Policija upozorava: Prevaranti nude građanima ‘ulaganje u kriptovalute’, obratite pažnju na pozive s jednog broja

Milan Dalmacija
3. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Sve više starijih osoba nasjeda i na prijevare povezane s ulaganjima u kriptovalute. Samo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 13 takvih slučajeva, zbog čega iz policije upozoravaju građane da budu oprezni. Ističu kako prevaranti najčešće zovu s pozivnog broja za Veliku Britaniju (+44) te da traže od građana da na svoja računala instaliraju aplikacije koje im zapravo omogućuju kontrolu, a žrtvama prikazuju lažnu dobit.

bitcoin store

Zahvaljujući kriptovalutama, imamo nov način za zaštititi svoju imovinu u vrijeme inflacije | Foto: Pexels; Alesia Kozik

Nakon što je uhićeno i u istražni zatvor poslano 17 prevaranata koji su od starijih osoba izvukli oko 1,3 milijuna kuna govoreći im da je novac krivotvoren, val prijevara nije stao. Štoviše, nešto lukaviji prevaranti sad vrebaju umirovljenike pričama o brzom i jednostavnom ulaganju u dionice ili kriptovalute.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska ove je godine zaprimila 13 prijava građana koji su, misleći da ulažu u kriptovalute, ostali bez 3,5 milijuna kuna. Prema njihovim saznanjima, žrtve prijevara najčešće ulažu do 100.000 kuna, dok je najveća uložena svota ove godine bila 950.000 kuna. Lani je, pak, netko uložio 1.375.348 kuna, a godinu prije 130 tisuća eura.

Kontrola putem aplikacija

prazni dzepovi
Dva umirovljenika prevarena za 445 tisuća kuna, mislili da ulažu u kriptovalute

– Kod ovakvih ponuda važno je, prije bilo kakvih ulaganja, provjeriti imaju li društva koja nude ovakve usluge dozvolu za poslovanje na području Republike Hrvatske i dobro se posavjetovati sa stručnim osobama prije samog ulaganja u kojima se obećava velika i brza zarada. Kod prijevare oko ulaganja u kriptovalute počinitelji najčešće žrtve kontaktiraju telefonski s pozivnih brojeva +44 (pozivni brojevi iz Velike Britanije), a zatim ih upute na lažne internet stranice za ulaganje, upozoravaju iz policije.

Dodaju kako prevaranti, osim lažnih stranica, od žrtava traže instaliranje aplikacije koja im omogućuje kontrolu nad računalom, a zatim i aplikacija koje žrtvama prikazuju lažnu zaradu. Potom potiču žrtve na daljnja ulaganja, čime one ostaju bez većeg iznosa novca. Stranica za ulaganje ima puno i stalno se deaktiviraju, nakon čega nastaju nove, upozoravaju iz policije. Već provjerom putem Googlea moguće je naći objave ljudi koji komentiraju svoja negativna iskustva i navode kako je riječ o prijevarama.

Ne ostavljajte povjerljive podatke

Policija upozorava građane da ne nasjedaju i ne ostavljaju prevarantima osjetljive i povjerljive osobne podatke, poput fotografija s osobnih dokumenata, bankovnih kartica, jednokratnih lozinki internetskog bankarstva ili bilo čega drugog povezanog s novčarskim transakcijama.

– Ova vrsta kaznenih djela se evidentira pod člankom 271 Kaznenog zakona kao računalna prijevara i iz dosadašnjeg iskustva možemo reći da je u pravilu riječ o počiniteljima koji djeluju kao dobro organizirana grupa, koja čak i u trenutcima kada oštećena osoba shvati da je prevarena, istoj nudi priliku za povrat novca, odnosno javlja se druga grupa koja nudi usluge povrata izgubljenog novca te se od oštećene osobe traže nove uplate kako bi se dio novca vratio, što rezultira samo većim iznosom za koji će osoba biti prevarena. Ukoliko ne uspiju, javljaju se iz “ureda za porez” te inzistiraju na daljnjim uplatama uz obrazloženje kako će nakon uplate “poreza” uslijediti isplata navodno ostvarene dobiti, što se u pravilu nikada ne dogodi, već se opet u slučaju uplate povećava konačni iznos štete, objašnjavaju iz PU dubrovačko-neretvanske.

Savjetuju građane koji su se odlučili na ulaganje u kriptovalute da budu sumnjičavi, dobro se informiraju i zatraže savjet stručne osobe. Ako posumnjaju na prijevaru, slobodno se mogu obratiti policiji.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap