[ŽIVOT U GRADOVIMA] Božićnica, popust za autobus, ali i kupanje na bazenima

Jasmina Grgurić Zanze
18. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Kako žive umirovljenici razlikuje se od grada do grada, što ovisi i o potporama koje su jedinice lokalne samouprave spremne izdvojiti za svoje starije građane. Našu rubriku “Život u gradovima” nastavljamo predstavljajući središte Bjelovarsko-bilogorske županije. Subvencija javnog prijevoza, skromna božićnica, popust za bazene te ostale pomoći dio su brige za zlatnu generaciju.

Ilustracija Foto/Mirovina.hr

Grad Bjelovar ima 10.387 umirovljenika te 15.804 zaposlenih pa tako na svakog umirovljenog građana dolazi 1,5 radnik. Prosječna mirovina spada u niže te iznosi 2.633 kune, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, dakle kreće se na razini hrvatskog prosjeka.

Koje sve pogodnosti nude svojim starijim sugrađanima, provjerili smo u tamošnjoj gradskoj upravi.

Subvencija autobusa, popust za bazene i božićnica

Građani s područja Grada Bjelovara, stariji od 65 godina, imaju pravo na subvenciju karata autobusnog prijevoza. Povrat iznosi do 100 kuna mjesečno po umirovljeniku.

Umirovljenicima su iz gradskog proračuna subvencionirane i ulaznice na Gradske bazene. Cijena ulaznice prošle godine za njih je iznosila 10 kuna.

Božićnicu od 100 kuna, prema popisu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, prošle godine primilo je 643 umirovljenika s mirovinom do 1.500 kuna. No, tu ne ulaze mirovine vojske, policije, poljoprivrednika, obrtnika, kao i onih s mirovinskim pravima ostvarenima temeljem međunarodnih ugovora.

Također, prema zahtjevu, Grad Bjelovar može odobriti jednokratnu novčanu pomoć za određene životne i zdravstvene teškoće.

Pretplata na novine, dnevni boravak, zbor…

Dnevni boravak umirovljenika financira se godišnje sa 60.000 kuna te 12.000 kuna izdvaja za redovan rad dvije udruge umirovljenika. Grad dodatno financira pretplatu na Večernji i Jutarnji list za dnevni boravak umirovljenika kako bi mogli doći i pročitati dnevne novine. Dodatno, u bjelovarskom Mjesnom odboru Dr. Ante Starčevića, umirovljenici besplatno koriste prostor dva puta tjedno za razne radionice i druženja.

Grad sufinancira i Udrugu Bjelovarski slavuji i fakini u iznosu 7.000 kuna godišnje. Pjevački je to zbor i orkestar Matice umirovljenika Bjelovar.

Program “Zaželi” okuplja oko 300 korisnika pomoći

Kroz program Zaželi, Grad Bjelovar u sklopu svog projekta pruža pomoć i podršku starijim i nemoćnim osobama, kao pomoć u kući. Ukupno je 308 korisnika. U sklopu projekta, svaki mjesec korisnici programa dobiju paket higijenskih i kućanskih potrepština, što iznosi mjesečno oko 50 tisuća kuna.

Odlukom Grada Bjelovara propisani su opći uvjeti i razlozi zbog kojih se u pojedinačnim slučajevima odobrava oslobođenje od plaćanja komunalne naknade za stambeni prostor.  Uvjet je da ukupni mjesečni dohodak svih članova kućanstva koji stanuju u stambenom objektu u protekloj godini nije bio veći od 2.000 kuna. Također, sukladno propisima o socijalnoj skrbi, oslobođenje ostvaruju obveznici koji, osobno ili članovi njihovog zajedničkog kućanstva, primaju socijalnu pomoć.

Surfajte kroz našu rubriku “Život u gradovima” i pogledajte kako žive umirovljenici u ostalim gradovima:

Crikvenica 

Zagreb

Split

Samobor

Pula

Dubrovnik

Osijek

Rijeka

Umag

Zadar

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap