Čak i ako njemačko gospodarstvo nastavi rasti, njihovi umirovljenici su u problemu

Josip Mihaljević
12. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Čak i ako njemačko gospodarstvo, jedno od najjačih na svijetu, nastavi rasti – svaki peti njemački umirovljenik će biti pogođen siromaštvom. Političari su usred svađe o organizaciji modela mirovinskog osiguranja, a stručna studija tvrdi da im se crno piše.

Foto: Pixabay

Novo istraživanje tvrdi da će 21,6 posto njemačkih umirovljenika biti siromašno i to pod uvjetom da gospodarski rast ostane jednak onome kojeg su ostvarili u proteklih deset godina, piše dw.com. Istraživanje su proveli stručnjaci Njemačkog instituta za istraživanje gospodarstva u kojem je otkriveno da je trenutačno 16,8 posto umirovljenika siromašno, a taj postotak ide u samo jednom smjeru – prema još gorim uvjetima života starijih ljudi.

Pod “siromaštvo” se smatra osoba koja od mirovine ne može pokriti troškove života. Njemački mediji okvirno uzimaju brojku od 900 eura mjesečno ili manje.

Velik problem je što je su projekcije loše čak i kada uračunamo povoljan rast njemačkog gospodarstva. Ako će njemački umirovljenici uz dobru ekonomiju postajati siromašniji, što onda mogu hrvatski umirovljenici očekivati od svoje mirovine?

DIW u studiji navodi kako su neke grupe umirovljenika posebno ugrožene – posebice oni koji su radni vijek proveli

njemačke mirovine
Bloger objasnio njemačke mirovine: Evo kako do mirovine od tisuću eura

bez ili sa slabijom stručnom spremom, a među njima su i tradicionalno najugroženije i žene koje žive same. Zanimljivo je da istočna Njemačka u ovoj studiji stoji bolje, jer žene i “obični” radnici tamo imaju više staža nego na zapadu Njemačke. No, i ta anomalija neće trajati zauvijek.

Istraživanje je objavljeno baš u periodu kada se njemački političari pokušavaju progurati koncept “osnovne mirovine” koju treba jamčiti svim umirovljenicima. Kršćanski demokrati se zalažu za opsežne provjere treba li baš svim umirovljenicima dati dodatnu mirovinu, dok se njihovi partneri socijaldemokrati zalažu da dodatnu mirovinu dobije svaki umirovljenik s barem 35 godina radnog staža.

DIW se osvrnuo na njihove prijedloge – prvi bi smanjio buduće siromaštvo za zanemarivih 0,4 posto, a drugi bi više pomogao ljudima koji već sada imaju mirovine iznad linije siromaštva. Njihov prijedlog je da se “osnovna mirovina” omogući samo onima koji su zaista ugroženi siromaštvom.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap