Imate 65 ili više godina i niste aktivni? Evo zašto biste trebali početi vježbati!

Jasmina Grgurić Zanze
3. travnja 2022.
Zdravlje
A- A+

Veća korist za kardiovaskularni sustav postiže se ako što ranije u starijoj dobi počnemo vježbati. Pritom nije kasno čak ni u 70-ima, potvrdilo je opsežno talijansko istraživanje. A dovoljno je i 20 minuta dnevno kako bi zaštitili mozak, srce, ali i sačuvali cjelokupno zdravlje.

Ilustracija: Rawpixel

Prešli ste 60. ili 70. godinu života pa mislite da je ionako kasno za početi biti fizički aktivan? Pogrešno! Potvrđuje to i opsežno talijansko istraživanje koje dokazuje benefite vježbanja od samo 20 minuta dnevno i nakon 70. godine života. Želimo li sačuvati srce i mozak, to je upravo ono što trebamo činiti i bit će, ako je vjerovati znanosti, i te kako učinkovito po naše zdravlje.

Nikad nije kasno, no prednosti za zdravlje očitije su u ranim 70-im, nego u kasnim 70-im. Najbolji rezultati tako su se pokazali u skupini od 70 do 75. godina.

Novo istraživanje: Vježbanjem možete pomladiti zdravo, ali i bolesno srce!

Istraživanje, objavljeno u časopisu Heart, provodilo se više od 20 godina među više od 3.000 Talijana starijih od 65 godina. Talijanski znanstvenici pratili su razvoj bolesti srca, među kojima i zatajenje srca, moždani udar i koronarne bolest, pri čemu su nadzirali i količinu tjelesne aktivnosti. Potvrdili su da fizička aktivnost dovodi do manjeg rizika obolijevanja od krvožilnih bolesti, čak i u sedamdesetim godinama života, piše Irish news.

Kako starimo, tako je još važnije da ostanemo aktivni. U suprotnom, možemo patiti od općeg umora, bolova u mišićima i smanjene energije. Takvo fizičko stanje onemogućava nas u jednostavnim životnim veseljima, poput igranja s unucima ili odlaska u trgovinu. Fizičkom aktivnošću održavamo i naše društvene veze.

Koju aktivnost izabrati, izbor je na vama. Nikada nije kasno da se priključite pilates grupi ili krenete u svakodnevne šetnje s prijateljicom. Kada je vrijeme ružno, razgibajte se kod kuće, jer bolje je 20 minuta činiti nešto korisno za svoje zdravlje, nego čitati negativne vijesti na mobitelu.

Imate 65 ili više godina i niste aktivni? Evo zašto biste trebali početi vježbati!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap