Još jedna žrtva investicijske prevare: 72-godišnjak ulagao u kriptovalutu dok je, zapravo, dao novac prevarantu

Barbara Jurišić
17. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Policija je izvijestila o događaju gdje je 72-godišnji hrvatski državljanin ostao bez 185.000 kuna. Naime, prevareni je ulagao u kripto valute na ponudu koju je dobio od strane nepoznatog muškarca, no zarada mu nikad nije isplaćena.

Ilustracija: Rawpixel

Bitcoin kao zalog za mirovinu: Sve više Hrvata ulaže u kriptovalute kako bi si osigurali dostojnu starost

Policijska uprava primorsko-goranska izvijestila je o prijevari kojom je ukradeno 185.000 kuna od 72-godišnjaka. Prevareni 72-godišnjak je u veljači ove godine stupio u kontakt s nepoznatim muškarcem koji mu je ponudio ulaganje u kripto valute putem interneta. Oštećeni je to i prihvatio te je izgubljeni novac ulagao u razdoblju od veljače do srpnja. Nije dobio nikakvu isplatu za svoje ulaganje.

Apelira se na oprez građana kada stupaju u investiranje

Kada ulažete u kriptovalute, trebate biti oprezni. Čak i kada se ne radi o prevari, kripto valute mogu biti rizične iako ne ovise o inflaciji. Više o kriptovalutama pročitajte OVDJE.

Investicijske prevare nisu rijetkost te je jako lako pasti na njih. Obično dobijete poziv na svoj mobitel gdje vas potencijalni prevarant navede na to da dobijete ideju kako bi to moglo biti pametno ulaganje ili vam daju lažnu online ponudu.

Kako prepoznati radi li se o prevari

prazni dzepovi
Dva umirovljenika prevarena za 445 tisuća kuna, mislili da ulažu u kriptovalute

Ono što se najčešće događa je to da dobivate česte i nenajavljene pozive koji ne moraju biti iz Hrvatske. Pozivatelji vam nude brzu zaradu te vam govore kako je to jedinstvena ponuda, kako je tržište danas kao nikad prije i kako ne smijete propustiti svoju šansu za zaradu. Često će vam reći kako ste vi jedinstveni te kako ne žele da se to pročuje inače će vrijednost kripto valute pasti i vi ćete biti na gubitku. Prevaranti se često mogu služiti s više načina komuniciranja te vam se javiti putem mobitela, e-maila, društvenih mreža i slično.

Ono što možete napraviti u takvoj situaciji je to da ne dajete svoje podatke, ako ih traže. Prije bilo kakvih ulaganja, razgovarajte s financijskim savjetnikom te, ako vam je nešto sumnjivo, prijavite slučaj policiji. Ne javljajte se na ne najavljene pozive te ne zovite te brojeve ako vam oni prekinu poziv.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap