[ŽIVOT U GRADOVIMA] Na programe za starije osobe izdvojili oko 6,5 milijuna kuna

Jasmina Grgurić
24. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Kako se živi u najvećem karnevalskom gradu Hrvatske? Provjerili smo s gradskom upravom programe i pogodnosti koje nude svojim starijim građanima. Na njih su samo lani izdvojili više od šest i pol milijuna kuna. Osim besplatnog prijevoza, tu su i razne novčane naknade, ali i iznimno bogat društveni život zrelih generacija. Nakon Zadra i Umaga, u našoj rubrici “Život u gradovima” red je došao i na – Rijeku.

Foto: Jelena Ratko/Mirovina.hr

Rijeka je treća u Hrvatskoj kada je riječ o broju radnika i umirovljenika. Na posao ide 62.250 Riječana, dok mirovinu prima njih 38.012 što je relativno povoljan omjer u odnosu na ostatak Hrvatske. Prosječna mirovina jedna je od većih te iznosi 3.242 kune.

Na programe za starije osobe Rijeka je lani izdvojila oko 6,5 milijuna kuna. Umirovljenici imaju pravo na besplatni prijevoz, novčane naknade, bon za Božić, podmirenje troškova stanovanja, a na raspolaganju im je i pregršt sadržaja za zrele generacije. Detaljnije o programima ispričala nam je Gordana Brkić Žagar, referentica za odnose s javnošću riječke Gradske uprave.

Imaju li umirovljenici u Rijeci pravo na subvenciju javnog prijevoza?

Grad Rijeka osobama starijim od 65 godina omogućuje besplatan prijevoz na svim zonama i linijama na kojima uslugu prijevoza pruža KD Autotrolej. Godišnja pokazna karta vrijedi za neograničen broj putovanja, godinu dana od datuma izdavanja. Pomoć može dobiti osoba s navršenih 65 godina i više čiji je osobni mjesečni prihod niži od 2.000 kuna ili ima određeni oblik oštećenja organizma (tjelesno, mentalno, intelektualno, osjetilno oštećenje ili poremećaj iz autističnog spektra) i uz to ima teži ili teški invaliditet – oštećenje funkcionalnih sposobnosti ili je stradalnik rata (hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata, udovac/udovica ili roditelji umrlog, zatočenog ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, odnosno ratni i civilni invalidi rata) ili je darivatelj krvi (muškarac sa 40 ili više, a žena sa 25 ili više darivanja krvi).

Kolike novčane pomoći isplaćujete umirovljenicima?

Mjesečnu novčanu pomoć dobivaju umirovljenici s mirovinom nižom od 1.400 kuna (uračunava se i zaštitni dodatak). Dodatni je uvjet za ostvarivanje ovog prava da umirovljenik u Hrvatskoj nema u (su)vlasništvu nekretninu osim one koja mu služi za stanovanje (drugi stan/kuću, kuću za odmor ili poslovni prostor). Visina novčane potpore ovisi o iznosu nečije mirovine. Umirovljenik čija mirovina iznosi do 1.000 kuna, ostvaruje pravo na novčanu potporu u visini razlike iznosa do 1.200 kuna, a umirovljenik čija mirovina iznosi više od 1000 kuna, a manje od 1400 kuna, ostvaruje pravo na mjesečnu novčanu pomoć u iznosu od 150 kuna. Pomoć stiže redovito na bankovni tekući račun umirovljenika svakoga mjeseca od dana kada je pravo odobreno do kraja kalendarske godine, nakon čega se pomoć može ponovno zatražiti.

U povodu božićnih i novogodišnjih blagdana, svake godine darujemo jednokratni novčani poklon-bon (ove godine u iznosu od 300 kuna) koji se može iskoristiti u nekoj od trgovina prehrambenih proizvoda.

Naknadu imate i za starije građane bez mirovine?

[ŽIVOT U GRADOVIMA] Imaju čak 13 pogodnosti za umirovljenike, a napravili su im i - vodič!

Grad Rijeka jedinstven je po tome što osobama u dobi od 65 godina naviše koje ne ostvaruju prihod po osnovi rada, mirovine, od imovine ili na koji drugi način u tuzemstvu ili inozemstvu pruža mjesečnu novčanu pomoć u iznosu od 150 kuna svakoga mjeseca od dana kada je pravo odobreno do kraja kalendarske godine, nakon čega se pomoć može ponovno zatražiti. Dodatni su uvjeti za ostvarivanje ovog prava da osoba u Hrvatskoj nema u (su)vlasništvu nekretninu osim one koja joj služi za stanovanje (drugi stan/kuću, kuću za odmor ili poslovni prostor) te da je osoba član kućanstva čiji su prosječni mjesečni prihodi u zadnja tri mjeseca niži od cenzusa prihoda koje je utvrdio Grad Rijeka za pojedini broj članova kućanstva (cenzus za samca 2.300 kuna, dvočlano kućanstvo 2.900 kuna, tročlano kućanstvo 3.900 kuna, četveročlano kućanstvo 5.000 kuna, brojnija kućanstva + 700 kuna za svakoga dodatnog člana).

Podmirujete li umirovljenicima i neke režijske troškove?

[ŽIVOT U GRADOVIMA] Umirovljenici u Zadru imaju besplatni prijevoz, uskrsnicu, ali i 'Halo pomoć'

Umirovljenici imaju pravo na podmirenje troškova stanovanja (najamnina, komunalna naknada, odvoz smeća, voda i odvodnja, plin, centralno grijanje, električna energija) ako pripadaju određenim kategorijama socijalno ugroženih građana, odnosno ako pri centru za socijalnu skrb Rijeka ostvaruju pravo na zajamčenu minimalnu naknadu, pravo na osobnu invalidninu ili pravo na doplatak za pomoć i njegu, odnosno ako su prihodi njihova kućanstva niži od gradskih cenzusa prihoda. Ako zadovoljavaju i određene specifične uvjete mogu ostvariti pravo na uslugu pomoći i njege u kući, pravo na liječenje u Psihijatrijskoj bolnici Lopača ili pravo na pogrebne usluge, a ako su članovi Matice umirovljenika Grada Rijeke mogu ostvariti i pravo na svakodnevni besplatan ručak.

Koliko korisnika obuhvaćaju takvi socijalni programi?

Socijalne mjere iz Socijalnog programa Grada Rijeke koristilo je lani 1.254 osoba starijih od 65 godina života, a ukupno su koristili 2.810 oblika pomoći. U projekte i programe koje Grad Rijeka financira, a koji su namijenjeni starijim osobama bilo je uključeno nešto manje od 5.000 građana. Za  sve socijalne mjere i projekte i programe usmjerene na osobe starije životne dobi u prošloj godini izdvojeno je oko 6 i pol milijuna kuna.

Imaju li umirovljenici popuste na kulturna događanja?

Imaju, ako su članovi Matice umirovljenika grada Rijeke.

Postoje li specifični programi i prostori namijenjeni isključivo umirovljenicima?

Rijeka ima Klubove za umirovljenike i starije osobe, Sveučilište za treću dob te tjelovježbu za osobe srednje i starije dobi. Riječki umirovljenici već 15 godina imaju osigurane besplatne informatičke tečajeve pa su jako informatički pismeni. Tako se redovno informiraju preko stranice Penzići Rijeka koju koriste kao svoje glasilo.

[ŽIVOT U GRADOVIMA] Na programe za starije osobe izdvojili oko 6,5 milijuna kuna
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap