Umirovljenici koji rade imaju pravo na novi obračun mirovine: ‘Hoću li opet biti penaliziran?’

Jasmina Grgurić Zanze
12. travnja 2024.
Mirovine
A- A+

Umirovljenik iz Splita radi već tri i pol godine uz mirovinu u koju je otišao prijevremeno. Sada ima 66 godina pa ga zanima hoće li dodatnim radom, prilikom novog obračuna mirovine, steći uvjete za starosnu mirovinu. Naime, ono za što je penaliziran sada je nadoknadio radom uz mirovinu, međutim, mirovina će mu se i dalje penalizirati. S ovim problemom obratio se i pravnom savjetovalištu Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Draguljar treće životne dobi radi u trgovini i popravlja nakit.

Rad u mirovini | Foto: Freepik

Više od 28.000 umirovljenika u Hrvatskoj radi uz mirovinu. Osim nekadašnjih branitelja i djelatnih vojnih osoba, rade korisnici starosnih, obiteljskih i prijevremenih mirovina. Upravo ove potonje zanima mogu li godine rada u mirovini poništiti penalizaciju, odnosno umanjenje zbog ranijeg odlaska u mirovinu. Primjerice, ako je muškarac otišao u mirovinu tri godine ranije, nakon čega je tri godine radio i napunio 65 godina, očekivano bi bilo da mu se prilikom novog obračuna mirovine odredi ona starosna. Ipak, to nije tako.

Umirovljenik iz Splita

– Radim već tri i pol godine kao umirovljenik i imam uvjete za ponovni izračun mirovine. Išao sam u prijevremenu mirovinu jer sam morao te sam penaliziran. Rekli su mi da će se penalizacija primjenjivati i na ovaj novi staž i novi izračun. Ja bih sada po godinama (66) bio u kategoriji za starosnu mirovinu. Meni to nije logično niti pravedno, jer bih ja sada imao staža i godina za starosnu mirovinu. Hoće li se novi izračun opet računati s penalizacijom, pitao je pravne savjetnike Sindikata umirovljenika Hrvatske ovaj 66-godišnji Splićanin.

Ipak, SUH za njega nema dobre vijesti.

Sindikat umirovljenika traži ukidanje penalizacije

semper
Šemper: Doživotna penalizacija mirovine nema smisla, to se treba ukinuti sa 70 godina života!

– Nažalost, vaša mirovina ostaje u kategoriji prijevremenih mirovina koje se penaliziraju i novi obračun vršit će se po tim pravilima. Novi obračun mirovine ne znači i novu vrstu mirovine. Vi ste trajno u prijevremenoj mirovini i trajno penalizirani. Podsjećamo da se SUH bori za ukidanje penalizacije mirovine kada se ostvare godine života za starosnu mirovinu, a to je jedan od stalnih zahtjeva koji postavljamo na Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe, a sada dodatno i putem naše peticije, odgovorili su. Više o njihovim zahtjevima možete pročitati ovdje.

Podsjetimo, ako ste se zaposlili na pola radnog vremena uz primanje mirovine, imate pravo na ponovno određivanje mirovine nakon navršene najmanje jedne godine staža osiguranja. Taj uvjet bit će ispunjen nakon dvije godine rada s polovicom punog radnog vremena.

Copy link
Powered by Social Snap