Sindikat umirovljenika podržao referendum! Pozivaju građane da daju potpis za djecu i unuke

Jasmina Grgurić Zanze
30. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Današnjim priopćenjem Sindikat umirovljenika Hrvatske dao je javnu podršku referendumskoj inicijativi “67 je previše” za vraćanje dobne granice kao uvjeta na 65 godina te protiv povećane penalizacije prijevremenih umirovljenika.

Jasna A. Petrović
foto: Tea Ovničević|mirovina.hr

Iz dviju najvećih umirovljeničkih udruga podsjećaju da su još lani kao dio Radne skupine za mirovinsku reformu upozorili Ministarstvo rada i mirovinskog sustava na nepovoljne učinke donošenja takvih mjera (povećanja dobi i penalizacije). Takvo rješenje, smatraju iz SUH-a, ni u kom slučaju neće spasiti mirovinski sustav.

Zašto su umirovljeničke udruge protiv rada do 67. godine?

Rad i preko 65 godina, ali ne kao prinuda!

“Prvo, očekivano trajanje života u Hrvatskoj je kraće za 2,8 godina u odnosu na EU, a trajanje života nakon 65. godine starosti za 2,4 godine kraće u odnosu na EU (17,6 godina naspram 20 godina). K tome, očekivano trajanje zdravog života pri rođenju u Hrvatskoj je 57,1 godina za muškarce i 58,7 godina za žene, dok je u EU to 63,5 godina za muškarce i 64,2 godine za žene. Nisu li to već dovoljni razlozi za rad do maksimalno 65. godine života, odnosno za rad i preko te dobi za sve oni koji to žele i mogu? Ali ne kao prinuda!” – smatra predsjednica SUH-a, Jasna A. Petrović. 

Velika većina novih članica EU, kao i zapadnoeuropskih zemalja, omogućuju umirovljenje prije 65. godine života, ističe u današnjem priopćenju Sindikat umirovljenika Hrvatske. Poljska i Slovačka su zakonsku dob za umirovljenje smanjili na 65 godina.

Umirovljeničke udruge također smatraju da bi uvjet radnog staža od 15 godina za odlazak u starosnu mirovinu, trebalo povećati na 20 godina, uz uvođenje tzv. nacionalne mirovine za sve starije od 65 godina koji nisu ostvarili nikakvu mirovinu.

Pozivaju umirovljenike da ne izdaju svoju djecu i unuke

Osvrnuli su se i na propagandne spotove usmjerene protiv referendumske inicijative.

“Besmislica je što ministar Marko Pavić pokušava zaustaviti referendum skupim TV oglasima, kao i lažnim tvrdnjama kako će mirovine pasti za 7 posto ukoliko se zakonski uvjet dobi za umirovljenje vrati na 65 godina. Na agitpropu i lažima se ne mogu graditi temelji socijalne i demokratske države” – stav je SUH-a.

Pozivaju umirovljenike da glas daju za svoje potomke.

“Stoga još jednom pozivamo sve građane da daju potpis inicijativi “67 je previše”, a posebno umirovljenike, jer se to tiče budućnosti njihove djece i unučadi. Jer će ih sutra pitati zašto su ih izdali” – zaključno piše u priopćenju.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap