Umirovljenici u borbi za EU parlament: HSU i ‘Umirovljenici zajedno’ predali liste za izbore

Ana Kanazir
23. travnja 2024.
Novosti
A- A+

Iako se umirovljeničke stranke nisu baš proslavile na parlamentarnim izborima za ulazak u Hrvatski sabor, sada će se okušati i na EU izborima. Tako su svoje liste predali iz Hrvatske stranke umirovljenika, ali i iz platforme ‘Umirovljenici zajedno’.

Umirovljenici sjede na klupici

Starije osobe | Pexels

Umirovljenici zajedno nisu uspjeli osvojiti nijedan saborski mandat, dok je Veselko Gabričević, predsjednik HSU-a ušao u Sabor, o čemu smo pisali i ovdje. Sada će se obje stranke pojaviti na izborima za EU parlament.

Građani rekli svoje: Više od 600 tisuća ne želi ovakvu mirovinsku reformu

HSU će odvajati dio primanja za najsiromašnije

Iako je Veselko Gabričević u Sabor ušao ‘na knap’, zahvaljujući preferencijskim glasovima, njegov HSU je imao manje problema jer je bio u koaliciji s HDZ-om. To im je dalo vjetar u leđa pa su iz HSU-a među prvima predali kandidacijske liste za izbore za Europski parlament. Objasnio je kako je ovo prvi puta da se HSU pojavljuje na ovakvoj vrsti izbora, a planira i jednu posebnost za one najsiromašnije.

– S obzirom na to da stanovništvo Europske unije stari i da je demografija veliki problem, HSU je na svojoj listi ponudila ljude s iskustvom, koji su svojim radom pokazali da umiju i znaju, da će se znati boriti za umirovljenike i razumiju probleme umirovljenika, rekao je Gabričević, a prenosi tportal.

Otkrio je i kako će jednu trećinu primanja odvajati u zajednički fond iz kojeg će pomagati onima koji su najsiromašniji.

Umirovljenici zajedno planiraju koristiti europski novac

Da Umirovljenici zajedno planiraju izaći na izbore najavio je još jučer u emisiji HRT-a ‘Studio 4’, Milivoj Špika, koordinator ove platforme. Svoje je obećanje i ispunio pa su tako danas ujutro predali liste Državnom izbornom povjerenstvu. Otkrio je kako će se, ako uđu u EU parlament, boriti da umirovljenici iskoriste europski novac.

– Ovih više od 40.000 ljudi koji su nam dali potporu, oni nam daju snagu da idemo dalje. Mi smo tu šesta, odnosno sedma lista na ovim izborima po broju osvojenih glasova. Sad imam mogućnost dobar dio od onih 700.000 da nam da potporu i da im pomognemo da se nekoliko milijardi koje godinama stoje u europskim fondovima, da se izvuku i da se okoriste hrvatski umirovljenici, rekao je Špika za vijesti.hrt.hr.

Dodao je i kako će na EU izbore izaći oni koji smatraju da imaju određeni interes.

– Mi smatramo da ovih 700.000 umirovljenika itekako imaju interes da se povuku određena sredstva iz europskih socijalnih fondova i tu možemo isto utjecati dijelom na ovoj visini mirovine i da se nadoknadi ovaj manjak koji su propustili sad na parlamentarnim izborima, kazao je Špika.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap