[ŽIVOT U GRADOVIMA] Umirovljenike vode u toplice, voze se besplatno, a dobivaju i božićnicu

Jasmina Grgurić Zanze
23. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Kako žive hrvatski umirovljenici razlikuje se od grada do grada, što uvelike ovisi i o potporama i programima koje su jedinice lokalne samouprave spremne izdvojiti za svoje starije građane. Našu rubriku “Život u gradovima” nastavljamo predstavljajući – Vukovar. Uz besplatni javni prijevoz i novčane pomoći, Grad starijim Vukovarcima subvencionira odlazak u toplice, plaća večeru za zaljubljene, a tu je i velika fešta za sve u povodu Međunarodnog dan starijih osoba.

Vukovarski umirovljenici na fašniku| Foto: Jelena Ratko

Život u Vukovaru sve je samo ne lagan. Potvrđuje to i neumoljiva statistika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Prosječna mirovina niža je od one na nacionalnoj razini te iznosi samo 2.450 kuna. Pritom je 8.655 korisnika mirovina, dok posao ima 10.176 građana pa je omjeri umirovljenog i radnog stanovništva, kao i u ostalim dijelovima Hrvatske, gotovo izjednačen te iznosi 1:1,18, što je također nešto lošije od državnog prosjeka.

Grad je to koji ne nosi samo breme materijalne deprivacije, nego i ratnih razaranja i podjela. Ipak, već dulji niz godina nastoje poboljšati životni standard najosjetljivijih skupina i umirovljenika. Pitali smo gradsku upravu koje mjere i programe imaju za starije osobe.

Besplatni gradski prijevoz i novčane naknade

Pravo na besplatan gradski prijevoz umirovljenika i osoba starijih od 65 godina tijekom cijele prošle godine koristilo je 2.649 osoba na prosječnoj mjesečnoj razini. Za tu svrhu utrošeno je 1.589.350 kuna iz proračuna.

Korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu, među kojima ima i umirovljenika, imaju pravo na naknadu za troškove stanovanja. U proračunu se izdvojilo lani milijun kuna, pravo je koristilo 236 osoba, među kojima je do deset umirovljenika s mirovinama ispod socijalnog cenzusa. Njima se ujedno isplaćuju uskrsnice i božićnice po 250 kuna.

Pravo na jednokratnu novčanu naknadu lani je iskoristilo 47 korisnika, među kojima su umirovljenici koji imaju malene mirovine ili su teško bolesni. Jednokratna naknada priznaje se samcu ili kućanstvu koji zbog trenutačnih materijalnih teškoća nije u mogućnosti podmiriti osnovne životne potrebe nastale zbog rođenja ili školovanja djeteta, bolesti ili smrti člana obitelji, elementarna nepogode i slično.

Za božićnice umirovljenicima osigurano je  550.000 kuna, a pravo je lani koristilo 3.366 osoba. Mogu je dobiti oni čija mirovina ne prelazi 2.500 kuna, a iznosi se kreću od 100 do 250 kuna.

Izleti u Bizovačke toplice

Grad Vukovar sufinancira jednodnevne izlete umirovljenika u Bizovačke toplice svakog utorka, koji se inače obilježava kao dan umirovljenika, u razdoblju od 9. srpnja do 3. runa 2019. godine za 200 korisnika po jednodnevnom izletu.

Za izlete je osigurano sto tisuća kuna, a na njih je lani otišlo 1.727 umirovljenika u dobi od 60 i više godina.

Besplatne toplice za umirovljenike? Četiri susjedne zemlje kažu: Zašto ne!

“Sufinanciranje jednodnevnih izleta umirovljenika u Bizovačke toplice odnosi se na troškove prijevoza u cijelosti i dijela ulaznice za Aquapolis u Sunčane toplice u iznosu od 24 kune po korisniku. Cijena ulaznice za Aquapolis u Sunčane toplice iznosi 34 kune utorkom na dan umirovljenika, a svaki korisnik je dužan osigurati razliku u iznosu od 10 kuna koja se predaje prilikom podnošenja zahtjeva” – pojasnili su nam iz gradske uprave.

Pučka kuhinja

Za prehranu u vukovarskoj Pučkoj kuhinji osigurano je oko 400.000 kuna godišnje. Tamo se svakog dana hrani do stotinu korisnika među kojima je i velik broj umirovljenika s malim mirovinama i teško oboljelih starijih osoba.

Isto tako, osobe koje primaju mirovinu sa zaštitnim dodatkom mogu biti privremeno oslobođene plaćanja komunalne naknade.

Udruge umirovljenika, ručak za zaljubljene i fešta za sve

Grad Vukovar devetu je godinu zaredom povodom Valentinova organizirao svečani ručak i druženje bračnih parova sa 50 i više godina braka. U 2019. godini sudjelovalo je 57 bračnih parova, za što je utrošeno  22.169,52 kuna.

Najstariji supružnici u Vukovaru, Marija i Ivan, iza sebe imaju 66 godina braka!

Okupljaju se i svi umirovljenici uz prigodan program i domjenak 1. listopada za Međunarodni dan starijih osoba i za taj dan grad izdvaja oko 10.000 kuna.

Hrvatska udruga umirovljenika i invalida iz proračuna se financira u iznosu od 22.000 kuna za redovnu djelatnosti udruge, koja skrbi o 350 umirovljenika. Djeluju u prostoru Grada Vukovara koji je isključivo namijenjen umirovljenicima.

Udruga umirovljenika “Vukovar novi” financirana je u iznosu od 8.000 kuna za redovnu djelatnosti udruge, koja skrbi o 220 umirovljenika.

Popusti za knjižnicu i muzej

Gradska knjižnica Vukovar daje umirovljenicima godišnje članstvo sa simboličnom cijenom u iznosu od 25 kuna. Imaju 704 aktivna člana koja su u mirovini.

Gradski muzej Vukovar daje popust na posjete umirovljenika koji ulaznicu plaćaju u iznosu od 20 kuna, pri čemu je redovna cijena 30 kuna. U 2019. godini muzej je posjetilo 1.636 umirovljenika.

Hrvatski dom Vukovar daje mogućnost popusta organiziranim skupinama umirovljenika.

Surfajte kroz našu rubriku i pogledajte kako žive umirovljenici u ostalim gradovima:

Dubrovnik

Osijek

Rijeka

Umag

Zadar

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap