socijalnim programom pružaju pomoći za podmirenje troškova stanovanja, među ostalim i  umirovljenicima ovisno o socijalnim ili uvjetima prihoda koje zadovoljavaju.

Pomoć za troškove stanovanja odnosi se na podmirenje dijela režijskih troškova vode, struje, komunalne naknade, odvoza otpada i odvodnje. Također tu je i pravo na jednokratnu novčanu pomoć zbog nepredviđenih i iznenadnih situacija za korisnike koji su došli u izuzetno teške i materijalne socijalne prilike.

U programu Socijalne skrbi, pomoći obiteljima i kućanstvima u 2020. godini planirano je 800.000 kuna.

Dvije udruge umirovljenika organiziraju fešte za penziće

Crikvenica financira i rad dviju udruga koje u svome djelovanju okupljaju umirovljenike i koje djeluju na području našega grada; Udrugu umirovljenika Sunce i Udrugu umirovljenika Grada Crikvenice i Vinodolske općine.

Obje su dobile prostorije za korištenje koje se nalaze u zgradi Stare škole, na adresi Vinodolska 1.

Grad financira i razne manifestacije koje prijavljuju i provode udruge umirovljenika kao što su Obilježavanje dana starijih osoba, Sportske igre umirovljenika, Riba po domaću, Uskrs po domaći i slično.

Centar za pomoć u kući i Alzheimer cafe

Osnovali su i Centar za pomoć u kući čija osnovna djelatnost podrazumijeva neposredni rad na poslovima pružanja pomoći starijim osobama kojima je zbog privremenih ili trajnih promjena u zdravstvenom stanju potrebna pomoć u vlastitom kućanstvu; kupnja hrane i lijekova, pružanje pomoći u pripremanju obroka, pranju posuđa, čišćenju prostora…

Tu su i ostale usluge poput pratnje izvan vlastitog doma, izlaska u šetnju te održavanja osobne higijene te poslovi u dvorištu i vrtu koji su neophodni za svakodnevno zadovoljenje nužnih potreba korisnika; košnja, cijepanje drva, održavanje vrta te ostalo.

Tijekom prošle godine prijavili su i projekt na EU fondove za Dnevni boravak za starije osobe kao oblik izvaninstitucionalne skrbi.

“U Crikvenici se može naći čitav niz projekata kojima se nastoji prevenirati i pomoći u očuvanju zdravlja, a neki od projekata posebno su usmjereni na brigu o starijima. Među njima je svakako Alzheimer cafe, radionice prevencije kardiovaskularnih bolesti i poticanja fizičke aktivnosti, dijagnostika i prevencija osteoporoze, nordijsko hodanje, prevencija pada starijih osoba i Europski tjedan kretanja” – kazala nam je iz gradske uprave Ivana Car.

Surfajte kroz našu rubriku “Život u gradovima” i pogledajte kako žive umirovljenici u ostalim gradovima:

Zagreb

Varaždin

Split

Samobor

Pula

Dubrovnik

Osijek

Rijeka

Umag

Zadar

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap