Foto dana: Ovakav zanimljiv javni toalet je prava rijetkost, a možete ga vidjeti u Istri

Ana Kanazir
19. travnja 2024.
Foto dana
A- A+

Najmlađi grad u Istri, Raša, poznat je kao rudarski gradić u kojem se nalaze kuće u nizu sagrađene za tadašnje radnike u rudniku. Ovo mjesto je izuzetno malo, ali dovoljno veliko da ima nogometni teren. Ipak, posebno se izdvaja javni toalet od kamena koji se nalazi odmah uz rječicu Krapnu. Osim izgleda i neobičnog dizajna, specifičan je i neugodan miris koji se širi iz njega. Da stvar bude bolja, ovaj WC je i kulturni spomenik.

javni wc u mjestu Raša

Javni wc u Raši | Foto: Mirovina.hr

Javni toaleti su često skriveni od pogleda ili se u njih ulazi na poseban ulaz, ali ne i u Raši. U ovom gradu je javni toalet od kamena, a zapravo se radi o muškom toaletu koji se nalazi odmah uz rijeku. Isti smo kasnije vidjeli i u Puli.

Gradić Raša je sagrađen za oko tri tisuće stanovnika i to u rekordnom roku. Početak gradnje bio je 10. ožujka 1936., a godinu dana kasnije veći dio grada bio je izgrađen. Ovaj je gradić poznat i po rudarskoj djelatnosti. Zanimljivo je da su rudnička postrojenja u Raši sačuvana, makar su zatvorena još od 1966. godine.

Još jedna zanimljivost ‘krasi’ ovaj gradić, a to je vrlo specifičan kulturni spomenik. Naime, radi se o javnom toaletu za muškarce koji je napravljen od kamena. Ovaj se WC nalazi odmah do rijeke pa je ugođaj još bolji, a neugodan miris se može osjetiti i nekoliko metara dalje. Posebno je dizajniran s raznim utorima i dezenima, ali i krovom kako po vama ne bi padala kiša dok obavljate nuždu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap