Umirovljenik htio investirati u kriptovalute pa ostao bez novca na računu!

Jasmina Grgurić Zanze
15. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Umirovljenik (79) iz Varaždina prevaren je prilikom ponude da investira u kriptovalute na društvenoj mreži. Naime, preko članka o kriptovalutama povezao se na internetsku stranicu, nakon čega su mu počele stizati poruke u kojima mu garantiraju dobru zaradu…

Ilustracija: Rawpixsel

Varaždinski 79-godišnji umirovljenik prevaren je prilikom ponude investiranja u kriptovalute na jednoj društvenoj mreži. Naime, prije nekoliko tjedana na društvenoj mreži pronašao je članak o investiranju u kriptovalute s dobrom zaradom pa se povezao preko članka na internet stranicu.

Uplatio 250 eura pa ostao bez njih

Odmah nakon toga počele su mu s više strana stizati poruke i pozivi na mobitel sa stranih brojeva, prilikom čega su mu se osobe predstavljale kao brokeri, garantirajući mu dobru zaradu. Umirovljenik je napravio grešku i dao im broj kartice tekućeg računa sa tri sigurnosna broja i svoje osobne podatke sa osobne iskaznice.

Na svoj tekući devizni račun 27. siječnja dodatno je uplatio 250 eura, nakon čega mu je prevarant s računa prebacio novac na račun u Istanbulu i oštetio ga za navedeni iznos.

Nikada nemojte davati osobne podatke i podatke kartica

“Ovom prilikom ponovno apeliramo na građane da budu oprezni prilikom plaćanja na Internetu, naivnih poziva za lakom zaradom i slično! Na Internetu ili društvenim mrežama nemojte davati svoje podatke i podatke svojih kartica tekućih računa. Zaštitite svoje podatke i podatke svojih kartica.

mobitel
HANFA upozorava: Ne nasjedajte na ovaj oglas na Facebooku!

Prijevarne taktike kibernetičkih kriminalaca sve su inovativnije. Online prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele – vaš novac i/ili bankovne podatke. Pazite na svoje podatke! Kad prodajete, nigdje ne upisujte CVC/CVV broj sa poleđine svoje debitne ili kreditne kartice. Za uplatu na tekući račun je dovoljno upisati samo IBAN” – upozorili su iz Policijske uprave varaždinske.

Umirovljenik htio investirati u kriptovalute pa ostao bez novca na računu!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap