[ŽIVOT U GRADOVIMA] Mirovina im je 3.000 kuna, besplatno se voze po otoku, a imaju i božićnicu

Jasmina Grgurić Zanze
5. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Kako žive umirovljenici razlikuje se od grada do grada, što ovisi i o potporama koje su jedinice lokalne samouprave spremne izdvojiti za svoje starije građane. Našu rubriku “Život u gradovima” nastavljamo predstavljajući – Cres. U gradu ih je manje od 700, besplatno se voze po otoku, svi dobivaju božićnicu, a mirovina im je veća od prosječne…

Otok Cres/Pixabay

Grad Cres na istoimenom otoku ima manje od 700 umirovljenika, točnije njih 693 s prosječnom mirovinom iznad hrvatskog prosjeka. Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, njihova primanja iznose 3.002 kune. Radnika je 1.126 pa je tako omjer zaposlenog i umirovljenog stanovništva 1,23 što je nepovoljno kao i u ostalim dijelovima Hrvatske.

Grad se za starije stanovnike pobrinuo na način da im osigurava javni prijevoz te isplaćuje novčanu pomoć u povodu blagdana, a moguće je ostvariti i podmirenje životnih troškova. U gradskoj upravi provjerili smo uvjete života i pomoći za starije.

Besplatni prijevoz i božićnica za sve starije građane

Besplatni prijevoz na području otoka osiguran je za sve umirovljenike i osobe starije od 65 godina s prebivalištem na otoku.

Umirovljenicima se isplaćuje i božićnica u iznosima od sto do 400 kuna, ovisno o visini mirovine:

– umirovljenicima s mirovinom do 1.000,00 kn naknada u visini od 400,00 kn,
– umirovljenicima s mirovinom do 2.000,00 kn naknada od 300,00 kn,
– umirovljenicima s mirovinom do 3.000,00 kn naknada od 200,00 kn,
– umirovljenicima s mirovinom preko 3.000,00 kn naknada u visini od 100,00 kn.

Grad Cres ukupno podijeli oko 600 božićnica svojim umirovljenicima, za što je u proračunu osigurano oko 130.000 kuna.

Iz gradske uprave kažu da starijim osobama prema potrebi podmiruju i komunalne račune, troškove ogrjeva i slično. Ukoliko bude takvih slučajeva i zahtjeva, njima se troškovi pokrivaju preko gradskog Socijalnog vijeća. Međutim, radi se tek o pojedinačnim slučajevima.

Novi prostor za Udrugu umirovljenika

Umirovljenici ostvaruju popust od 10 kuna na članarinu u knjižnici, plaćaju je 40 kuna, dok je za ostale godišnja članarina 50 kuna.

Starije osobe dobile su i novi prostor.

“U Gradu Cresu djeluje Udruga umirovljenika koja jako dobro surađuje s Gradom i čije se aktivnosti iz gradskog proračuna financiraju s oko 50.000 kuna. Osim toga, lani je Grad osigurao i uredio novi poslovni prostor za potrebe Udruge umirovljenika. U obnovu i adaptaciju prostora površine 71 četvornog metra uloženo je oko 200.000 kuna” – kazao nam je  Walter Salković, voditelj Odsjeka za stručne poslove gradonačelnika.

Surfajte kroz našu rubriku “Život u gradovima” i pogledajte kako žive umirovljenici u ostalim gradovima:

Trogir

Vinkovci

Gospić i Požega

Šibenik

Bjelovar

Crikvenica 

Zagreb

Split

Sisak

Samobor

Pula

Vukovar

Dubrovnik

Osijek

Rijeka

Umag

Zadar

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap