Najnižu mirovinu od 316 eura prima 27 posto umirovljenika, SUH predlaže bolji model

Jasmina Grgurić Zanze
20. studenoga 2023.
Mirovine
A- A+

Najnižu mirovinu od prosječnih 316 eura prima gotovo 307.000 umirovljenika. Institut najniže mirovine povećao je primanja u starosti za stotinjak eura, jer je povoljniji od izračuna temeljenog na plaćama. Ipak, Sindikat umirovljenika Hrvatske predlaže povratak minimalne mirovine koja bi bila za još stotinjak eura povoljnija.

Euri

Ilustracija: Pixabay

Čak 27 posto građana umirovljenih prema općim propisima prima najnižu mirovinu, njih gotovo 307.000. Njihova prosječna primanja su vrlo malih 316 eura, dok su u prosjeku odradili nemalih 28 godina. Najniža mirovina računa se tako da se aktualna vrijednost najniže mirovine koja iznosi 12,13 eura pomnoži s godinama staža. Za 15 godina staža ona iznosi 184,50 eura, za 20 godina staža 246 eura, za 30 godina staža 363,90 eura, a za 40 godina staža 485,20 eura.

Da nema najniže mirovine, imali bi stotinjak eura manje

Međutim, najniže mirovine se penaliziraju, na što iznova upozorava Sindikat umirovljenika Hrvatske koji se zalaže za puno povoljnije rješenje, a to je povratak minimalne mirovine. Naime, ako odemo u prijevremenu mirovinu pet godina ranije, najniža mirovina će nam za 30 godina staža biti čak 43,67 eura manja.

Ipak, institut najniže mirovine prosječno je podigao mirovine za stotinjak eura. Da je umirovljenicima mirovina izračunata samo na temelju staža i plaća, prosjek bi bio tek 214,60 eura!

euro
Minimalna mirovina umjesto najniže? Možda zvuči kao sinonim, ali razlike su zapravo velike

– Prosjek od 316 eura je doista ispod svakog minimuma dostojanstvenog života u starosti. Zbog toga je Sindikat umirovljenika zajedno s Maticom umirovljenika već nekoliko puta, a zadnji put na sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe u rujnu 2023., podnio zahtjev Vladi da se ponovno uvede institut minimalne mirovine, ali koji bi se odnosio na sve umirovljenike, a ne samo one koji su imali niske uplate doprinosa. Podsjetimo, do uvođenja najniže mirovine 1999. godine je postojao institut minimalne mirovine, no on je postojao samo za one koji su ostvarili 40 godina staža, napominje glavni tajnik SUH-a, Igor Knežević.

Minimalna mirovina donijela bi stotinjak eura više

Prijedlogom umirovljeničkih udruga minimalna mirovina bi iznosila 40 posto minimalne bruto plaće kao osnova za prvih 15 godina radnog staža, a na to bi se za svaku dodatnu godinu staža dodavala vrijednost jednog AVM-a koja trenutno iznosi 11,77 eura. Trenutna minimalna bruto plaća iznosi 700 eura, te bi prema ovoj računici umirovljenih za osnovnih 15 godina staža dobio 280 eura.

– Onaj sa 20 godina staža bi uz osnovnih 280 eura dobio još 58,85 eura (5 x 11,73) za dodatnih pet godina staža, odnosno ukupno 338,85 eura. Usporedbe radi, trenutno umirovljenik s najnižim mirovinom i 20 godina staža dobiva skoro 93 eura manji iznos (246 eura), navodi Knežević u SUH-ovom Glasu umirovljenika.

Po istoj matematici minimalne mirovine, umirovljenik sa 30 godina staža dobio bi mirovinu u iznosu od 456,55 eura, za razliku od najniže mirovine prema kojoj sada dobiva 363,90 eura. A umirovljenik sa 40 godina staža bi dobio minimalnu mirovinu od 574,25 eura, a po sadašnjoj najnižoj mirovini dobiva 485,20 eura.

Traži se univerzalni model minimalne mirovine u EU

– Upravo kad se pogleda da osoba koja je 40 godina radila i bila potplaćena cijeli radni vijek dobiva ovako skroman iznos u mirovini, je svakako zvono za uzbunu i jasan pokazatelj da sadašnji model najniže mirovine je promašen, apeliraju iz Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Predstavnici SUH-a su na nedavno održanoj sjednici Europske federacije sindikata umirovljenika FERPA-i u Bruxellesu, zajedno s drugim kolegama iz europskih sindikata umirovljenika, raspravljali o uvođenju univerzalnog modela minimalne mirovine koji bi vrijedio u svim članicama Europske unije. Iako Europska unija ima fokus na uvođenju zajedničkog modela minimalne plaće, FERPA će se, kažu, pokušati izboriti da se isto učini i za mirovine.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap