Dva umirovljenika prevarena za 445 tisuća kuna, mislili da ulažu u kriptovalute

Josip Mihaljević
17. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Policijske snage iz Rijeke i Opatije provode  kriminalističko istraživanje zbog dva slučaja kaznenog djela računalne prijevare nad 70-godišnjakom i 83-godišnjakom koji su, misleći da trguju kriptovalutama, ostali bez čak 445 tisuća kuna.

prazni dzepovi

Foto: Pixabay

Policajci iz Rijeke provode kriminalističko istraživanje protiv za sada nepoznatog počinitelja računalne prijevare na štetu 70-godišnjeg umirovljenika koji je ostao bez pozamašne svote novca misleći da trguje kriptovalutama.

Umirovljenika je u studenom prošle godine putem mobitela kontaktirala nepoznata osoba koja mu je predložila ulaganje u kriptovalute na što je on pristao. On je s njom potpisao ugovor u kojem je navedeno da u bilo kojem trenutku može prekinuti trgovanje i povući svoj ulog dok dobitak ostaje nepoznatoj osobi. Par mjeseci kasnije nepoznata osoba ga je zatražila da uplati dodatan iznos novca, a on je tom trenutku posumnjao da nešto ne štima i zatražio isplatu svojeg depozita nakon čega je sva komunikacija prestala.

Umirovljenici varali starije prolaznike: Policija upozorava na novi oblik prijevare!

Slična sudbina zadesila je i 83-godišnjeg umirovljenika iz Opatije. Nepoznati počinitelj ga je od prosinca do svibnja ove godine dovodio u zabludu s pozivima da sudjeluje u ulaganju u kriptovalute, na što je nesretni umirovljenik pristao. Više puta je na račun prevaranta uplatio svoj novac do kojeg sada ne može doći.

Materijalna šteta u oba slučaja procjenjuje se na čak 445 tisuća kuna.

Policija poziva građane na oprez kako ne bi postali žrtvama investicijskih prijevara. Savjetuju da kod takvih stvari trebate biti oprezni, sumnjičavi te dobro informirani.

Poseban oprez treba posvetiti prema ponudama koje nude nerealno visoke prinose u kratkom razdoblju – što se smatra prvim i najočiglednijim znakom da se radi o prijevari.

“Tijekom komunikacije nikome ne biste smjeli dostavljati osobne podatke, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, ni slati jednokratne zaporke aplikacija internetskog bankarstva, kao ni druge podatke vezane za autorizaciju bankovnih transakcija”, savjetuje policija.

 

Dva umirovljenika prevarena za 445 tisuća kuna, mislili da ulažu u kriptovalute
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap