‘Zaštitimo naše noniće’: Poseban projekt u Istri namijenjen zaštiti umirovljenika od prevara

Ana Kanazir
19. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Policijska uprava istarska je s partnerima Istarskom županijom i Radio Istrom napravila preventivni projekt koji je usmjeren za zaštitu starijih osoba. Dobro je poznato kako se česte prevare vrše upravo nad osobama starijima od 65 godine, a kako bi se to spriječilo, napravljeni su radijski spotovi s upozorenjima, održat će se edukacije za starije osobe, a dobit će i preventivne letke na hrvatskom i talijanskom jeziku.

policija

Foto: Pixabay

Cilj projekta je smanjiti broj kaznenih djela prevare na štetu starijih osoba, senzibilizirati javnost i osobe starije dobi na problematiku i spriječiti počinitelje na daljnje akcije, ali i potaknuti starije osobe da prijave počinetelje prevara.

prijevara
Budite oprezni i sumnjičavi: Opet zabilježen veći broj prijevara nad starijima, policija ponovila apel

Niz preventivnih aktivnosti

Iz policijske uprave istarske su objasnili i koji je povod ove akcije.

– Tijekom protekle godine na području Policijske uprave istarske na štetu osoba starijih od 65 godina evidentirali smo 48 kaznenih djela prijevare i 12 kaznenih djela računalne prijevare. Najviše se radilo o posudbama novca, a starije osobe novac su uglavnom posuđivale osobama koje su upoznale putem društvenih mreža. Također je bilo slučajeva lažnog predstavljanja, kupovine različitih proizvoda po višim cijenama od realne cijene, ali i slučajeva prijevara prilikom trgovine kriptovalutama, rekli su iz policije.

Prijavite na vrijeme

Osim toga, važno je da se prevare prijave na vrijeme jer se time ukazuje drugima da se isto može dogoditi i njima, ali se i pomaže u hvatanju počinitelja.

Dok su neke aktivnosti već krenule, stariji građani će ovog mjeseca s računima komunalne naknade na sve adrese pristići informativni letak na hrvatskom i talijanskom jeziku s upozorenjima i primjerima kako se događaju prijevare te uputama kako se od istih zaštititi.

Copy link
Powered by Social Snap