Javljaju se žrtve prevaranata, njihove priče su strašne: ‘Dala mu je šaku novca, on je zgrabio i kidnuo’

Milan Dalmacija
25. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Dok se 17 uhićenih zbog prijevara nad starijim osobama nalazi u istražnom zatvoru, javljaju se njihove žrtve. Detaljno opisuju kako su ih prevarili i žale što su nasjeli na njihovu priču. Sumnjaju da će više ikada vidjeti svoju ušteđevinu, iako je policija zaplijenila veću količinu novca i nakita prilikom uhićenja.

Ilustracija: Pixabay

Zagrebačka je policija u suradnji s USKOK-om uhitila 17 osoba za koje sumnja da su počinile najmanje 27 prijevara nad starijim osobama u proteklih mjesec i pol dana. Sumnjaju da su dobro organizirani kriminalci s Romanom Demirovićem na čelu, predstavljajući se umirovljenicima kao policajci ili bankari, uzeli oko 1,3 milijuna kuna od žrtava u dobi između 64 i 93 godine.

– Utvrđena je sumnja da su s tzv. radnih telefona svakodnevno, nasumice iz telefonskog imenika nazivali veći broj osoba, lažno se predstavljali i kroz razgovor doznavali koje su životne dobi, žive li same i posjeduju li kod kuće ili na bankovnim računima veće količine domaćeg i stranog novca. Potom su ih dovodili u zabludu govoreći im da je novac koji posjeduju krivotvoren i da ga trebaju zamijeniti te su im ujedno ponudili osiguranje nakita koji posjeduju.

Nakon stjecanja povjerenja oštećenih, osumnjičene osobe su dolazile na adrese stanovanja svojih žrtava te im se lažno predstavljale kao policijski službenici. Potom su im otuđili novac i nakit navodeći kao razlog da predmete moraju fotografirati, izdati potvrde i slično. Otuđeni novac i nakit su odnosili i predavali 26-godišnjaku koji je novac raspodijelio počiniteljima, priopćili su u četvrtak iz Policijske uprave zagrebačke.

Uhodan scenarij

Da se zaista dogodilo onako kako je policija opisala svjedoči i bračni par Borojević iz Zagreba. Ostali su bez 2.300 eura ušteđevine, a sve je počelo pozivom žene koja se predstavila kao bankarica.

Policijac s leđa
Žrtve nisu slučajno birali: Razbijen lanac prevaranata, na umirovljenicima 'zaradili' 1,3 milijuna kuna

– Ja poklopim slušalicu telefona, i ja joj velim: “Čujte gospođo, nemamo što razgovarati”. Ona meni: “Zašto ste poklopili slušalicu?” “Zato, jer ja nemam što s vama o tome razgovarati.” I poslije ona opet zove i kaže: “Dajte mi gospođu”. I ja sam je dao njoj”, ispričao je za RTL Gojko Borojević.

Njegova supruga je nasjela na priču da je novac iz njene ušteđevine krivotvoreni i da ga je potrebno zamijeniti.

– Ja sam povjerovala da je to istina, da je banka mene prevarila. Veli moja kćer: “Ne može tebe banka prevariti. Mama, ne može tebe banka prevariti!”, rekla je Ljubica Borojević.

U telefonskom pozivu lažna je bankarica najavila dolazak “policajca” koji je trebao preuzeti i zamijeniti novac. On se ubrzo pojavio na vratima.

– Kad je došao na vrata, ja mu kažem: “Dajte mi papir da ste vi došli tu meni u kući”. On meni: “Ja nemam nikakvog papira, ja sam policajac”, i pokazuje mi policijsku značku. I ja njoj vičem: “Nemoj davati novce. Novce nemaš.” Ona njemu dala čitavu šaku. On je zgrabio i kidnuo odmah, priča Gojko Borojević.

Umirovljenici naivno nasjeli

Policija je do ovih saznanja došla prisluškujući desetke sličnih razgovora. Čini se kako istrazi nije kraj, jer se u izvješćima spominje najmanje 1,3 milijuna kuna ukradenog novca te najmanje 27 prijevara, što sugerira da bi ih moglo biti još. Dok su počinitelji u istražnom zatvoru, javlja se sve veći broj žrtava sa svojim svjedočanstvama. Još jedna žrtva iz Zagreba anonimno je priznala novinarima da joj je teško povjerovati da je tako lako nasjela na priču zbog koje je ostala bez 3.000 eura.

– Kako me ona nazvala i prekinula razgovor, on se već pojavio vratima, znači da je tu negdje bio. On je došao, uzeo novce i otišao. Išao je susjed za njim da će ga uloviti. Međutim, on je negdje ostavio auto i s autom je pobjegao, više ga nije bilo nigdje. Loše se osjećam, i prevareno i nesretno. Ostala sam bez svega, da bar nešto dobijem od toga bila bih zadovoljna, samo bojim se da ništa od toga neće biti”, zaključila je prevarena žrtva.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap