Neformalni njegovatelji osoba starije životne dobi: Ova uloga može biti teška pa je važno potražiti pomoć

Ana Kanazir
22. prosinca 2023.
Novosti
A- A+

Neformalni njegovatelji su zapravo članovi obitelji ili drugi bližnji koji preuzimaju brigu o starijim osobama koje se ne mogu same brinuti o sebi. Njegovatelji se brinu da stariji vode normalan život pun ljubavi, ali i da uvijek imaju potrebnu skrb i pomoć oko svakodnevnih problema. Ipak, preuzimanjem ove uloge se znatno mijenja i život osobe koja postaje neformalni njegovatelj, pa im je potrebna i veća podrška. Zato postoji Program u podršci neformalnim njegovateljima, a izdan je i poseban vodič za sve koji su odlučili skrbiti o starijima.

Ruka mlađe osobe na rukama starije osobe

Pomoć starijima | Pixabay

Kako bi se upozorilo na važnost neformalnih udomitelja i kako bi se ova skrb dodatno unaprijedila, održana je tribina u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’. Tema je bila ‘Podrška neformalnim njegovateljima osoba starije životne dobi’, a predstavljen je i vodič za neformalne udomitelje.

Socijalna radnica Nela pamuković o skrbi za starije osobe | Pexels, privatna arhiva
Socijalna radnica Nela Pamuković: 'Ovakav sustav socijalne skrbi jako malo može pomoći starima i nemoćnima'

Potrebno je informirati se o svemu

Neformalni njegovatelji su članovi obitelji koji se brinu o starijim osobama koje se više ne mogu brinuti same o sebi ili koje boluju od neke neizlječive bolesti. Mnoge obitelji ova nova uloga zatekne nespremnima, ali je prihvaćaju bez imalo dvojbe jer samo žele pomoći svojim najdražima. Ipak, ovo može biti poprilično stresno, a radi se i o velikoj promjeni svakodnevice.

Važno je znati kako se u ovom slučaju treba informirati o svemu. Prije svega, određena pomagala za stariju osobu koja ima neke probleme se mogu dobiti preko HZZO-a, a može se tražiti i pomoć patronažne sestre koja dolazi na kućnu adresu i brine o bolesnoj starijoj osobi. Kako biste saznali kojoj patronažnoj sestri pripadate, upitajte svog liječnika obiteljske medicine ili nazovite dom zdravlja na području u kojem živite. Uz to, osobe koje su nepokretne ili imaju kronične ili terminalne bolesti imaju pravo i na zdravstvenu njegu u kući. Ovo se pravo ostvaruje putem odabranog liječnika obiteljske medicine.

Poseban vodič za njegovatelje

Sve navedene, ali još brojne druge usluge i pomoći koje su potrebne neformalnim udomiteljima i onima o kojima oni brinu se mogu pronaći u Vodiču za neformalne njegovatelje osoba starije životne dobi. Tamo je navedeno i kako je upravo udomiteljima potrebna određena pomoć, a važno je pitati, razgovarati, potražiti informacije, savjetovati se sa stručnim osobama, ali obratiti se i udrugama, potražiti osobe koje su u sličnoj situaciji.

Potrebno je podijeliti brigu, strahove, tjeskobu, osjećaje i javiti se za pomoć. U Zagrebu se tako ona može dobiti u Centru za mentalno zdravlje osoba starije životne dobi u Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’. Briga za druge može biti iznimno teška pa se ne smije zanemariti i briga za sebe.

Ruka mlađe osobe na rukama starije osobe
Udomiteljstvo je poseban oblik socijalne skrbi, a evo što o njemu misle stručnjaci

Izazovi njegovatelja trebaju biti na vrijeme prepoznati

Spomenuti Vodič je nastao u sklopu programa ‘Podrška neformalnim njegovateljima osoba starije životne dobi’ kojeg je provela Služba za javnozdravstvenu gerontologiju – Referentni centar Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih osoba uz financijsku podršku Grada Zagreba. Evaluacija Programa pokazala je visoku kvalitetu i korisnost Vodiča, pružajući specifične informacije koje dodatno obogaćuju sadržaj i povećavaju njegovu korisnost.

Postavljeni su temelji za daljnji razvoj, s ciljem boljeg odgovora na specifične potrebe i pitanja neformalnih njegovatelja. Više o ovome se pričalo i na tribini koja je održana u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’, a na kojoj su sudjelovali brojni stručnjaci i podijelili svoja mišljenja.

– Edukativna tribina je istaknula važnost uloge neformalnih njegovatelja u kontekstu sve brže rastućih trendova deinstitucionalizacije skrbi. Osvijestila je njihovu ključnu ulogu u skrbi za starije osobe i potrebu za prepoznavanjem u sustavima zdravstva i socijalne skrbi. Promjene i izazovi koje proizlaze iz preuzimanja uloge neformalnog njegovatelja trebaju biti na vrijeme prepoznati uz kontinuiranu podršku kako bi se spriječilo iscrpljivanje njegovatelja i narušavanje dinamike obiteljskih odnosa, rekli su nam iz Nastavnog zavoda Andrija Štampar.

Copy link
Powered by Social Snap