Jedan grad poziva sve starije osobe da dođu na besplatno pravno i psihološko savjetovanje

Jasmina Grgurić Zanze
10. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Besplatno pravno i psihološko savjetovanje za starije osobe usluga je koju ne nudi mnogo gradova. Ipak, na području Velike Gorice postoji projekt koji uvelike može pomoći umirovljenicima. Nekoliko puta mjesečno pravnica i psihologinja spremno odgovaraju na njihova pitanja o problemima i izazovima s kojima se susreću.

Foto: Rawpixel

Besplatno pravno i psihološko savjetovanje za starije osobe, zbog teške materijalne situacije, ali i brojnih izazova umirovljeničke životne dobi, trebao bi imati svaki grad, što nažalost nije čest slučaj. Pozitivan primjer je Velika Gorica koja ovu uslugu nudi od 1. lipnja 2023. pa do 31. svibnja ove godine, o čemu smo već pisali.

Usamljenost i nedostatak podrške kao jedno od pitanja

[VIDEO] Znate li kako zaboraviti na stvari iz prošlosti? Psihologinja Eva donosi nekoliko savjeta

Cijeli projekt provodi Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga, a financiran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Ostali partneri su Grad Velika Gorica, Hrvatski zavod za socijalni rad (Područni ured Črnomerec) i Hrvatski zavod za socijalni rad (Područni ured Novi Zagreb).

Pravno savjetovanje i informiranje vodi pravnica Olivera Ilijaš, dok psihološko savjetovanje i podršku nudi psihijatrica Katja Galić Ćaleta.

– Na velikogoričkom području živi oko 9.500 osoba starijih od 65 godina, a koje se suočavaju s brojnim problemima kao što su nedostatak informacija o dostupnim uslugama i aktivnostima, nedostatak prijevoza do zdravstvenih ustanova i drugih javnih institucija, nedostatak društvene interakcije, usamljenost, nedostatak emocionalne podrške i slično, ističu organizatori.

Još tri termina u siječnju koja je šteta propustiti

Korisnici ovim putem dobivaju informacije o starenju, suživotu sa starijim osobama, zlostavljanju, nasljeđivanju, mirovinskim pitanjima, narušenim obiteljskim odnosima te prevenciji specifičnih stanja, kao i informacije o dostupnim uslugama i aktivnostima u zajednici, uz ostalo.

Iz Grada Velike Gorice ovih su dana pozvali sve starije osobe s njihovog područja da iskoriste uslugu besplatnog savjetovališta. To mogu učiniti na adresi Trg kralja Tomislava 40 (nakon prolaska kroz vežu, u prizemlju lijevo). Termini u siječnju su 9. i 11. siječnja te 23. i 25. siječnja od 16 do 18 sati.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap