[ŽIVOT U GRADOVIMA] Njihovi stariji žive iznad prosjeka, a dobivaju i 600 kuna pomoći

Jasmina Grgurić
9. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Kako žive umirovljenici razlikuje se od grada do grada, što ovisi i o potporama koje su jedinice lokalne samouprave spremne izdvojiti za svoje starije građane. Našu rubriku “Život u gradovima” nastavljamo predstavljajući jedan od najljepših na našem Jadranu. Osim povoljne klime i prirodnih ljepota, dva radnika “zarađuju” za jednog umirovljenika, mirovina im je iznad prosjeka, a dobiju i 600 kuna novčane pomoći godišnje.

Istarski ribar Ilustracija: Pixabay

Da je grad Rovinj jedno od najboljih mjesta za život, ne govore samo prirodne ljepote i kulturne znamenitosti, nego i brojke. Na svakog umirovljenika dolaze dva radnika, mirovina je iznad prosjeka, a tu je i novčana pomoć od 600 kuna godišnje.

Prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u Rovinju stanuje tek nešto više od četiri tisuće umirovljenika. Radnika je dvostruko više, oko osam tisuća, što stvara vrlo povoljan omjer radnog i umirovljenog stanovništva s obzirom na stanje u drugim gradovima i državi općenito.

Ogleda se to i na visini mirovina koje su među najvećima te u prosjeku iznose 3.104 kune, što je 600 kuna više od prosječne hrvatske mirovine.

U povodu Uskrsa i Božića po 300 kuna

Grad nema javni prijevoz pa tako umirovljenici na ovom polju ne uživaju nikakve benefite. Dvaput godišnje isplaćuje im se novčana pomoć povodom Uskrsa i Božića, ako im je mirovina manja od 2.100 kuna. Iznos je 300 kuna, odnosno 600 kuna godišnje.  U te je svrhe lani isplaćeno 340.200 kuna za oko 550 umirovljenika.

Iz Gradske uprave su nam kazali da se umirovljenicima koji podnesu zahtjev, a imaju uvjete za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć, ona odobrava u svrhu plaćanja računa za struju, vodu, kupnju lijekova, odlazak na liječničke preglede  i slično. Umirovljenici s nižim mirovinama, ističu, redovno se javljaju i ostvaruju prava na novčanu pomoć.

Popusti, besplatan ulaz u muzej i aktivna udruga

Umirovljenici ostvaruju i 20% popusta na članarinu u gradskoj knjižnici u koju je uključeno korištenje dnevnog tiska. Ulaznice za kazališne predstave u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta povoljnije su za umirovljenike za oko 30 posto. Redovna cijena je 70 kuna, a za umirovljenike 50, dok su ulaznice u muzej besplatne za starije od 65 godina.

Dom umirovljenika u 'biseru' Jadrana dobio novu zgradu, prijaviti se mogu iz svih krajeva!

Grad podržava i rad Udruge umirovljenika, pri čemu je 2019. godine utrošeno je 275.000 kuna.   Udruga broji ukupno 688 članica i članova u dobi od 55 do 90 godina, od čega je 80 posto žena i 20 posto muškaraca. Udruga umirovljenika već dugi niz godina djeluje u prostorijama Kluba umirovljenika gdje se umirovljenici redovno druže, održavaju razne radionice, susrete s književnicima, zabave… Sastaju se na dvije lokacije, u Rovinju i Rovinjskom Selu kako bi sadržaji bili dostupni što većem broju umirovljenika.

Grad potiče pjesništvo, ali i rekreaciju starijih osoba

Grad redovno financira i izdavačke projekte umirovljenika kao što su zbirke pjesama, knjiga i  slično. U sklopu Kluba umirovljenika djeluje dramsko-literarna sekcija i zbor te se organiziraju brojne edukacije raznih tematika.

“U prostorijama Kluba umirovljenika četiri puta mjesečno provodi se mjerenje tlaka i šećera. Ustupaju se prostori dvorana za potrebe raznih rekreativnih  aktivnosti koje se izvode više puta tjedno. Umirovljenici se  mogu baviti  pikadom, boćanjem i rekreacijom koju vodi stručni voditelj. Grad sudjeluje i u troškovima zabavih programa, posebno povodom dočeka Nove godine koje umirovljenici već tradicionalno organiziraju. Gradsko društvo Crveni križ Rovinj obilazi i pomaže starije i nemoćne umirovljenike kojima u slučaju potrebe dostavljaju pakete hrane koje financira Grad Rovinj-Rovigno” – kazali su nam iz tamošnje gradske uprave.

Surfajte kroz našu rubriku “Život u gradovima” i pogledajte kako žive umirovljenici u ostalim gradovima:

Cres

Trogir

Vinkovci

Gospić i Požega

Šibenik

Crikvenica 

Zagreb

Split

Sisak

Samobor

Pula

Vukovar

Dubrovnik

Osijek

Rijeka

Umag

Zadar