Objavljene su izborne liste i kandidati za EU izbore: Evo koga su ponudile umirovljeničke opcije

Ana Kanazir
25. travnja 2024.
Novosti
A- A+

Na izborima za članove u Europski parlament građani će moći odabrati između 25 lista na kojima se nalazi 300 kandidata. Među njima su i Hrvatska stranka umirovljenika, kao i platforma Umirovljenici zajedno. Sada je poznato i koji su kandidati ponuđeni unutar samih lista, za koje također mogu glasati građani preferencijalno. Objava lista ujedno znači i da počinje izborna promidžba, koja traje do 24 sata prije dana održavanja izbora, odnosno do 7. lipnja 2024. do 24 sata.

Hsu i Umirovljenici zajedno na grupnoj fotografiji

Dio kandidata s liste HSU-a i Umirovljenici zajedno | Foro: Facebook

Nakon parlamentarnih izbora, čekaju nas i izbori za Europski parlament koji će se održati 9. lipnja. Državno izborno povjerenstvo je sada objavilo popis pravovaljano predloženih lista, kao i zbirne liste na ovim izborima. Objavljeni su i kandidati unutar samih lista pa je poznato tko bi u EU parlamentu mogao zastupati HSU i platformu Umirovljenici zajedno.

Zanimljiva obećanja s obje strane

Dvoje umirovljenika sjedi na klupici
Umirovljenici u borbi za EU parlament: HSU i 'Umirovljenici zajedno' predali liste za izbore

Kao što smo već pisali ovdje, među strankama koje žele ući u Europski parlament su i Hrvatska stranka umirovljenika i platforma Umirovljenici zajedno. Dok HSU planira trećinu plaće davati najsiromašnijima, iz Umirovljenika zajedno su poručili kako će povući sredstva iz europskih fondova koja do sada nisu dovoljno dobro iskorištena.

Osim predanih lista, sada su poznati i kandidati unutar svake liste za koje će građani moći dati svoj glas. Otkrivamo tko će to biti za ove dvije umirovljeničke stranke, ali i kojim se glavnim porukama vode.

Jednako tako, objavom lista i kandidata počela je i izborna promidžba, odnosno predstavljanje stranaka i kandidata i njihova promocija. Promidžba traje do do 7. lipnja 2024. u ponoć.

Hrvatska stranka umirovljenika

Na listi Hrvatske stranke umirovljenika nalazi se 12 kandidata za koje će građani moći glasati na nadolazećim izborima. Iako se predsjednik stranke, Veselko Gabričević ne nalazi među njima, istaknuo je kako će se svi kandidati odreći trećine plaće u humanitarne svrhe, ako uđu u EU parlament. Rekao je i kako će se maksimalno rotirati na poziciji zastupnika jer niti jednom kandidatu nije materijalna korist i borba za fotelju u prvom planu. Njihov slogan je HAESU ZA EU.

– Listu čine iskusne i stručne osobe iz različitih područja života, s brojnim funkcijama i stečenim znanjima koje će maksimalno pretočiti u rad EU parlamenta. Za početak potrebno je naglasiti kako se na listi nalaze tri doktora znanosti, bivši saborski zastupnik, bivši gradonačelnici, veliki broj dragovoljaca Domovinskog rata, uspješnih poduzetnika i gospodarstvenika i istaknutih članova u društvenoj zajednici! Stoga ćemo vrlo lako, odgovorno i razumno pretočiti mudrost, stečeno znanje i iskustvo, kazao je Gabričević u objavi na Facebook stranici stranke.

Lista kandidata HSU- a na izborima za EU parlament izgleda ovako:

1. EMA CULI
2. PEJO TRGOVČEVIĆ
3. MIRKO SMOLJIĆ
4. ANKICA ČIŽMEK
5. BISERKA DUMNICA
6. ANTE PAVKOVIĆ
7. FRANE KALEB
8. SILVIJA PORTNER
9. TAMARA LJUBIĆ ZAJEC
10. NEVENKA GREGURIĆ
11. JOSIP JAMBRAČ
12. ŽELIMIR LANG

Platforma Umirovljenici zajedno

Iz platforme Umirovljenici zajedno poručuju kako je zastupljenost umirovljenika u EU parlamentu ključna za osiguranje da njihovi interesi, potrebe i perspektive budu uvaženi i integrirani u političke procese i odluke na razini Europske unije.

Dodaju i kako se neće priklanjati ekstremima, dok će suradnju temeljiti na poštivanju Povelje EU, posebno na dva od 50 temeljnih osobnih, gospodarskih, socijalnih i političkih ljudskih prava i to:
25. pravo starijih osoba na dostojan život i neovisnost te na sudjelovanje u društvenom i kulturnom životu i 26. pravo osoba s invaliditetom na integraciju, koje obuhvaća mjere čiji je cilj osiguravanje njihove neovisnosti, društvene i profesionalne uključenosti te njihovo sudjelovanje u životu zajednice.

– Jasno je da o umirovljenicima nitko brinuti neće ako to mi sami nećemo zato pozivamo sve, posebno umirovljenike i one koji će to uskoro biti, ali isto tako i mlade, da nas podrže i pomognu da i dalje ne stoje neiskorištene milijarde eura koje su nam već dugo na raspolaganju u nizu EU fondova, poručili su iz platforme Umirovljenici zajedno na svojoj Facebook stranici.

Lista kandidata platforme Umirovljenici zajedno na izborima za EU parlament izgleda ovako:

1. MILIVOJ ŠPIKA
2. LAZAR GRUJIĆ
3. MILIVOJ TIČARIĆ
4. VESNA HORVAT
5. MLADEN NOVOSEL
6. ANĐELKA BIJELONJIĆ
7. ANĐELKO DUVANČIĆ
8. VLADIMIR ŠIMUNIĆ
9. IVICA BEŠIROVIĆ
10. RENATA TRESELJ
11. EUFEMIA MIŠIĆ
12. IVANKA LUETIĆ BOBAN

Hoćete li glasati na izborima za EU parlament možete nam otkriti u anketi ispod:

Hoćete li glasati za kandidate umirovljeničkih stranaka na EU izborima?

Cijeli popis stranaka i kandidata možete provjeriti ispod:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Popularno
Copy link
Powered by Social Snap