Demencija se može dijagnosticirati čak 12 godina ranije, a odgovor leži u problemima s vidom

Luka Kalac
22. travnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Demencija je skupina simptoma iza kojih stoji pad kognitivnih sposobnosti, zbog kojih nastaju pojedini problemi s pamćenjem, ponašanjem i kretanjem. Znanstvenici su uočili kako je jedan od simptoma demencije i problem s vidom. Do tog se saznanja došlo nakon istraživanja provedenog na 8.623 zdravih osoba. Uočena je pojava toksičnih plakova povezana s Alzheimerovom bolešću jer ponajprije utječu na područja mozga povezana s vidom. Ovdje je riječ o iznimnom napretku jer se uz pomoć testova za vid demencija može otkriti i čak 12 godina ranije.

Umirovljenica sijede kose i plavih očiju.

Oči | Foto: Freepik

Za oči kažu da su ogledalo duše, ali izgleda kako one mogu otkriti neke detalje o našem zdravlju, kao što su predviđanje demencije. To je zaključak provedenog novog istraživanja na Sveučilištu Loughborough i Sveučilištu u Cambridgeu. Demencija je stanje uzrokovano padom kognitivnih sposobnosti što stvara određene probleme s pamćenjem, ponašanjem i kretanjem. Više o tome možete pročitati ovdje.

Jedan od simptoma demencije mogu biti i vizualne poteškoće. Ovo stanje se negativno odražava na dijelove mozga koji su zaduženi za obradu vizualnih podražaja koji započinju u očima. Za rano dijagnosticiranje i praćenje progresa demencije iznimno su korisni testovi vida.

Rani pokazatelji pada kognitivnih sposobnosti

Riječ je o istraživanju koje je obuhvatilo 8.623 zdravih osoba i u sklopu te studije, ispitanici su bili podvrgnuti testovima vizualne osjetljivosti. Znanstvenike je iznenadila činjenica da su osobe koje su dale sporije odgovore na vizualne podražaje razvile demenciju, za razliku od onih koji nisu imali demenciju.

Neki od ranih pokazatelja pada kognitivnih sposobnosti su problemi s vidom, tvrde autori istraživanja, koji su istaknuli i to da je pojava toksičnih plakova povezana s Alzheimerovom bolešću jer ponajprije utječu na područja mozga povezana s vidom.

Umirovljenica u plavoj kariranoj košulji spava na boku
Spavanje i demencija: Jedna stvar može utjecati na razvoj bolesti

Evo što može utjecati na živote ljudi, a da toga nisu odmah svjesni

Ovo otkriće je veliki napredak jer se uz pomoć testova za vid demencija može otkriti i čak 12 godina ranije.

– Problemi s vidom mogu biti rani pokazatelj kognitivnog pada budući da toksični amiloidni plakovi povezani s Alzheimerovom bolešću mogu prvo utjecati na područja mozga povezana s vidom. Dakle, testovi vida mogu otkriti nedostatke prije testova pamćenja, rekli su autori studije, Eef Hogervorst, Ahmet Begde i Thom Wilcockson za theconversation.com.

Potrebno je istaknuti kako je otkriveno da demencija utječe na osjetljivosti na kontrast, sposobnosti razlikovanja boja i drugačije aspekte vizualne obrade. Upravo to otkriće, kako tvrde autori istraživanja, može utjecati na živote ljudi, a da toga nisu odmah svjesni. Zahvaljujući ovom istraživanju, otkriveno je kako testovi vida mogu biti korisni u ranom otkrivanju demencije i to do čak 12 godina ranije, ali i praćenju progresa tog sindroma.

Copy link
Powered by Social Snap