Bloger objasnio njemačke mirovine: Evo kako do mirovine od tisuću eura

Josip Mihaljević
23. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Bloger Ante radi u Njemačkoj, a usporedno vodi i vrlo zanimljiv blog s informacijama iz prve ruke. Nakon 3-4 godine snalaženja i borbe kroz njemačka poslovna, administrativna i životna bojišta odlučio je podijeliti sve što je naučio o njihovom mirovinskom sustavu.

njemačke mirovine

Foto: Pixabay

Bloger Ante stoji iza “Bloga za snalaženje u Njemačkoj” na adresi derneuesvabo.de.

U nedavnoj objavi detaljno je i s praktičnim primjerima opisao kako funkcionira njihov mirovinski sustav. Mnogo umirovljenika je barem dio staža ostvarilo upravo u “gastarbajterskoj” Njemačkoj, a sve veći broj iseljavanja sugerira da će i dosta budućih umirovljenika dio svoje mirovine vući iz Njemačke.

Iako je dob za starosnu mirovinu u Njemačkoj 67 godina, Ante osobno ne planira raditi toliko. Ali već sada planira organizirati svoje financije kako bi imao nekakav opipljiv plan za lagodan život u starosti. Preduvjet za ostvarivanje prava na mirovinu u Njemačko je 5 godina uplaćivanja u mirovinsko osiguranje i 63 godine starosti.

Jednako kao i kod nas, radnici ne uplaćuju sebi za mirovinu, nego taj novac odlazi onima koji su već sada u mirovini (sustav međugeneracijske solidarnosti, iliti I. stup). Njegovu buduću mirovinu uplaćivat će oni koji tada budu radili.

Sam iznos mirovine ovisit će o 4 kriterija:

1. Entgeldpunkte – bodovi od zarade

Bodovi na osnovu zarade dodjeljuju se radniku na osnovu njegove godišnje plaće. Ako je zaradio točno onoliko koliko iznosi prosječna plaća, za tu godinu zaradio je 1 bod (1 Entgeldpunk). Ako su primanja veća, zaradio je više od jednog boda, a ako su manja – manje od jednog boda.

“Npr. ove godine ste zaradili 63.000 Eura. Njemački prosjek u toj godini je bio 34.857 Eura. Za tu godinu dobit ćete 1,81 Entgeldpunk”, piše Ante.

2. Zugangsfaktor – faktor odbitka, poznat kao i penalizacija

Za svaki mjesec koji ranije odete u mirovinu odbija vam se 0,3 Zugangsfaktora. Ako u mirovinu odlazite sa 67 godina starosti, ostvarit ćete 100% Zugangsfaktora i nećete imati umanjenu mirovinu.

3. Rentenartfaktor – vrsta mirovine

Ante objašnjava kako je to “tip” mirovine. Za starosnu mirovinu on iznosi 1,0, međutim za mirovinu udovca ili udovice on iznosi 0,55 bodova.

4. Aktueller Rentenwert

U Hrvatskoj se zove AVM (aktualna vrijednost mirovine), a u Njemačkoj on predstavlja trenutačnu vrijednost jednog Entgeldpunkta. U zapadnoj Njemačkoj on iznosi 32,03 Eura, dok je u istočnoj 30,69 Eura.

“Da bi izračunali Vašu buduću mirovinu morate znati koliko Entgeldpunkt-a imate (možete sami izračunati), kada planirate u mirovinu (za svaki mjesec prije 67. rođendana oduzmite 0,3%) i kolika je vrijednost Vaših Entgeldpunkt-a (živite li u zapadnoj ili istočnoj regiji)”, piše Ante.

Kada se četiri kriterija slože u formulu, dobijete ovakav izračun:

MirovinaIznos Entgeldpunkt-a x Zugangsfaktor x Rentenartfaktor x aktueller Rentenwert.

Primjer:

Npr. ja sam Ivan, već 30 godina radim u Njemačkoj i idem u mirovinu 1 godinu prije vremena (u 66. godini, zbog toga mi je Zugangsfaktor smanjen za 3,6% od ukupnih 1,0). Za vrijeme svoga radnog vijeka sam skupio 34,12 Entgeldpunkt-a, svaki bod sada vrijedi 32,03 Euro.

Ivanova mirovina = 34,12 x 0,964 x 1 x 32,03

Ivanova mirovina = 1053,52 Eura 

 

Kad Ivan umre, njegova supruga će nastaviti primati mirovinu, ali po Rentenartfaktoru 0,55, znači:

Mirovina Ivanove udovice = 34,12 x 0,964 x 0,55 x 32,03

Mirovina Ivanove udovice = 579,43 Eura”, objašnjava Ante.

Demografske mjere za majke

Njemačka podiže mirovine za majke, čak 2,5 godine staža po djetetu

Tu je i demografska mjera za majke, koje u prosjeku zbog obiteljskih obaveza imaju madnje radnog staža i samim time manje mirovine. Zakon je stupio na snagu 2014. godine i funkiconira ovako:

Majke za djecu rođenu prije 1992. godine dobiju 2 Entgeldpunkta (dakle kao da su zaradile dvije prosječne plaće), a za djecu rođenu nakon 1992. pravo na 3 Entgeldpunkta po rođenom djetetu.

Mirovine bi “trebale” biti 1.370 Eura, ali su manje

'Njemački Pavić' traži uvođenje minimalne mirovine od 900 eura!

Nijemci smatraju da bi svaki umirovljenik trebao imati barem 45% prosječne bruto plaće, koja danas iznosi 1.370 Eura. Taj iznos bi im bio dovoljan za dostojanstven život.

Međutim, prosječna mirovina u 2017. godini u istočnim pokrajinama bila je 1.171 Eura za muškarce i 894 Eura za žene. Na zapadu je još gore – 1.078 za muškarce i 606 Eura za žene.

Vizija od 1.370 Eura mirovine zasnovana je na ideji da će ama baš svatko u mirovinski sustav uplaćivati 45 godina. Dulje školovanje, kasniji ulazak u svijet rada i periodi nezaposlenosti pobrinuli su se da to ipak ne može biti realističan slučaj za većinu građana. Paradoksalno, mirovine u istočnoj Njemačkoj, “siromašnijoj polovini Njemačke”, veće su jer ljudi ranije ulaze u svijet rada i dulje uplaćuju doprinose.

Nijemci su svjesni da se ne mogu osloniti isključivo na državnu mirovinu i već tijekom radnog vijeka osiguravaju dodatna primanja jednom kada odu u mirovinu. Starosna mirovina u prosjeku čini tek 63% primanja u mirovini, piše Ante.

Inflacija “grize” vrijednost vaše buduće mirovine

Za tri godine rada u Njemačkoj, ista mirovina kao za trideset godina rada u Hrvatskoj?

Mnogi bi danas potpisali 1.000 Eura mirovine jednom kada za nju budu spremni. Ali tisuću Eura danas i tisuću Eura za 50 godina ne vrijede jednako:

“Inflacija je klučna riječ.

Sa 100 njemačkih maraka sam tada bio beg a danas sa 100 Eura ne možeš ništa kupiti. 1000 Eura mirovine sada zvuči super. S tim novcem mogu u BiH danas dobro živjeti, ali hoću li moći i za 20 ili 30 godina? Koliko ću tada moći kupiti za tih mojih 1000 Eura?

Cijene svega rastu, moj novac svaki dan vrijedi sve manje.

2000. godine sam imao 1000 Eura i mogao sam kupiti X stvari.

Danas, 2019. za isti X broj stvari trebam 1318 Eura. U ovih 19 godina mojakupovna moć je pala za 24% zbog porasta cijena svega (inflacije)”, piše Ante.

Ako hoćete u mirovinu ranije, izvolite “nadopuniti” mirovinski fond

dieter
Šef tvrtke koja proizvodi Mercedese odlazi u mirovinu: Primat će najskuplju njemačku mirovinu

Dokup mirovine u Njemačkoj funkcionira na dobrovoljnoj bazi. Morate biti stariji od 50 godina, a iznos koji je potreban možete saznati kod svog osiguranja:

“Ivan bi 2 godine ranije u mirovinu. Mirovina koju očekuje je 1200 Eura, ali zbog ranijeg odlaska odbiti će mu se 7,2%, tj. 86 Eura mjesečno. Da bi to spriječio, za te dvije godine morao bi dobrovoljno uplatiti 20.500 Eura”, objašnjava Ante.

A drugi načini za povećavanje primanja u starosti su dobro poznati: štednja, osiguranje i investicije. To je u Hrvatskoj s prosječnom plaćom gotovo nemoguća misija, jer na kraju mjeseca nakon svih troškovima ne ostane dovoljno za navedene stvari.

Međutim, Nijemci imaju još “jednu mirovinu” u rukavu. Zove se Betriebliche Rente – a radi se o mirovini koju ostvaruju kroz poslodavca.

“Mnoge firme, za vrije radnoga vijeka zaposlenika, uplaćuju u privatna mirovinska osiguranja i slične mehanizme koje rezultiraju dodatnom mirovinom u starosti. Tu postoje mnoge varijante, a poslodavcima to korist iz poreznih ralzoga kao i poticajna mjera za zaposlenike”, objašnjava Ante.

Takva mirovina na kraju radnog vijeka čini dodatnih 15 % primanja od ukupnih prihoda umirovljenika jednom kad se umirove. Nešto slično kao uplate u III. mirovinski stup.

 

Bloger objasnio njemačke mirovine: Evo kako do mirovine od tisuću eura
Share via
Copy link
Powered by Social Snap