Umirovljenici iz Pule: ‘Općenito se jako mnogo kuka i mislim da to nije dobro ni za koga’

Luka Kalac
24. travnja 2024.
Priče
A- A+

Na ulicama Pule sreli smo zanimljive umirovljenice i umirovljenike od kojih nam je svatko ponaosob objasnio kakav je život njihovih sugrađana te dobi. Uz to, mnogi od njih su otkrili koje su prednosti, a koji nedostaci života umirovljenika u Puli. Neki uživaju u obradi zemlje, drugi u druženju, treći smatraju kako se previše kuka i to ne samo među pripadnicima tih generacija, već i šire.

Puljske umirovljenice i umirovljenici o životu i danima u mirovini.

Anketa na ulicama Pule | Foto: mirovina.hr

O životu umirovljenika nitko ne zna bolje niti više od njih samih. Na ulicama Pule sreli smo dobro raspoložene umirovljenice i umirovljenike koji su nam otkrili prednosti života svojih vršnjaka u najvećem istarskom gradu.

– Star sam, volio bih imati 20 godina i ne biti u mirovini, našalio se jedan gospodin.

S obzirom na to da se vrijeme ipak ne može vratiti, drugom umirovljeniku najviše odgovaraju svojevrsna razbibriga, fizička aktivnost i boravak na svježem zraku.

– Imam komad zemlje, malo radim masline i imam vrt. To mi je dosta, tako se uspijem malo pozabaviti i prođe mi vrijeme, rekao je nam umirovljenik.

‘Sve zavisi u kakvom si fizičkom stanju’

I dok se jedni šali, drugi uživaju u obradi zemlje, jedan je gospodin otkrio da je zadovoljan životom u mirovini, ali prema njegovim riječima, mjesta za napredak uvijek ima. U nastavku nam je otkrio postoje li određene prednosti života umirovljenika u Puli ili općenito u Istri.

– Pa dobro, imate udruženja umirovljenika i tako, tko je zdrav, a tko je… Sve zavisi u kakvom si fizičkom stanju, smatra ovaj Puljanin.

Da zdravlje uvelike utječe na kvalitetu života, zna i gospođa u mirovni koja nam je otkrila tko može doista uživati u umirovljeničkim danima.

– Tko je zdrav, taj si može priuštiti izlete i slično, a tko je bolestan, trpi i šuti te mu ide kako ide, istaknula je umirovljenica iz Pule.

Umirovljenica Marija koja živi u Puli, a rodom je s Hvara.
Umirovljenica Marija: 'Radila sam, mirovinu sam zaradila i to jako malu, ali se ne žalim jer je i drugima tako'

‘Ako imate društvo i zabavu, može proći’

Jedna puljska umirovljenica se osvrnula na, po njoj jedan od najvećih problema koji je također vezan uz kvalitetu života. Riječ je o mentalitetu velikog broja osoba koje se oslanjaju na kukanje koje ima samo negativne utjecaje.

– Općenito se jako mnogo kuka i mislim da to nije dobro ni za umirovljenike, ni za… A da nam je tako loše, pa i nije, pojasnila je umirovljenica.

A da je stvar u balansu, zna i još jedan umirovljenik koji smatra da život nije nužno dobar, ali može postati ako se to doista želi.

– Nije nešto izričito dobar, ali tko se može snaći, može. Ako imate društvo, ako imate zabavu, možete proći, pojasnio je puljski umirovljenik.

Kako bi dame i gospoda iz Pule poboljšali život umirovljenika i još mnogo toga, pogledajte u videu:

Copy link
Powered by Social Snap