Veće mirovine neće dobiti na tisuće umirovljenih iz oba stupa, evo o čemu se radi

Jasmina Grgurić Zanze
8. veljače 2024.
Mirovine
A- A+

Izmjenom Zakona o dodatku na mirovine, od ove godine povećan je dodatak s 20,25 posto na 27 posto i za umirovljenike iz oba mirovinska stupa. Osnovne mirovine su tako za više od 13.000 umirovljenika u prosjeku povećane za 16,59 eura. Međutim, bez povišice je ostalo više od 3.000 korisnika osnovnih mirovina, odnosno svaki peti. Razlog je taj što najniže i najviše mirovine, kao i one prema posebnim propisima, uopće ne sadrže dodatak na mirovinu od 27 posto.

kovanice i novčanice eura

Novac, euro | Foto: mirovina.hr

Izmjenom Zakona o dodatku na mirovine, od 1. siječnja ove godine povećan je dodatak na osnovnu mirovinu prema općim propisima s 20,25 na 27 posto, o čemu smo pisali ovdje. Riječ je o dodatku na godine staža ostvarene od siječnja 2002. godine kada je uveden drugi mirovinski stup. Na prethodne godine staža ‘dvostupaši’ već imaju dodatak od 27 posto, kao i građani za sve godine staža ako su umirovljeni samo iz sustava međugeneracijske solidarnosti, odnosno prvog mirovinskog stupa.

Bez većih mirovina ostalo 3.165 ‘dvostupaša’

Podsjetimo, dodatak od 27 posto određen je za 13.136 korisnika osnovnih mirovina, što im prosječno donosi 16,59 eura više, a prva isplata uvećanih mirovina u veljači za siječanj službeno počinje danas, o čemu smo pisali ovdje.

Mirovinu iz drugog stupa trenutno prima 16.301 korisnika, što znači da je 3.165 umirovljenika ostalo bez najavljene povišice za sadašnje i buduće umirovljene građane iz oba mirovinska stupa. Odmah nam je postalo jasno da su bez povećanja ostali oni s najnižim mirovinama, jer dodatak od 27 posto uopće ne ulazi u izračun takvih mirovina. Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje potvrdili su nam da su korisnici najnižih, ali i najviših osnovnih mirovina ostali bez povišice. Također, dodatak se ne odnosi ni na mirovine ostvarene prema posebnim propisima.

Dodatak se ne računa za najniže i najviše mirovine

euri u rukama
Evo kada stižu veće mirovine, dobit će ih 122.800 umirovljenika: Iznosi su od 16 do 46 eura veći

– Samo korisnicima mirovina iz oba mirovinska stupa koji ostvaruju pravo na osnovnu starosnu, prijevremenu starosnu, invalidsku i obiteljsku mirovinu prema općim propisima, odnosno Zakonu o mirovinskom osiguranu, omogućena je jedinstvena stopa dodatka od 27 %, neovisno o tome kada im je navršeni mirovinski staž, prije ili poslije uvođenja drugog mirovinskoga stupa. Dodatak na mirovinu  određen je korisnicima mirovina kojima nije u isplati najviša ili najniža mirovina, jer korisnici najniže ili najviše mirovine nemaju pravo na dodatak, rekli su nam iz HZMO-a.

Korisnicima osnovne mirovine koji su to pravo ostvarili u razdoblju od 1. siječnja 2014. do 31. prosinca 2018., uz koju je određen raniji dodatak na tu mirovinu od 1. siječnja 2019., prevedena im je mirovina od 1. siječnja 2024. i određena je jedinstvena svota dodatka od 27 % na pripadajuću  osnovnu mirovinu, dodali su iz Mirovinskog. Ujedno mole naše čitatelje da se u vezi ostvarivanja svojih mirovinskih prava ili nedoumica jave direktno Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

Copy link
Powered by Social Snap