Tužna sudbina hrvatskih staraca: Daruju kuće strancima, samo da ih netko obiđe!

Jasmina Grgurić
14. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Kakva je situacija s umirovljeničkim primanjima s jedne te cijenom i ponudom smještaja za starije s druge strane, najbolje govori podatak da ih sve više nudi kuće strancima u zamjenu za skrb. Tužno, ali drugog izbora nemaju, jer nemaju nikoga, za smještaj u nekom od domova manjka im sredstava, a u njima mjesta za većinu ionako nema.

Foto: Unsplash

Hrvatska ima ogroman problem oko smještaja i skrbi starijih osoba. I dok oni najsretniji ili najbogatiji pronađu mjesto u domovima za starije osobe, a takvih je svega tri posto starijih od 65 godina, postavlja se pitanje što je s ostalima koji nemaju tu privilegiju. Naravno, u tom trenutku krene bujati crno tržište skrbi o starijima, pa ne čudi da su hrvatski oglasnici puni onih koji traže, ali i nude skrb o starijim osobama, upozorava Jasna A. Petrović iz Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Treba mu pomoć oko kuhanja i čišćenja pa daje kuću

Nazvali su stoga kontakte iz oglasnika kako bi provjerili kakva se skrb za novac nudi starijima. Tako s pronašli njegovateljicu koja za sat vremena traži 35 kuna. Sasvim je jasno da bi to baku koštalo barem 2.800 kuna, samo što bi joj netko pomagao radnim danom četiri sata. A gdje su tu još hrana, režije… Od mirovine si, bez pomoći obitelji, to ne bi mogao gotovo nitko priuštiti.

Neke njegovateljice same nude i mogućnost skrbi u zamjenu za nekretninu. Malo obiđu baku pa im ostane stan u Zagrebu. Iznimno je pritom važno razlikovati ugovor o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, pri čemu ovaj potonji nikada ne treba potpisati, jer se pravo na imovinu stječe odmah.

Neki umirovljenici sami nude kuću u oglasniku u zamjenu za uzdržavanje. Među njima je i 89-godišnjak iz Karlovca. Živi sam, ima dvije nekretnine te bi jednu mijenjao za skrb. Pokretan je, ali mu treba pomoć oko kuhanja i čišćenja, a najviše mu kaže nedostaje društvo nakon smrti supruge. Ima jednu kćer, ali ona ima svoju obitelj. Kaže kako je uvijek lakše kad imate s kim popiti kavu i popričati.

Pokretna i sve radi sama, ali već daje kuću

fige
SUH: Godišnje se umirovljenicima kroz lešinarske ugovore otme barem 2000 nekretnina

“Nakon što smo ga upitali zna li razliku između dosmrtnog i doživotnog ugovora o uzdržavanju, kao i 90 posto starijih osoba nije znao razliku, zapravo nije ni znao za dosmrtno uzdržavanje. Upozorili smo ga da ga nikad ne potpisuje jer nekretnina bi odmah prešla na pružatelja skrbi. Zahvalio nam je i kazao kako bi rado htio osnovati udrugu koja bi okupljala starije osobe, na što smo mu rekli da ako poznaje još starijih osoba da osnuju Podružnicu SUH-a u Karlovcu, na što je rekao da će stvarno pokušati jer poznaje bar 20-ak zainteresiranih” – piše Petrović za Glas umirovljenika.

Vrlo slično traži i 72-godišnja udovica iz jednog mjesta u Zagorju, a koja nudi kuću i kompletno imanje na atraktivnoj lokaciji u zamjenu za doživotno uzdržavanje. Ni ona nije znala razliku dvaju uzdržavanja, pa im se zahvalila što su je upozorili na opasnosti. Da bi stvar bila bolja, i dalje je pokretna, samostalna, sve radi sama, ali je svjesna da u skoroj budućnosti to neće moći i želi se na vrijeme osigurati.

Par traži ženu za pomoć u zamjenu za smještaj i hranu

Jedan zagrebački bračni par, svaki ima više od 80 godina, tra­ži žensku osobu od 60 do 70 godina za pomoć u kući. Nude besplatan smještaj, hranu i režije, jer jednostavno kažu da su prestari i trebaju pomoć. Imaju djecu, ali oni imaju svoje obitelji i ne mogu im biti stalno na usluzi.

Za dementnu majku jedna žena koja je također tražila njegovateljicu u oglasniku plaća 6 tisuća kuna mjesečno za 24-satnu njegu ili 3.500 kuna za osam sati rada.

Svatko od njih snalazi se na svoj način s onim što ima.

“Što biste Vi učinili, ako nemate 7.500 do 12.000 kuna za smještaj bake s Alzheimerom u privatni dom, nepokretnog oca s penzijom od 1.300 kuna – što je nedovoljno i za gradski ili županijski dom? Da li biste na crno unajmili dvije žene, za 3.000 kuna svaku, koje bi danju čuvale oca, a po noći biste vi dolazili spavati i paziti. Otkud novac za takva rješenja?” – pita predsjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, SUH-ova Jasna A. Petrović.

Tužna sudbina hrvatskih staraca: Daruju kuće strancima, samo da ih netko obiđe!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap