[ŽIVOT U GRADOVIMA] Umirovljenicima dvaput godišnje po 500 kuna!

Jasmina Grgurić Zanze
17. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Kako žive umirovljenici razlikuje se od grada do grada, što ovisi i o potporama koje su jedinice lokalne samouprave spremne izdvojiti za svoje starije građane. Našu rubriku “Život u gradovima” nastavljamo predstavljajući – Samobor. Ono po čemu se ističe ovaj bajkoviti gradić, smješten u prirodi samo 20 kilometara od Zagreba, jesu izdašne božićnice i uskrsnice za umirovljenike.

Foto: Grad Samobor

Grad Samobor ima poprilično nepovoljan omjer radne i umirovljene snage, 1:1,9. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, zaposlenih je 10.829, a umirovljenika 9.975, a njihova prosječna mirovina iznosi svega 2.811 kuna, što je ipak skoro 300 kuna više od državnog prosjeka.

Starijim osobama nose hranu i lijekove

Šarmantno turističko (i fašničko) središte prilagodilo se trenutnoj krizi. Gradski Crveni križ podijelio je gotovo 400 uskrsnih paketa, dok tridesetak volontera svaki tjedan obilazi oko stotinu osoba koje nisu socijalno ugrožene, ali spadaju u rizične skupine kojima odlazak u trgovinu i apoteku nije preporučljiv. Na njihove adrese volonteri donose hranu, lijekove i ostalo.

Kako bi barem malo pomogao svojim starijim žiteljima, Samobor subvencionira javni prijevoz, a ono po čemu ovaj grad doista iskače jesu izdašne uskrsnice i božićnice, za koje se iz proračuna svake godine izdvaja milijun kuna. Odgovor na to, ali i neka druga pitanja, potražili smo u tamošnjoj gradskoj upravi.

Subvencija od 70 posto za javni prijevoz

Umirovljenicima je osiguran subvencionirani javni gradski i međugradski prijevoz. Uvjet je da je osoba u mirovini, a za putovanja u Zagreb osoba treba dokazati temeljem liječničke dokumentacije da barem dvaput mjesečno treba putovati iz zdravstvenih razloga.

“Pravo na sufinanciranje u iznosu od 70 posto troškova godišnje pokazne karte ostvaruju osobe koje se prevoze na lokalnim linijama, a mirovinska im primanja ne prelaze iznos od 2.500 kuna. Isto pravo imaju osobe koje se prevoze na međugradskim linijama Samobor-Zagreb, Črnomerec, a kojima primanja ne prelaze 2.502,84 kuna neto mjesečno” – kazala nam je stručna suradnica Mirna Sokolić.

Za sufinanciran prijevoz umirovljenika osigurano je 150.000 kuna.

Do 500 kuna i za Božić i za Uskrs

Umirovljenicima se isplaćuju božićnice i uskrsnice ako im mirovina ne prelazi iznos od 2.000 kuna. Također, mogu ostvariti pravo na jednokratnu naknadu. Za božićnice i za uskrsnice je osigurano milijun kuna (po 500.000 kuna), a broj osoba starije životne dobi koji koriste ovu vrstu novčane pomoći varira od 1.500 do 1.800. Iznosi se kreću između 200 i 500 kuna, ovisno o visini mirovine.

Aktivnosti kroz Udrugu, Klub i Sindikat umirovljenika

Umirovljenici ostvaruju mogućnost druženja i sudjelovanja u raznim aktivnostima kroz rad udruga umirovljenika; Udruga umirovljenika Samobor, Klub starijih osoba Samobor i Sindikat umirovljenika Samobor. Sve tri navedene udruge se temeljem Javnog natječaja financiraju iz proračunskih sredstava grada.

Surfajte kroz našu rubriku “Život u gradovima” i pogledajte kako žive umirovljenici u ostalim gradovima:

Pula

Vukovar

Dubrovnik

Osijek

Rijeka

Umag

Zadar

Copy link
Powered by Social Snap