Grad Zagreb prestaje isplaćivati dodatak za osobe s invaliditetom određenim skupinama, objasnili su nam zašto

Ana Kanazir
23. travnja 2024.
Priče
A- A+

Grad Zagreb isplaćuje novčanu pomoć za korisnike doplatka za pomoć i njegu i osobnu invalidninu koji su ovo pravo ostvarili sukladno Odluci o socijalnoj skrbi i koji su to pravo ostvarili prije stupanja na snagu Zakona o inkluzivnom dodatku, odnosno do 31. prosinca 2023. godine. Novost je da će oni koji su dobili rješenje o dobivanju inkluzivnog dodatka dobiti i rješenje o prestanku prava na doplatak za pomoć i njegu i osobnu invalidninu. Sve su nam objasnili iz Grada, a najavili su i promjenu cijele situacije.

osoba u invalidskim kolicima u mračnoj prostoriji

Osoba u invalidskim kolicima | Foto: Pexels, alexandre saraiva carniato

Zakon o inkluzivnom dodatku je na snazi od 1. siječnja ove godine, a njime se objedinjuju četiri različita prava za osobe s invaliditetom. Jednako tako, ovim dodatkom su povećane naknade osobama s invaliditetom o čemu smo pisali i ovdje. Sada se pojavio jedan drugi problem u Zagrebu za korisnike doplatka za pomoć i njegu i osobnu invalidninu, a sve su nam objasnili iz Grada.

Starija osoba gura kolica invalida
Evo kako možete ostvariti pravo na inkluzivni dodatak, u jednom slučaju ne trebate podnositi zahtjev

Prestanak jedne pomoći zbog dobivanja druge

– Grad Zagreb za više od 18.200 korisnika novčanih naknada za doplatak i njegu i osobnu invalidninu mjesečno isplaćuje naknadu od 26, 54 i 50 eura, a od 2023. i Uskrsnicu i Božićnicu koje su od ove godine povećane na 50 eura, rekli su iz Grada. Upravo se ova naknada sada našla pod ogledalo javnosti.

Naime, inkluzivnim dodatkom su se četiri prava koja ostvaruju osobe s invaliditetom spojila u jedno, a od 1. siječnja je Zakon o inkluzivnom dodatku stupio na snagu. Nakon toga je Hrvatski zavod za socijalni rad donio rješenja o priznavanju prava na inkluzivni dodatak. Upravo ovdje nastaje problem za građane Zagreba koji primaju doplatak za pomoć i njegu i osobnu invalidninu. Na temelju spomenutih rješenja Zavoda za socijalni rad, Grad Zagreb izdaje rješenja o prestanku prava samo za one korisnike koji više ne ostvaruju pravo na doplatak za pomoć i njegu i osobnu invalidninu, kako su nam rekli iz Grada. Odnosno, dodatak Grada više ne dobivaju oni kojima je prema Hrvatskom zavodu za socijalni rad priznato pravo na inkluzivni dodatak.

Ovakav slučaj je na svojem Facebook profilu podijelila i Suzana Rešetar, majka autističnog dječaka iz udruge Sjena. Njemu je Grad bez najave ukinuo novčanu pomoć koju je primao kao korisnik doplatka za pomoć i njegu i osobnu invalidninu i to upravo zato što je dobio rješenje o inkluzivnom dodatku. Njezin status, kao i rješenje o prestanku novčane pomoći možete vidjeti ispod:

Pokrenut će se procedura izmjene Odluke o socijalnoj skrbi

Dobra je vijest, barem kako kažu iz Grada, da bi moglo doći do promjene. Za to trebaju biti poznati parametri za oblikovanje nadstandarda koji će pratiti Zakon o inkluzivnom dodatku.

– U vrijeme izmjena Odluke o socijalnoj skrbi u 2023. još nije bio donesen Zakon o inkluzivnom dodatku te oblici podrške osobama koje primaju inkluzivni dodatak nisu njome niti mogle biti predviđene. Izmjene Odluke su i trenutno u javnome savjetovanju, no ne predviđaju uvođenje naknade na inkluzivni dodatak. Ponavljamo, čim budu poznati temeljni parametri za oblikovanje novog nadstandarda koji će pratiti Zakon o inkluzivnom dodatku, Grad Zagreb će pokrenuti proceduru izmjene Odluke o socijalnoj skrbi i uvrstiti je na dnevni red Gradske skupštine, objasnili su nam iz Grada.

Dodaju i kako su im da prilagode Odluku o socijalnoj skrbi Zakonu o inkluzivnom dodatku potrebni podaci od države o broju korisnika inkluzivnog dodatka i razredima kojima pripadaju.

’80 posto veći proračun za osobe s invaliditetom’

Čini se kako je inkluzivni dodatak u teoriji zvučao jako dobro, ali stvarna situacija je nešto drugačija. Iako donesen u siječnju, ni skoro pet mjeseci kasnije neke stvari očito nisu riješene, a ne postoji ni komunikacija između države i lokalne jedinice. Javlja se i problem oko isplate inkluzivnog dodatka, pri čemu su ga neki već dobili, dok drugi moraju čekati i do godinu dana.

Za kraju su se iz Grada pohvalili kako je Grad Zagreb jedini grad u Hrvatskoj koji osigurava novčani iznos za tako velik broj korisnika za što je iz proračuna godišnje osigurano 7,8 milijuna eura. Dodaju i kako je za ovu godinu osiguran 80 posto veći proračun za osobe s invaliditetom, a u to su uključene i velike investicije u širenje socijalnih i zdravstvenih usluga za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.

Copy link
Powered by Social Snap