Velik odaziv na peticiju SUH-a: ‘Broj potpisa pokazuje da se umirovljenici osjećaju poniženo i da žele promjene’

Ana Kanazir
25. travnja 2024.
Mirovine
A- A+

Sindikat umirovljenika Hrvatske je još 28. veljače pokrenuo peticiju ‘Veće mirovine odmah!’. Na pokretanje prikupljanja potpisa SUH je natjeralo izbjegavanje Ministarstva rada i mirovinskog sustava da od studenog 2023. godine sazove sjednicu Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, kako bi se riješila mnoga važna pitanja za umirovljenike. Dobra je vijest da je peticija dobila 33.540 potpisa u samo mjesec i pol dana, a sve prikupljene potpise će predstavnici SUH-a uručiti novoj Vladi, čim ona postane funkcionalna.

Jasna Petrović u prvom planu, kovanice centi u pozadini

Jasna Petrović | Foto: Mirovina.hr

Iz Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) su u svojoj peticiji tražili niz zahtjeva za bolji život umirovljenika. Neki od njih su hitno povećanje mirovina kroz povrat duga umirovljenicima i trajni dodatak (takozvanu trinaestu mirovinu), zatim češće usklađivanje mirovina prema sto posto rasta povoljnijeg indeksa, ujednačavanje i ukidanje penalizacije prijevremenih mirovina te godina dana dodatnog staža po djetetu za sve umirovljenice. Potpisivanju peticije je došao kraj, a rezultatima su zadovoljni.

Jasna Petrović u prvom planu, kovanice centi u pozadini
Petrović: Skupili smo više od 30.000 potpisa, peticija je utjecala i na programe stranaka

Peticija skupila 33.540 potpisa u mjesec i pol dana

Peticiju ‘Veće mirovine odmah!’ Sindikat umirovljenika Hrvatske pokrenuo je 28. veljače, a u mjesec i pol dana prikupljeno je 33.540 potpisa. Kaku kažu iz SUH-a, ovo je zavidna brojka, pogotovo jer su se potpisi prikupljali u predizborno vrijeme kada je pažnja cjelokupne javnosti bila usmjerena na političke stranke.

Na pokretanje prikupljanja potpisa SUH je natjeralo izbjegavanje Ministarstva rada i mirovinskog sustava da od studenog 2023. godine sazove sjednicu Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, kako bi se definirali rokovi i modeli uvođenja 13. godišnje naknade, odnosno tzv. 13. mirovine, te nove formule usklađivanja mirovina i kako bi se postigao dogovor oko ostalih SUH-ovih zahtjeva, prije svega ukidanja penalizacije pri ispunjavanju uvjeta za starosnu mirovinu, te svim majkama omogućilo dodanih 12 mjeseci staža po djetetu.

Hrvatski umirovljenici željni promjena

Predstavnici SUH-a su se u razdoblju prije izbora također sastajali s čelnicima hrvatskih političkih stranaka, kako bi saznali hoće li u svojim programima ili svojim djelovanjima zagovarati politike i mjere koje će se odnositi na poboljšanje standarda umirovljenika, a kako nam je Jasna A. Petrović u ovom tekstu otkrila, to je i urodilo plodom jer su mnogi u svoje programe uvrstili upravo probleme umirovljenika.

– Izborna kampanja je pokazala kako je položaj starijih osoba doista i bio u fokusu interesa mnogih stranaka, a broj skupljenih potpisa svakako je pokazatelj da se hrvatski umirovljenici osjećaju poniženima i žele promjene odmah, ističu iz SUH-a.

Jasna Petrović u prvom planu, kovanice centi u pozadini
Sindikat umirovljenika pojačava akciju: 'Ako umirovljenici žele veće mirovine, sada je vrijeme da to i pokažu'

Potpisi će se predati novoj Vladi

Peticija se mogla potpisati i online na web platformi peticijeonline.com, a tako ju je potpisalo 12.100 osoba iz više od 200 hrvatskih gradova i općina. Oni su imali opciju ostavljati i komentare, koji su, kako kaže Petrović, redom bili upečatljivi, a neki i potresni, jer ukazuju na rastuće siromaštvo i nezadovoljstvo hrvatskih umirovljenika.

– Stoga u ime onih koji su najsiromašniji i najnesretniji u ovoj zemlji prenosimo njihova očekivanja da će se u vrlo brzom roku formirati nova hrvatska Vlada koja će u većoj mjeri nego prijašnja pokazati socijalnu osjetljivost prema umirovljeničkoj populaciji, i koja će prestati ignorirati zahtjeve iz SUH-ove peticije.

Dodaje i kako će prikupljene potpise, kao i nezadovoljstvo hrvatskih umirovljenika pretočeno u papir predstavnici SUH-a uručiti novoj Vladi, čim ona postane funkcionalna.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap