U Saboru ništa o usklađivanju, 13. mirovini i stažu za majke: ‘Birokrati nisu odradili svoj posao’

Jasmina Grgurić Zanze
11. ožujka 2024.
Mirovine
A- A+

Hrvatski Sabor bit će raspušten već ovoga četvrtka, a dotad neće biti ni ‘slova’ o umirovljenicima. Neće, a trebalo je biti, jer je Vlada u ovom mandatu obećala novu formulu usklađivanja mirovina, takozvanu trinaestu mirovinu te 12 mjeseci dodatnog staža po djetetu za umirovljenice. Dogovori s predstavnicima umirovljenika izigrani su, a SUH-ova Jasna A. Petrović kaže da birokrati jednostavno nisu odradili svoj posao. Također, sigurni su kako će opet doći na vlast pa eventualno napraviti obećano najesen. Ipak, peticija ‘Veće mirovine odmah’ ide dalje i ne smeta joj ovakav politički epilog, jer za njih utrka tek počinje.

sabor replike

Hrvatski sabor | Foto: Youtube screenshot

Hrvatski Sabor bit će raspušten 14. ožujka, a do četvrtka će raspraviti o nekim pitanjima kao što su, među ostalim, plaće sudaca, izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o šumama te prijedlogu Zakona o lobiranju. Međutim, za umirovljenike neće biti novih odluka, premda ih je trebalo biti. Radi se o novoj formuli usklađivanja mirovina, takozvanoj trinaestoj mirovini te dodatnom stažu za majke od 12 mjeseci po svakom djetetu.

Gdje je 13. mirovina, dodatak za majke i usklađivanje?

Ministar rada i mirovinskog sustava, Marin Piletić na posljednjoj je sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe obećao novu formulu usklađivanja mirovina u omjeru 85:15 umjesto dosadašnjih 70:30 u korist povoljnijeg indeksa rasta cijena ili plaća, o čemu smo pisali ovdje. Ministar je u više navrata komunicirao da će od srpanjskog usklađivanja mirovina biti uvedena povoljnija formula, no sve do kraja sadašnjeg saziva Sabora ona nije stavljena u proceduru.

Jasna Petrović u prvom planu, kovanice centi u pozadini
Sindikat umirovljenika traži Plenkovića da hitno reagira: 'Ministar Piletić nas ignorira, nije sazvao sjednicu unatoč zakonskom roku'

Ista stvar je i s dogovorenom takozvanom trinaestom mirovinom. Riječ je zapravo o trajnom dodatku na mirovinu koji bi zamijenio dosadašnje Vladine dodatke, a iznos bi se određivao prema vrijednosti umnoženoj s godinama radnog staža. Umjesto ovog rješenja koje također nije ušlo u zakonsku proceduru, premijer Plenković najavio je još jedan dodatak, uskrsnicu za umirovljenike, o čemu smo pisali ovdje.

Treće obećanje u nekoliko je navrata spomenuo sam premijer Andrej Plenković, a to je da će majkama prilikom umirovljenja dati 12 mjeseci dodatnog staža po djetetu, umjesto sadašnjih šest mjeseci. Međutim, ni ova mjera za umirovljenike neće proći proceduru do raspuštanja Sabora. Ni to nije sve, jer više od dva mjeseca, kako je sporazumom dogovoreno, nije sazvana nova sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, a što se očito politički izbjegava do kraja mandata ove Vlade.

‘Birokrati jednostavno nisu odradili svoj posao’

Očigledno je da se Vlada požurila raspustiti Sabor kako bi sa sadašnjim pokazateljima krenula u kampanju i nove izbore, za koje očito vjeruju da će ih dobiti pa, teoretski, vremena za provođenje svih ovih mjera do jeseni još i ima. Kako komentira ovakvu, za umirovljenike trenutno prilično nepovoljnu političku situaciju, pitali smo predsjednicu Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasnu A. Petrović. Podsjetimo, trenutno je u tijeku skupljanje potpisa na peticiju ‘Veće mirovine odmah’ koju možete naći na ovom linku. Osim većih mirovina, SUH traži povrat duga umirovljenicima, formulu usklađivanja prema stopi od sto posto, ukidanje penalizacije, staž za sve make te ispunjenje ostalih zahtjeva koje godinama komuniciraju, a poboljšali bi uvelike položaj hrvatskih umirovljenika.

– Nisu proveli ništa od onoga što smo već ranije dogovorili s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike za umirovljenike na zadnjem Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe. Ne bih čak rekla ni da je to bahatost, već da jednostavno birokrati nisu odradili svoj posao. Sigurni su da će ponovno doći na Vlast pa teoretski imaju vremena na jesen donijeti ove odluke, kaže nam Petrović.

SUH u pregovorima za umirovljenike sa svim strankama

Umirovljenici sjede za stolom i razgovaraju
Peticiju SUH-a za veće mirovine podržava 93 posto umirovljenika: 'Hoćemo prosvjed'

Potpise će skupljati do 15. travnja, a peticiju ‘Veće mirovine odmah’ do danas je kroz svega deset dana potpisalo 12.000 građana na terenu i online. To što se Sabor raspušta nimalo im, kaže Petrović, ne remeti njihove planove.

– Peticija ovakvog opsega izvrsno je oružje za komunikaciju tijekom predizborne kampanje i nemoguće ju je ignorirati tako, da učinke svakako očekujemo. Nema te Vlade koja će moći ne ispuniti naše zahtjeve, barem u nekom obimu. Dobra stvar je što pregovaramo sa svim političkim strankama oko predizbornih programa za umirovljenike. Kako vidite, neke stranke koje se dosad uopće nisu bavile umirovljenicima, sada i njih stavljaju u svoje programe. To je isto jedan jako dobar pokazatelj, rekla nam je SUH-ova predsjednica Jasna A. Petrović.

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap