Vera i Đurđa imaju dijabetes: Odgovorile su na najčešća pitanja o toj bolesti

Stella Ćaleta
19. travnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Đurđica i Vera iz Zagrebačkog dijabetičkog društva su posjetile naš studio kako bi odgovorile na najčešća pitanja o ovoj bolesti. Doznali smo da inzulin nije ‘čarobni štapić’ koji rješava probleme oboljelih, prevelik unos šećera nije jedini uzrok dijabetesa, a naše gošće se više ne moraju ‘pikati’ zahvaljujući FreeStyle Libre senzoru koji mjeri razinu šećera svake minute i te podatke dostavlja na mobitel putem besplatne FreeStyle LibreLink aplikacije.

Đurđica Najman i Vera Burić | Foto: mirovina.hr

Kad se prvi puta susretnete s dijabetesom, bilo da od njega obolite vi ili netko u vašoj okolini, imat ćete puno pitanja.

Đurđica Najman dolazi iz Zagreba i dijabetes tipa 2 ima već deset godina. Vera Burić je dopredsjednica Zagrebačkog dijabetičkog društva, a oboljela je od dijabetesa tipa 1. U Zagrebačkom dijabetičkom društvu o ovoj bolesti educiraju primarno oboljele, ali i njihove bližnje, rekle su naše gošće.

– Imamo edukativne radionice, predavanja, šetnje i sl. Sve što jednog oboljelog od dijabetesa može zanimati, kod nas može dobiti, objasnila nam je Vera.

No, nas su zanimali odgovori na česta pitanja koja kao laici imamo o dijabetesu, a Vera i Đurđica rado su podijelile svoje znanje. Na pitanje o tome uzrokuje li prevelik unos šećera dijabetes, Đurđica odgovara – ne nužno, ali količina i vrsta hrane jesu bitni.

– Može biti da prevelik unos šećera uzrokuje dijabetes, ako netko pretjera. Jedan keks ili kutija keksa, to dvoje nije isto. Količina je bitna, jednostavno je objasnila Đurđica.

Inzulin ne koriste svi, a više se svi ne moraju ni ‘bockati’

Željeli smo doznati i više o inzulinu. Naime, mnogi misle da inzulin uzimaju baš svi koji imaju dijabetes, a neki misle i da je s njim jednostavno držati dijabetes pod kontrolom. No, zapravo za samo jednu skupinu oboljelih je nužno uzimanje inzulina, objasnila nam je Vera.

– Osobe oboljele od dijabetesa tipa 1, dakle osobe čije tijelo ne proizvodi inzulin, moraju ga uzimati kao terapiju. U slučaju tipa 2, kad je organizam rezistentan, kad lijekovi ne pomažu, tek tad liječnici propisuju inzulin, navela je Vera.

Obje naše gošće sa stražnje strane nadlaktice nose male senzore, velike otprilike kao i kovanice od dva eura. Zbog toga, često čuju i radoznalo pitanje iz svoje okoline koje glasi: što vam je to na ruci?

abott

Vera i FreeStyle Libre 2 sustav | Foto: mirovina.hr

Kako nam je Vera objasnila, riječ je o ‘spasonosnom’ sustavu FreeStyle Libre 2 kojeg čine senzor i besplatna aplikacija FreeStyle LibreLink na mobitelu. Senzor, kojeg se postavi na stražnju stranu nadlaktice, svake minute očitava razinu glukoze u krvi, a potom podatke šalje na mobitel.

– Nema pikanja, nema bockanja, fantastična stvar, poručila je Vera.

Uz to, i članovi njene obitelji se mogu povezati kroz LibreLinkUp aplikaciju pa i oni mogu lako vidjeti razinu glukoze kod Vere, kao i smjer njezinog kretanja. Aplikacija je dio zdravstvene platforme unutar koje i liječnici mogu dobiti pristup podacima pacijenata kako bi na temelju tih podataka prilagodili terapiju.

Besplatna aplikacija FreeStyle LibreLink | Foto: mirovina.hr

Vera nam je pokazala i kako jednostavno nanosi senzor, koji se mora zamijeniti tek svaka dva tjedna. Sve što su nam Đurđica i Vera rekle o dijabetesu i FreeStyle Libre 2 sustavu, pogledajte u videu ispod.

@mirovina.hr Koliko znate o dijabetesu?🤔 Odgovore na najčešća pitanja pronađite i na linku u opisu profila 👆 #mirovinahr #dijabetes #zdravlje ♬ original sound – mirovina.hr


Sadržaj je nastao u suradnji Native studija portala mirovina.hr i Abbotta.

Kućište senzora, FreeStyle, Libre i srodne trgovačke marke su zaštićene marke društva Abbott.
©2024 Abbott ADC-90644 v 1.0 Abbott Laboratories d.o.o., Koranska 2, Zagreb.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap