Umirovljenik htio trgovati kriptovalutama, a umjesto toga nasjeo na klasičnu prevaru

Ana Kanazir
23. travnja 2024.
Crna kronika
A- A+

Umirovljenik je želio trgovati kriptovalutama, a oko ove teme je s njim razgovarao nepoznati počinitelj između 12. ožujka do 18. travnja. Kako bi izvršio trgovanje, nepoznati počinitelj je od 79-godišnjaka tražio osobne i bankovne podatke, a na kraju je umirovljenik ostao bez novca.

graf kriptovaluta na prijenosnom računalu

Trgovanje kriptovalutama | Foto: Pexels; Alesia Kozik

Umirovljenici su često meta prevaranata, a jednako tako su i česte prevare kriptovalutama. Starije osobe ovdje vide lak izvor zarade, a počinitelji dobru priliku. Upravo je tako prevaren i jedan umirovljenik.

Kriptovaluta Bitcoin
Umirovljenica povjerovala da je zaradila gotovo 6.000 eura u kriptovalutama pa ostala bez svega

Nepoznati počinitelj je u periodu između 12. ožujka do 18. travnja putem društvene mreže stupio u kontakt sa 79-godišnjakinjom koji mu je zbog želje trgovanja kriptovalutama ustupio svoje osobne i bankovne podatke. Uz to je na mobitel instalirao više raznih aplikacija, nakon čega mu je nepoznati počinitelj s računa skinuo više desetaka tisuća eura. Kako javljaju iz PU Osječko-baranjske, slijedi prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Jednako tako, iz policije pozivaju građane da podatke sa svoje bankovne kartice ne upisuju na sumnjivim stranicama ili aplikacijama. Osim toga, postoji novi servis CERT iffy koji korisnicima, prije ili prilikom online kupovine, omogućuje provjeru ima li internetska trgovina obilježja lažnog weba. Korištenje servisa je jednostavno, a sve što korisnici trebaju napraviti kako bi provjerili internetsku trgovinu je da na stranici https://iffy.cert.hr upišu ili zalijepe URL adresu trgovine koju žele provjeriti te pritisnuti gumb za provjeru.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap