Novo istraživanje: Vježbanjem možete pomladiti zdravo, ali i bolesno srce!

Jasmina Grgurić Zanze
3. svibnja 2018.
Zdravlje
A- A+

Novo istraživanje provedeno na miševima koji vježbaju potvrđuje da oni proizvode četverostruko više novih stanica srčanog mišića. Ovo medicinsko otkriće od izuzetne je važnosti, pogotovo za starije osobe čije je srce pod rizikom oboljevanja, ali i nakon srčanog udara.

Trčanje utječe na regeneraciju srčanog mišića Foto:Pixabay

Liječnici i zdravstvene organizacije slažu se da je vježbanje dobro za jačanje srca, ali do sada nisu uspjeli otkriti zbog čega je tako. Nova studija provedena na Harvardu prvi put jasno objašnjava dobrobiti na način da vježbanje stimulira srce u proizvodnji mišićnih stanica, pod normalnim uvjetima, ali i nakon srčanog udara.

Četverostruko više stanica

Novo istraživanje od iznimne je važnosti ne samo za opće zdravlje i edukaciju ljudi u smislu preventive, nego i rehabilitaciju srčanih bolesnika. Inače, u ovom istraživanju sudjelovala je i znanstvenica naših korijena, Ana Vujić rekavši da su željeli doznati postoji li prirodni način kako bi se povećali regenerativni kapaciteti stanica srčanog mišića. Stoga su odlučili testirati nešto za što su već znali da je sigurno i jeftino, a to je vježbanje.

Zdravim miševima ostavili su stoga na dobrovoljno korištenje trake za trčanje. Trčali su svakog dana pet kilometara, dok druga skupina zdravih miševa nije imala pristup gimnastici i ostala je sjediti. Kako bi izmjerili regeneraciju srca, znanstvenici su si pomogli označenom kemikalijom koja je već bila usađena u novi DNA za diobu stanica. Slijedeći tako označeni DNA u srčanom mišiću, mogli su vidjeti gdje se proizvode nove stanice. Broj tih novih stanica srčanog mišića povećao se 4,5 puta u odnosu na miševe koji nisu imali pristup traci za trčanje.

Regeneracija i nakon srčanog

Kako bi se uvjerili u relevantnosti ovog velikog otkrića, odlučili su ga dalje primijeniti pa su tako testirali miševe nakon srčanog udara. Oni su i nakon toga dobrovoljno trčali pet kilometara svakog dana te su također pokazali povećanje u području srčanog tkiva u kojem su nastajale nove stanice. Zaključak je da kod miševa vježba uvelike regenerira srčano tkivo, što sugerira da se oštećeno tkivo na isti način može obnavljati i kod čovjeka. Na taj način, vježbanjem pomlađujemo naša srca.

Znanstvenici su tako otkrili put do zdravog i mlađeg srca koje se može regenerirati, a odgovore na sva daljnja pitanja, kako su najavili, nastavit će tražiti i dalje.

 

 

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap