Ako ste stariji od 60 godina, s ovim dodacima prehrani trebate biti vrlo oprezni

Jasmina Grgurić Zanze
21. travnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Kako starimo, tako osjećamo da nam je potrebna pomoć za zdravlje u obliku dodataka prehrani. Međutim, neko dodaci mogu napraviti puno više štete, nego koristi. Stručnjaci upozoravaju da posebno trebamo biti oprezni s uzimanjem magnezija, kurkume, vitamina E, gospine trave, ginka i ginsenga. Dapače, smatraju kako je ove suplemente najbolje uopće ne koristiti ako pijemo određene lijekove i imamo neke bolesti.

Vitamini | Pexels

Vitamini | Pexels

Premda se u starijoj dobi rado okrećemo dodacima prehrani kako bismo poboljšali naše zdravlje, s tim trebamo biti vrlo oprezni. Naime, neki dodaci prehrani mogu imati negativne učinke nakon 60. godine, a to su magnezij, kurkuma, vitamin E, gospina trava, ginko i ginseng. Zapravo, doktori smatraju da ovih šest suplemenata uopće ne treba uzimati nakon što zakoračimo u sedmo desetljeće života, piše Bestlifeonline.com. Problem njihove konzumacije leži u kombinaciji s lijekovima koje koristimo, kao i nekim bolestima.

Magnezij

Magnezij je postao popularan dodatak prehrani zbog svojih navodnih zdravstvenih prednosti. To uključuje pomoć u kontroli krvnog tlaka, poboljšanje sna, pomoć kod redovitog pražnjenja crijeva i poboljšanje raspoloženja, prema Healthlineu. Ipak, neki liječnici kažu da bi starije osobe trebale ponovno razmisliti o uzimanju ovog suplementa.

– Višak magnezija može uzrokovati promjene u razinama kalija i natrija i utjecati na rad srca, kaže Poston. Rizik je veći, dodaje, za ljude čiji bubrezi ne rade dobro.

Kurkuma

Kurkuma je poznat začin, ali i popularan dodatak prehrani. No, stručnjaci ističu da može stvoriti opasnu interakciju s drugim lijekovima.

– Dobro poznata po svojim protuupalnim svojstvima, kurkuma može negativno utjecati na određene lijekove poput željeza, smanjujući njegovu apsorpciju, kažeLindsay Scaringella, registrirana dijetetičarka i ovlaštena nutricionistica u CareOneu.

Također, ističe, kurkuma razrjeđuje krv pa uzimanje drugih lijekova za razrjeđivanje krvi s kurkumom može uzrokovati krvarenje ili modrice.

Vitamin E

Kada je riječ o jačanju imunološkog sustava, mnogi se okreću vitaminu E. Međutim, i ovaj suplement u kombinaciji s nekim lijekovima nije dobar za starije osobe.

– Vitamin E je antioksidans koji također sprječava agregaciju trombocita, što može dovesti do povećanog rizika od krvarenja. Ako uzimate lijekove poput aspirina ili imate određena stanja, poput bolesti malapsorpcije, izloženi ste većem riziku od unutarnjeg krvarenja, kaže liječnica na Sveučilištu Sonoran, Sarah Trahan.

Gospina trava

Kada govorimo o gospinoj travi, onda je važno razlikovati njezinu vanjsku i unutarnju primjenu. Dok vanjska primjena ima brojne koristi za pojedina stanja kože, iznutra se često koristi kod depresije. Ipak, liječnici upozoravaju da njezin aktivni sastojak, hiperforin, ponekad može izazvati probleme, osobito ako se uzima u kombinaciji s drugim lijekovima.

– Gospina trava može komunicirati sa statinima, razrjeđivačima krvi poput varfarina, antidepresivima, lijekovima protiv migrene i digoksinom, koji se propisuje za zatajenje srca, kaže viša medicinska urednica na GoodRxu, Patricia Pinto-Garcia.

Ginkgo

Događa se svima: Sedam "problema" s pamćenjem oko kojih ne treba brinuti

Za jačanje kognitivnih sposobnosti i bolje pamćenje, ljudi još uvijek konzumiraju ginko, premda nije potvrđena njegova učinkovitost. U kombinaciji s drugim lijekovima, ginko također može biti vrlo problematičan.

– Iako ga mnogi uzimaju za poboljšanje pamćenja, ginko može povećati rizik od krvarenja, posebno za one koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi ili imaju problema s krvarenjem, kaže Beata Rydyger, registrirana nutricionistica iz Los Angelesa.

Također, nije dobro kombinirati ga s antidepresivima i lijekovima za dijabetes. Rydyger predlaže da za zdravlje mozga jedete hranu bogatu antioksidansima, poput bobičastog voća i lisnatog povrća, umjesto da posežete za ginkom.

O učinku borovnica na naše zdravlje i pamćenje možete više pročitati ovdje.

Ginseng

Suplementi dobiveni iz prirodnih izvora, kao što je ginseng, mogu se činiti kao sigurna opcija. Ali ovisno o vašim postojećim zdravstvenim problemima, možda biste ih trebali ponovno razmotriti nakon što navršite 60 godina.

– Ginseng se koristi tisućama godina za pomoć u održavanju pamćenja i imunološkog zdravlja, ali ometa lijekove za dijabetes i potencijalno može smanjiti razinu šećera u krvi, upozorava Pinto-Garcia.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap