Poslodavci mahom traže umirovljenike za rad: Evo u kojoj djelatnosti radi najviše osoba u mirovini

Luka Kalac
25. travnja 2024.
Mirovine
A- A+

S obzirom na to da većini stanovništva ne odgovaraju radni uvjeti i količina posla za određenu plaću, koja je često vrlo niska kada se usporede životni troškovi, ne čudi da poslodavci mahom zapošljavaju umirovljenike, studente i radnike iz drugih zemalja. Nažalost, gotovo trećina umirovljenika u Hrvatskoj preživljava s najnižom mirovinom pa im je bilo kakav dodatni izvor zarade neophodan za dostojanstven život. U veljači je tako na pola radnog vremena radilo 28.059 umirovljenika, najviše njih u Zagrebu, a i dalje se najviše zapošljavaju u trgovini.

Umirovljenik u radnoj odjeći obrađuje metal u radionici

Umirovljenik radi | Foto: Pexels / Janusz Mitura

Umirovljenicima je već neko vrijeme omogućen rad na pola radnog vremena. Riječ je o radu od 20 sati na tjednoj razini, a uz plaću koju su ostvarili radom, mogu i dalje dobivati puni iznos mirovine. Zanimljivo je kako broj umirovljenika koji rade varira iz mjeseca u mjesec, a u vrijeme sezonskih poslova on se znatno povećava. U veljači, zadnji podaci dostupni u statistici HZMO-a, je na pola radnog vremena radilo 28.059 umirovljenika.

Trgovački lanci traže umirovljenike za rad

Zbog nedostatka radne snage, sve je veća potreba poslodavaca da zapošljavaju i umirovljenike, što se može iščitati iz brojnih oglasa za posao. Upravo je iz tog razloga jedan trgovački lanac objavio oglas u kojem stoji kako traže prodavače-umirovljenike na desetak lokacija u Zagrebu. Nije to jedini trgovački lanac koji traži umirovljenike koji će raditi na pola radnog vremena.

U drugom oglasu za posao, još jedan trgovački lanac pokušava motivirati umirovljenike za prijavu: ‘Ako voliš raditi s ljudima, srdačna si i vrijedna osoba koja želi iskustvo kupovine našim kupcima učiniti ugodnim i opuštenim, onda je ova pozicija za tebe’, navodi n1info.hr.

Ilustracija | Pexels
Rad u mirovini: Sve više 'sijedih glava' radi na stručnim, znanstvenim i tehničkim poslovima

Od 2017. čak 24.500 zaposlenih umirovljenika više

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) je prije dvije godine pokrenuo internetsku stranicu za zapošljavanje umirovljenika gdje se u ovom trenu umirovljenicima nudi 703 posla. Od svih tih poslova, najveći broj oglasa, točnije njih 212, odnosi se na poslove prodavača/prodavačice – 212, a slijedi ih 137 oglasa čistača/čistačice.

Isto tako, osim internetske stranice HZZ-a, umirovljenicima koji žele ili moraju raditi na raspolaganju stoje i specijalizirani portali za oglašavanje radnih mjesta kao što su to MojPosao ili Posao.hr. Na njima postoje zasebne rubrike za oglase za posao koji se odnose na osobe u mirovini koje bi radile na pola radnog vremena. Slično su počele raditi i mnoge tvrtke, ponajprije zaštitarske, koje na svojim internetskim stranicama traže radnike u mirovini, prenosi n1info.hr.

Krajem veljače ove godine, bilo je 28.059 korisnika mirovina (starosnih, prijevremenih starosnih i obiteljskih) koji rade na pola radnog vremena i istovremeno primaju mirovinu. U većem postotku rade muškarci, čak dvije trećine njih je u radnom odnosu na pola radnog vremena. Od 28.059 umirovljenih osoba, zaposleno je 18.253 muškaraca i 9.806 žena. U veljači prošle godine bilo je zaposleno oko 5.000 umirovljenika manje, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Najviše umirovljenika radi u Gradu Zagrebu, a najmanje u Ličko-senjskoj županiji

Najviše zaposlenih umirovljenika je u Gradu Zagrebu gdje radi 8.558 umirovljenika, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji na pola radnog vremena radi 3.037 osoba u mirovini. Slijedi je Primorsko-goranska županija s 2.711 umirovljenika koji su u radnom odnosu i Zagrebačka županija s njih 1.687.

Najmanji broj zaposlenih umirovljenika, točnije njih 186 živi u Ličko-senjskoj županiji, a zatim u Požeško-slavonskoj gdje na pola radnog vremena radi svega 255 umirovljenika te Virovitičko-podravskoj županiji 287 umirovljenika.

Čak 4.799 umirovljenika radi u trgovini

U trgovini na veliko i malo radi 4.799 umirovljenika što je najveći broj na razini cijele države. Nakon toga, umirovljenici se javljaju na poslove u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima u kojima je zaposleno 3.806 osoba u mirovini.

Nešto manji broj zaposlenih umirovljenika je u prerađivačkoj industriji, točnije njih 3.773, dok ih je u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 3.149 te u građevinarstvu 3.081.

Isto tako, u poslovima prijevoza i skladištenja je zaposleno 2.232 umirovljenika koji rade na pola radnog vremena. Djelatnost zdravstvene zaštite i socijalne skrbi u veljači 2024. je zapošljavala 1.638 umirovljenika. Po broju zaposlenih, tu djelatnost prate djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane u kojima radi 1.469 umirovljenika.

Draguljar treće životne dobi radi u trgovini i popravlja nakit.
Umirovljenici koji rade imaju pravo na novi obračun mirovine: 'Hoću li opet biti penaliziran?'

Samo jedan umirovljenik radi u diplomatskim ili konzularnim predstavništvima i misijama

Što se tiče zaposlenja u umirovljeničkoj dobi, u obrazovanju radi 764 osoba. Rad u ostalim uslužnim djelatnostima zapošljava 701 umirovljenu osobu. S druge strane 611 umirovljenika radi u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu.

Zanimljivo je da je samo jedan umirovljenik zaposlen u djelatnosti izvanteritorijalnih organizacija i tijela. Inače, to se odnosi na poslove u diplomatskim ili konzularnim predstavništvima i misijama.

U veljači ove godine je radilo sveukupno 28.059 umirovljenika, dok je mjesec prije na pola radnog vremena bilo 27.336 osoba u mirovini. O tome smo već pisali ovdje. To je porast od 723 osobe više koje su zaposlene na pola radnog vremena u mirovini.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap