[ŽIVOT U GRADOVIMA] Za umirovljenike će organizirati gradske linije, a dobiju i uskrsnicu i božićnicu!

Jasmina Grgurić Zanze
14. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Kako žive umirovljenici razlikuje se od grada do grada, što ovisi i o potporama koje su jedinice lokalne samouprave spremne izdvojiti za svoje starije građane. Našu rubriku “Život u gradovima” nastavljamo predstavljajući – središte Baranje. U Belom Manastiru ne postoji gradski prijevoz, ali razmatraju uvođenje gradskih linija upravo za starije građene kojima isplaćuju – i uskrsnicu i božićnicu.

Foto: Unsplash

Umirovljenici u Belom Manastiru žive u prosjeku poput ostalih u Hrvatskoj. Prosječna mirovina im je 2.575 kuna, prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, što je na razini cijele države. Omjer radnika i umirovljenika im je nepovoljan te na jednog zaposlenog (2.542) dolazi jedan umirovljeni građanin (2.379).

Posebne linije za starije, uskrsnica i božićnica

U gradu ne postoji organizirani gradski prijevoz pa stoga nema ni financiranja za starije građane. Međutim, kako nam kažu iz tamošnje gradske uprave, trenutno razmatraju mogućnosti modela organiziranja gradskih linija koje bi prvenstveno koristile učenicima i umirovljenicima iz naših prigradskih naselja.

Provjerili smo kako u Belom Manastiru skrbe za najosjetljivije skupine društva među koje spadaju i umirovljenici.

Umirovljenici s mirovinama do 3.000 kuna imaju pravo i na uskrsnicu i na božićnicu. Novčana pomoć za blagdane iznosi po 150 kuna. Ove godine u tu svrhu u proračunu su osigurali 420.000 kuna. Uskrsnicu su ove godine isplatili za oko 1.400 umirovljenika te se do kraja godine očekuje isplata božićnica za umirovljenike.

Tri udruge posvećene umirovljenicima

Popust u knjižnici ostvaruju samo socijalno ugrožene osobe, ali ne i umirovljenici. Gradske manifestacije obično su besplatne, a ukoliko i bude događanja za koje je potrebna ulaznica, gradska uprava, kažu nam, u suradnji s udrugama koje skrbe za umirovljenike dio ulaznica uvijek podijeli.

Posebne programe isključivo za umirovljenike provode tri različite udruge koje se bave problematikom umirovljenika; Matica umirovljenika Hrvatske Udruga Beli Manastir, Matica umirovljenika Grada Belog Manastira i Udruga umirovljenika Grada Belog Manastira.

“Projekti i aktivnosti navedenih udruga financiraju se i putem natječaja za udruge iz Proračuna Grada Belog Manastira. Sve navedene udruge imaju osigurane prostore za provođenje svojih brojinih aktivnosti. S ponosom napominjemo da su udruge u kojima se okupljaju umirovljenici jedne od najaktivnijih na našem području” – kazali su nam iz Grada.

Surfajte kroz našu rubriku “Život u gradovima” i pogledajte kako žive umirovljenici u ostalim gradovima:

Rovinj

Cres

Trogir

Vinkovci

Gospić i Požega

Šibenik

Crikvenica 

Zagreb

Split

Sisak

Samobor

Pula

Vukovar

Dubrovnik

Osijek

Rijeka

Umag

Zadar

[ŽIVOT U GRADOVIMA] Za umirovljenike će organizirati gradske linije, a dobiju i uskrsnicu i božićnicu!

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap