Nenad Bakić: ‘Imat ćemo dvostruko više starijih od 65 nego djece do 15 godina’

Jasmina Grgurić Zanze
26. ožujka 2024.
Novosti
A- A+

Da je demografija ključ hrvatskog društva smatra matematičar i poduzetnik Nenad Bakić. Kontroverzni znanstvenik iznosi podatak da će za sedam godina starijih od 65 godina biti dvostruko više nego djece do 15 godina. Osim toga, kao probleme vidi i neuspjeh drugog mirovinskog stupa, uvoz radne snage, ali i debljanje i obolijevanje populacije.

nenad bakić

Foto: Nenad Bakić | Youtube screenshot

Hrvatski matematičar i poduzetnik Nenad Bakić, koji je često u javnosti svojim izjavama izazivao brojne kontroverze, osvrnuo se na svom Facebook profilu na demografsku sliku Hrvatske. Osvrćući se, između ostaloga, na ogroman udio umirovljenika i pad stope rađanja, Bakić iznosi podatak da će za sedam godina osoba starijih od 65 godina biti dvostruko više nego djece do 15 godina. Osim toga, kao probleme navodi i neuspjeh drugog mirovinskog stupa, uvoz radne snage, ali i debljanje i obolijevanje populacije.

‘Individualna štednja u mirovinskom sustavu je propala’

Svaki treći građanin je u mirovini: Starijih od 65 sve je više, broj umirovljenika pao

Umirovljenici su, kaže Bakić, već sada skoro trećina svih stanovnika, a te je podatke portal Mirovina.hr pisao u ovom tekstu. Još 2002. godine je starijih od 65 bilo jednako koliko i djece do 15 godina, što se rapidno mijenja u korist starijih.

– Individualna štednja u mirovinskom sustavu je propala kao koncept. Svi se vraćaju u prvi stup, osim malog broja onih s najvišim primanjima, koji bi tim povratkom izgubili još više. To znači da će svi umirovljenici biti ovisni o milosti i milostinji vlasti. Država mora reagirati velikim porezima, potrebe će biti sve veće, pa je tako već propuštena povijesna prilika za smanjivanje PDV-a, smatra Bakić.

Zagađenost zraka i hrane

Najavljene su potrebe za ‘uvozom’ 400.000 uglavnom nekvalificirane i niskokvalificirane radne snage, uglavnom muške koja, kaže Bakić, skoro ništa ne uplaćuje u mirovinski sustav, štedi i uštedu šalje izvan zemlje. Po tom scenariju će doseljena muška radna snaga u tim starosnim kohortama, smatra matematičar, biti i veća od zaposlenih građana Hrvatske.

Vezano uz zagađenje, ponajprije zraka, na koje nitko ne obraća pažnju, najveći problem su, kaže ovaj poduzetnik, mikroplastika, niskokvalitetna pesticidima i ostalim štetnim tvarima opterećena hrana i masovna konzumacija ultraprocesirane hrane. Kao demografski problem vidi i nedostupnost stambenih nekretnina za mlade obitelji, a cijeli njegov status možete pročitati na njegovom Facebook profilu.

Copy link
Powered by Social Snap