Sindikat umirovljenika pojačava akciju: ‘Ako umirovljenici žele veće mirovine, sada je vrijeme da to i pokažu’

Jasmina Grgurić Zanze
28. ožujka 2024.
Mirovine
A- A+

Oko 24.000 potpisa prikupio je dosad Sindikat umirovljenika Hrvatske na peticiju ‘Veće mirovine odmah’. Akciju sada pojačavaju pa će u petak i subotu potpise skupljati na Trgu bana Jelačića i Glavnom kolodvoru u Zagrebu. SUH-ova čelnica Jasna A. Petrović poziva sve punoljetne građane da potpišu peticiju i tako se solidariziraju s umirovljenicima koji jedva krpaju kraj s krajem. Ako umirovljenici doista žele veće mirovine, poručuje, sada je vrijeme da to i pokažu. Peticija se može potpisati i online, a važno je do 15. travnja skupiti što veći broj potpisa prije izbora.

Jasna Petrović u prvom planu, kovanice centi u pozadini

Jasna Petrović | Foto: Mirovina.hr

Sindikat umirovljenika Hrvatske pojačava akciju prikupljanja potpisa na peticiju ‘Veće mirovine odmah’ o čemu više možete pročitati ovdje. Štandovi će biti postavljeni u petak, 29. ožujka i u subotu, 30. ožujka na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića te na Glavnom kolodvoru ispred ulaza u Importanne centar. Predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović pozvala je danas sve punoljetne građane Zagreba da potpišu peticiju i tako iskažu solidarnost sa siromašnim, poniženim i obezvrijeđenim umirovljenicima koji jedva spajaju kraj s krajem. U petak će se potpisi prikupljati od 8 do 18 sati, a u subotu od 8 do 14 sati.

Dosad skupljeno oko 24.000 potpisa

Potpisivanje peticije održava se u još pedesetak gradova i mjesta diljem Hrvatske u organizaciji SUH-ovih podružnica i udruga, a može se potpisati i online na ovoj poveznici.  Online je dosad prikupljeno više od 10.000 potpisa, a još 14.000 je prikupljeno neposrednim putem.

– Podsjećamo kako je cilj peticije skupiti što veći broj potpisa punoljetnih građana kako bi se javnosti skrenula pozornost na nizak životni standard najstarijih. Prikupljeni potpisi dostavit će se Vladi RH kako bi kvalitetnije prepoznala umirovljeničke probleme, poručila je Petrović.

Budući da slijede parlamentarni izbori zbog kojih je pažnja javnosti usmjerena na političare i njihove kampanje, prikupljanje potpisa trajat će do 15. travnja 2024. Zbog toga je izrazito važno do tog datuma skupiti što više potpisa. Ako umirovljenici doista žele veće mirovine, kaže čelnica Sindikata umirovljenika Hrvatske, sada je vrijeme da to i pokažu.

Stranke ne zastupaju dovoljno umirovljenike

– Nažalost, velik broj stranaka nema u programima dovoljno zastupljeno promišljanje o mirovinskom sustavu i umirovljenicima, a riječ je o četvrtini svih građana Hrvatske, poručuje Jasna A. Petrović.

Podsjetimo, povod pokretanja peticije je ignoriranje dogovorenih termina za rješavanje zahtjeva umirovljenika od strane Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Naime, od studenoga 2023. izbjegavaju sazivati sjednicu Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe i sustavno rješavati problem siromaštva starijih osoba, naveli su iz SUH-a.

Zahtjeve iz SUH-ove peticije možete pročitati ovjde.

SUH zahtjevi

Zahtjevi SUH-ove peticije

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap