Prije 28 godina, kad je otišla Đurđica Barlović, u domu Rajka Dujmića stali su svi satovi

Tatjana Pacek
26. kolovoza 2021.
Priče
A- A+

Istinska diva preminula je na današnji dan, u 42. godini. Fosile i njihov ludi tempo napustila je jer je željela mužu i sinovima kuhati ručkove, s djecom pisati zadaće. S obitelji je te 1992. bila na Pagu. Infarkt je bio isuviše jak, pjevačica je preminula u zadarskoj bolnici.

Đurđica Barlović, prva pjevačica Novih Fosila, Foto: Promo

– Da kojim slučajem nije otišla prerano, mislim da bih danas s njom napravio verziju Novih fosila koja bi trajala tko zna do kada – rekao je prije koju godinu Rajko Dujmić.

1.99 €
14.99 kn
prije:
3.98 €
29.99 kn
Prelistajte katalog

Jar tablete

63, 75 ili 100 komada
11.94 €
89.96 kn
prije:
23.89 €
180.00 kn
Prelistajte katalog
3.85 €
29.01 kn
prije:
7.70 €
58.02 kn
Prelistajte katalog
9.28 €
69.92 kn
prije:
15.93 €
120.02 kn
Prelistaj katalog
Tečaj €/kn: 7,53450

Skladatelj do samog kraja nije prebolio odlazak prve pjevačice Novih Fosila. Bili su bliski prijatelji i suradnici. Kad je, te 1992. sklopila oči, u domu Rajka Dujmića stali su svi satovi. Tek kasnije je čuo vijest i protumačio to kao Božji znak. Prema njezinom izuzetnom rasponu glasa, Rajko je pisao pjesme.

Istinska diva preminula je u 42. godini. Danas, na 29. obljetnicu njezine prerane smrti, ostaju tek sjećanja na njezin glas, dobrotu, opus. Za sobom je ostavila oko 34 festivalska nastupa, ploče, turneje, nezaboravne koncerte. S Fosilima je snimila šest albuma. Bili su najpopularniji pop bend bivše zemlje. Godišnje su imali oko 300 koncerata, nerijetko i dva dnevno. Tempo ju je ubijao, iako bend zbog toga nikad nije ispaštao. Đurđica se nije žalila, ali je postajala sve nesretnija jer je zbog svirki ostavljala obitelj. Kad god je mogla, sinove je vodila sa sobom na nastupe, no udaljenija putovanja sve teže su joj padala. Zato je 1982. ostavila Nove fosile, a već 1984. snimila prvi samostalni album.

– Bili smo sedam godina zajedno. Pokazalo se da je ta godina bila kritična, kao u braku. U nekim se stvarima nismo mogli složiti pa smo odlučili da svatko krene na svoju stranu – rekla je Đurđica u jednom od intervjua.

Otišla je jer je željela srediti obiteljski život, svojim dečkima kuhati ručkove, s djecom pisati zadaće. Obitelj joj je bila važnija od Fosila, karijere, zarade. Dugo je pripremala pjesme za svoj prvi samostalni album jer je htjela kvalitetnu ploču. Mnogi su joj skladatelji nudili pjesme.

Da sam znala što me čeka u Zagrebu, ne bih otišla iz Splita

– Nisam birala imena skladatelja nego lijepe stihove, glazbu… pjesmu u cijelosti – objašnjavala je predugo nastajanje albuma.

Jedna od pjesama na njezinom samostalnom albumu prvijencu bila je i “Dalje moram sama”. Na upit novinara kako joj je samoj, rekla je “Odlično, sama raspoređujem svoje obveze i slobodno vrijeme”.

– Prije je bilo drugačije, Treba se prilagoditi, koordinirati suradnju s puno ljudi. Sad imam više slobodnog vremena i to mi je važno – govorila je.

Popularnost joj nije pala iako se pisalo kako bi publika ili Fosilima ili njoj mogla okrenuti leđa. Đurđici je bilo jasno da većina obožavatelja negoduje zbog raspada grupe, ali i dodala da se tu više ništa ne može napraviti. Naglasila je kako na estradi ima mjesta za sve. Marljivo je snimala, promovirala nove pjesme i nastupala kad joj je odgovaralo.
Spremila je te 1992. godine i peti samostalni album, pa otišla s djecom na ljetovanje na Pag. Tamo se dogodilo najgore. Infarkt je bio isuviše jak, pjevačica je preminula u zadarskoj bolnici. Iza nje su ostali sinovi. Hrvoje je tad imao 11, a Borna samo četiri godine. Nacija je bila zavijena u crno.

Novi Fosili s omiljenom pjevačicom, Foto: Promo

Da će biti velika zvijezda, bilo je jasno čim se 70-ih godina pojavila na sceni. Glazbu je obožavala odmalena, i kao djevojčica pjevušila je po cijele dane. Sa samo 13 godina je stala na veliku pozornicu u glazbenom natjecanju „Djeca pjevaju hitove“. Njezin prvi zabilježen nastup bio je 1974. u emisiji “Obraz uz obraz” Milene Dravić i Dragana Nikolića. Pjevala je “Kad bi bio samo moj”. Snimka i danas postoji na You Tubeu. U Zagreb se je Đurđica preselila kad je završila srednju građevinsku školu. Spremila je kofere i napustila Split. U jednom od kasnijih intervjua rekla je da je tada znala što će je dočekati u Zagrebu, nikada ne bi otišla iz Splita. Dočekala ju je masa obožavatelja, ljudi koji su je voljeli i nisu to skrivali, ogromna popularnost… Bilo je to nakon „Diridonde“, autora Zdenka Runjića, prvog singla koji je pjevala s Fosilima 1977. na Splitskom festivalu.

Kad su dečki igrali nogomet, Đurđica je stajala na golu

Dujmić je govorio da je Đurđica imala rijetku boju glasa, vezu između soprana i tenora. Blagosti i načinom na koji je govorila, olakšavala je život ljudima oko sebe, s lakoćom osvajala djecu. Bila je jako kreativna. Haljine za nastupe uglavnom je osmišljavala i šivala sama, služeći se krojevima iz tad popularne Burde. Puno ju je stvari zanimalo. Rekla je i da bi zasigurno gradila karijeru arhitektice, da se nije ostvarila u glazbi. Na albumu „Budi uvijek blizu“ bila je potpisana i kao – dirigent.

– Da, dirigent. To treba shvatiti doslovno. U svakoj pjesmi, u prvoj fazi ide samo bubanj, a mi smo radili bez “idiota” (elektronski bubnjar). Uvijek treba netko biti odmornog uha i davati nam tempo, baš dirigirati. E, u dvije pjesme sam to bila ja – pojasnila je Đurđica po izlasku albuma.

Nakon toga s Fosilima je snimila još album “Za djecu i odrasle” i otišla iz Novih fosila. Daljnju karijeru gradila je s grupom „Arbaleta“ a za studijski rad odabrala je Tončija Huljića, Zdenka Runjića i Zorana Jašeka. Kasnije je i Dujmić s njom radio, napravio joj pjesmu „Sestro, sestrice“.

Đurđica Barlović i Rajko Dujmić bili su suradnici i prijatelji, Foto: Screenshot

– Stil i sviranje će biti isti kao i dosad, samo će tekstovi biti za djecu. To će biti u proljeće, a sljedeću LP planiramo za početak 1983. – rekla je tad.

Njezini snovi o nečemu novome, drugačijem od svega što je radila s Fosilima, poput još dječjih LP-a, naprasno su prekinuti. Obitelj je bila slomljena, kolege šokirane. Svi su tad plakali za Đurđicom, a Dujmić je i godinama kasnije, kad su se spomenuli Fosili, najviše pričao o njoj.

– Nas dvoje bili smo par za nositi opremu, jer smo bili iste visine. I kad smo s Đorđem Balaševićem ili Sedmoricom mladih igrali nogomet, Đurđica je stajala na golu, pa se nitko nije usudio snažno puknuti, da je ne povrijedi – prisjetio se Rajko prije nekoliko godina.

Više životnih priča poznatih ‘umirovljenika’:

Popularno
1.99 €
14.99 kn
prije:
3.98 €
29.99 kn
Prelistajte katalog

Jar tablete

63, 75 ili 100 komada
11.94 €
89.96 kn
prije:
23.89 €
180.00 kn
Prelistajte katalog
3.85 €
29.01 kn
prije:
7.70 €
58.02 kn
Prelistajte katalog
9.28 €
69.92 kn
prije:
15.93 €
120.02 kn
Prelistaj katalog
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap