SUH: Godišnje se umirovljenicima kroz lešinarske ugovore otme barem 2000 nekretnina

Josip Mihaljević
10. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Sindikat umirovljenika već deset  godina traži ukidanje ugovora o dosmrtnom uzdržavanju. Ministarstvo pravosuđa i uprave ih je u svibnju još jednom odbilo. U Sindikatu kažu da tako pogoduju lešinarskoj hobotnici sudaca, bilježnika, odvjetnika, zdravstvenih radnika i zaposlenika u sektoru socijalne skrbi.

fige

Foto: Unsplash

Sindikat umirovljenika Hrvatske već deset uzastopnih godina traži vrlo jednostavnu promjenu zakona koja brojnim umirovljenicima zagorčava život.

“Pobrinem se za tebe par mjeseci – ti meni daš kuću”

Traže ukidanje ugovora o dosmrtnom uzdržavanju koji u praksi izgledaju ovako – nemoćan umirovljenik sklopi takav ugovor s uzdržavateljem koji se obvezuje da će o umirovljeniku skrbiti do kraja njegovog života, ali istog trena može raspolagati s imovinom tog umirovljenika.

adam
Ugovor o uzdržavanju: Prodali mu stan, nakon tri mjeseca ga izbacili na cestu

Pored toga u Hrvatskoj imamo i ugovore o doživotnom uzdržavanju prema kojima uzdržavatelj raspolaganje imovinom ostvaruje tek nakon smrti umirovljenika s kojim je potpisao ugovor. Važna razlika, a kako piše Sindikat umirovljenika u novom broju ‘Glasa umirovljenika’, tek sedam posto umirovljenika razumije razliku između ove dvije vrste ugovora.

Dakle, Matica i Sindikat umirovljenika su po desetu godinu za redom vladajućima uputili inicijativu za ukidanjem štetnih ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, a ovoga puta su još jednom dobili, u najmanju ruku, čudnu odbijenicu.

U odgovoru Ministarstva pravosuđa i uprave piše da je zahtjev udruga jednak prethodnima te da Ministarstvo ostaje pri svom negativnom odgovoru i da se prijedlog odbija bez ikakvog obrazloženja.

“Da li to znači da i u novom mandatu ovo nadležno Ministarstvo pravosuđa ostaje pri pogodovanju lešinarskom lukrativnom biznisu cijele hobotnice umreženih sudaca, bilježnika, odvjetnika, zdravstvenih radnika, zaposlenih u sektoru socijalnih usluga i skrbi i drugih koji godišnje za siću uberu barem dvije tisuće nekretnina nezaštićenih starijih osoba?”, pitaju se u Sindikatu umirovljenika.

Traže uvođenje registra takvih ugovora i da se sudski postupci za raskidanje vode po hitnom postupku

U Hrvatskoj smo imali i vrlo nedavne primjere takvih ugovora. Zdravko Mamić optužio je visokoprofilirane suce da su zloporabljivali takve ugovore, a imali smo slučajeve gdje su se čak i svećenici znali okoristiti starijima na samrti i vrlo jeftino (praktički besplatno) doći do skupocjenih nekretnina.

Štetni ugovori o uzdržavanju starijih: Zašto država odbija napraviti registar?

Osim ukidanja takvih ugovora, Sindikat traži da se uvede registar ugovora o doživotnom uzdržavanju i ograniči njihovo potpisivanje na najviše dva po uzdržavatelju. Traže i da se, po europskom modelu, uvede sustav u kojem su u sam proces sklapanja ugovora i nadzora uključene javne socijalne službe i da se svi sudski postupci za raskid ugovora o uzdržavanju vode po hitnom postupku jer žrtve najčešće umru prije okončanja spora.

“Nažalost, tu je vjerojatno riječ o nemaru ili čak korupciji, jer deset godina inicijativa, kako od umirovljeničkih udruga, Pučke pravobraniteljica, Javnobilježničke komore, ostaje ignorirano. Dok se masovna otimačina ne dovrši”, zaključuju u Sindikatu umirovljenika.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap