U BiH umirovljenici traže jednokratni dodatak i drugačije usklađivanje mirovina, a odluka je na premijeru

Ana Kanazir
23. travnja 2024.
Mirovine
A- A+

U Federaciji BiH se mirovine usklađuju prema rastu BDP-a i indeksu potrošačkih cijena, a radi se o maloj stopi pa umirovljenici nisu zadovoljni iznosima mirovina nakon usklađivanja. Kako bi se ovo promijenilo, iz Udruženja umirovljenika traže da se mirovine ubuduće usklađuju prema prosječnoj plaći i potrošačkoj košarici, kao i kod nas, a traže i jednokratni dodatak.

Ruke koje drže novac

Udruženje umirovljenika traži dodatak | Foto: Unsplash

Iako je umirovljenicima u Bosni i Hercegovini federalna Vlada isplatila unaprijed pet posto usklađivanja, a stiže im i dodatnih 1,6 posto s razlikom za prethodne mjesece, o čemu smo pisali ovdje, to im nije dovoljno pa Udruženje umirovljenika ima nove zahtjeve.

euro kovanice
Umirovljenici u BiH dobili pet posto veće mirovine unaprijed, a sada im stiže i razlika usklađivanja

Život umirovljenika nije težak samo kod nas, već se teško živi i u susjednoj BiH, gdje im je čak i Vlada izašla u susret i isplatila unaprijed pet posto usklađivanja, a stiže im i dodatnih 1,6 posto s razlikom za prethodne mjesece. Ovako će oni s najnižim mirovinama u svibnju dobiti jedva 600 konvertibilnih maraka, što je oko 306 eura. Upravo su se zato i pobunili iz Udruženja umirovljenika.

Oni smatraju da je rješenje u izmjeni Zakona o MIO-u pa tako traže isplatu jednokratne pomoći umirovljenicima do 1.000 maraka, odnosno 511,4 eura, dok bi najviši iznos trebali dobiti oni s minimalnom mirovinom. Kako bi ovo sproveli u djelo, održali su sastanak s resornim ministrom Adnanom Delićem, a zaključeno je kako je potreban sastanak s Vladom o mogućnostima poboljšanja statusa i položaja umirovljenika u ovoj zemlji. Sudbina umirovljenika tako je u rukama premijera Federacije i njihovim zamjenicima, navodi vecernji.ba.

Osim novčane pomoći, Udruženje traži i da se mirovine ubuduće ne usklađuju prema rastu BDP-a i indeksu potrošačkih cijena, već prema prosječnoj plaći u Federaciji i potrošačkoj košari, kao što je slučaj i kod nas. Uz to, u siječnju su tražili i 13. mirovinu u iznosu od 640 KM zbog visoke inflacije, o čemu smo pisali i ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap