Ne samo da štiti vid i odličan je međuobrok, već ovaj orašasti plod pomaže s problemima erektilne disfunkcije

Luka Kalac
21. travnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Pistacija su jedan od najboljih orašastih plodova koji pomažu pri očuvanju zdravlja naših očiju i vida općenito. Uz to, jedenje pistacija pomaže u smanjenju rizika od kroničnih i degenerativnih bolesti koje uzrokuju i nastanak dijabetesa. Ova namirnica je prebogata proteinima i vlaknima, ali i antioksidativnim tvarima. Isto tako, pistacija imaju pozitivan učinak na probleme povezane s erektilnom disfunkcijom.

Pistacija

Pistacija | Foto: Unsplash / Peter F

Ako želite zaštiti svoj vid, pistacija je odličan izbor jer je jedini orašasti plod koji u sebi sadrži lutein i karoten. To su dva antioksidansa koji imaju iznimno važnu funkciju u zaštiti naših očiju kako starimo.

Pistacija odlična za vid

Uz lutein i karoten, pistacija sadrže zeaksantin, flavonoide i beta-karoten, koji su zaslužni za niže stope mentalnog opadanja koje je uzrokovano starenjem. Ako svakodnevno jedete pistacije, manja je vjerojatno da ćete oboljeti od sive mrene, poznate i kao katarakta, ili da ćete izgubiti vid. Pistacija je namirnica bogata cinkom koja pomaže u održavanju dobrog noćnog vida.

U slučaju da redovito jedete neslane pistacije, to će vam pomoći u smanjenju rizika od kroničnih i degenerativnih bolesti zbog kojih se može razviti i dijabetes. Inače, porcijom od 35 grama pistacija unijet ćete istu količinu antioksidativnih tvari kao što ćete to učiniti i sa šalicom zelenog čaja.

Umirovljenik jede hranu sa žlicom
Otkriveno kako dodati osam godina svom životu: Pogledajte što morate izbjegavati, a što dodati u prehrani

Izvrsni za gubitak kilograma i erektilnu disfunkciju

Uz sve dobrobiti pistacija, mora se istaknuti kako je riječ o namirnici bogatoj proteinima. U 100 grama pistacija je prisutna količina od 20 grama proteina. Upravo zbog toga su izvrstan odabir međuobroka, ako želite izgubiti višak potkožnog masnog tkiva. Pored svega, pistacija su bogat izvor vlakana što doprinosi osnaživanju probavnog sustava.

Pistacija ima još jednu dobrobit, a to je pozitivan učinak na probleme povezane s erektilnom disfunkcijom. Ovo istraživanje je provela Sveučilišna bolnica Atatürk zajedno s istraživačkim centrom u Ankari, u Turskoj, a objavljena je na pubmed.ncbi.nlm.nih.gov. Doista ne postoji razlog zbog kojeg ne biste, barem povremeno trebali jesti neslane pistacije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap