Petrović: Skupili smo više od 30.000 potpisa, peticija je utjecala i na programe stranaka

Jasmina Grgurić Zanze
15. travnja 2024.
Mirovine
A- A+

Danas je završeno skupljanje potpisa na peticiju ‘Veće mirovine odmah’. Skupljeno ih je više od 30.000, čime je cilj ispunjen. Jasna A. Petrović za Mirovina.hr kaže kako je peticija odigrala značajnu ulogu u kampanji. Političke stranke nisu mogle ignorirati položaj umirovljenika, a upravo su u Sindikat umirovljenika Hrvatske njihovi predstavnici dolazili kako bi se upoznali s njihovim zahtjevima. Petrović nam je otvoreno ispričala što misli o izbornim programima HDZ-a, SDP-a, Možemo, Mosta i ostalih stranaka.

Jasna Petrović u prvom planu, kovanice centi u pozadini

Jasna Petrović | Foto: Mirovina.hr

Peticija ‘Veće mirovine odmah‘ ušla je danas u zadnji dan, a Sindikat umirovljenika Hrvatske prikupio je više od 30.000 potpisa. Premda ovaj rezultat stiže u međuvlašću, Jasna A. Petrović nam kaže kako su njihovi zahtjevi i te kako utjecali na programe političkih stranaka. Za Mirovina.hr komentirala je stranačke ponude za umirovljenike, kojih nikada dosad nije bilo toliko puno.

Sindikat je stranke uputio u položaj umirovljenika

Hitno povećanje mirovina kroz povrat duga umirovljenicima i trajni dodatak (takozvanu trinaestu mirovinu), češće usklađivanje mirovina prema sto posto rasta povoljnijeg indeksa, ujednačavanje i ukidanje penalizacije prijevremenih mirovina te godina dana dodatnog staža po djetetu za sve umirovljenice, sukus je peticije ‘Veće mirovine odmah’. Svi ovi zahtjevi našli su se i u izbornim programima političkih stranka koje prilično kasne s osvještavanjem boljeg položaja umirovljenika, za što se SUH zalaže godinama.

Grujić Trumbetaš Gabričević
Stranke umirovljenika na izbornim listama: Pogledajte tko su kandidati HSU-a, Hoćemo pravedno i Umirovljenika zajedno

– Ideja o umirovljeničkom zajedništvu, jedinstvenom izlasku na izbore u korist umirovljenika, nije zaživjela. Neke umirovljeničke stranke koje su tu ideju zazivale, molile su Boga da do tog zajedništva niti ne dođe, jer im je jedini cilj domoći se saborske fotelje za pojedince. Sindikat umirovljenika Hrvatske posljednjih godinu dana intenzivno radi na tome da političke stranke uvrste u svoje programe i umirovljenike. Njihovi predstavnici dolazili su k nama, pri čemu smo ih upoznali s položajem umirovljenika i nužnim zahvatima u mirovinskom sustavu. Ta suradnja rezultirala je tako da su konačno u programe uvrstili umirovljenike, a veliku ulogu odigrala je i peticija ‘Veće mirovine odmah’ za koju su se potpisi skupljali u jeku kampanje, kaže nam predsjednica SUH-a, Jasna. A. Petrović.

HDZ gleda kako da od svega što daju, daju najmanje

Andrej Plenković i euri u pozadini
HDZ-ov plan za umirovljenike: 'Mirovine moraju rasti, a najveći su nam izazov one najniže'

Kada je riječ o HDZ-ovu programu, Petrović kaže da je napumpan. Premda je HDZ ovoga puta bio vrlo oprezan s obećanjima, o čemu smo više pisali ovdje, obećali su puno. Ipak, većina tih obećanja trebala je biti, prema dogovorima postignutima na Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe krajem prošle godine, realizirana u ovom mandatu. To su prije svega trinaesta mirovina, godina dana dodatnog staža po djetetu i povoljnija formula usklađivanja u omjeru 85:15 prema rastu cijena i plaća. K tomu HDZ dodaje i 30 posto veće mirovine i plaće.

– Premda se HDZ bavi umirovljenicima i mirovinama, kod njih postoji jedan problem. Njihovi birokrati gledaju kako da daju minimalno, čime zapravo uskraćuju umirovljenike. Primjer za to je rast najnižih mirovina koje rastu po 1,5 posto, što je zapravo skoro pa ništa. Dakle, obećanja se ispunjavaju, ali u vrlo malom opsegu. Zapravo se cjepidlači oko svih tih davanja i pomaci su vrlo maleni. Ministar Marin Piletić nije se pokazao dovoljno sposobnim voditi megaministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i preuzeo je HDZ-ov stil birokratske komunikacije, što je šteta, smatra Petrović.

Suradnja Možemo i Hoćemo pravedno tek deklarativna

Za SDP kaže kako je njihov program nešto stariji, čemu su ostali dosljedni, a neke su stvari unaprijedili, poput formule usklađivanja u omjeru sto posto prema plaćama. O njihovu programu više možete pročitati ovdje. I s njima su se konzultirali oko umirovljeničkih zahtjeva te su se većinom složili oko najvažnijih pitanja.

Govorimo li o Domovinskom pokretu, Petrović se ne može načuditi da za umirovljenike ne nude gotovo pa ništa, premda umirovljenici u Slavoniji imaju najmanje mirovine, uz ostale otegotne okolnosti života u tom dijelu Hrvatske. To nije stranka, kaže, koja na izbore ide sa socijalnom osjetljivošću za starije osobe.

Možemo nudi rast mirovina mimo usklađivanja, a mijenjali bi i nepravde u sustavu

Petrović iznenađuje i koalicija između Možemo i relativno marginalne umirovljeničke opcije ‘Hoćemo pravedno’.

– Iznenađuje nas što se Možemo odlučilo na tu koaliciju, tim više što im od toliko mjesta na listama nisu dali nijedno prolazno za Sabor. Očito su samo željeli pokazati da im je stalo do umirovljenika. Ne treba zaboraviti da je Možemo stranka prvenstveno usmjerena na mlade, zelene i slično. Ipak, dio programa posvetili su umirovljenicima oko većih mirovina, kaže Petrović. Više o programu Možemo smo pisali ovdje.

Umirovljenici zajedno samo žele saborsku fotelju

Oko programa za umirovljenike prilično su, kaže, ispali smiješni Mostovci sa svojim prijedlogom oko naknade za čuvanje unuka. Naknadno su ubacili i još neke stvari za umirovljenike, o čemu možete čitati ovdje, ali Petrović njihov program za starije ocjenjuje ‘tankim i socijalističkim’.

Iz stranke Hrvatske stranke umirovljenika na konferenciji za novinare
Raskol u koaliciji: Slavonski 'Blok umirovljenici zajedno' raspušten, 300 članova prešlo u HSU

Za ‘Umirovljenike zajedno’ koji tijekom kampanje nisu štedjeli ni političke suparnike pa ni sam Sindikat umirovljenika Hrvatske, predsjednica SUH-a nema riječi hvale. Program im je, ističe, ne samo ekstremno populistički, nego i nerazuman i neostvariv. Smatra da neće prijeći izborni prag, a ako se to i dogodi, onda će se jedan njihov zastupnik, najvjerojatnije Milivoj Špika, vrlo brzo prikloniti vladajućima. Jedinu realnu šansu zasad ima, uviđa to i Petrović, HSU-ov Veselko Gabričević kao šesti na listi u koaliciji s HDZ-om u sedmoj izbornoj jedinici. Ipak, misli da Gabričević nema tu snagu da sam pokreće promjene u Saboru za umirovljenike. Više je za očekivati, kaže, da će propagirati ono što će se predlagati iz same stranke i kroz Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap